Zobraziť přihlasovací formulár

Keď potrebujeme zmeniť život

  • Publikované:
Keď potrebujeme zmeniť život

Zamestnanie, osobný život, voľný čas, rodina. Niekedy je jednoducho čas na zmenu. A my to vieme, cítime to, ale z nejakého dôvodu si to odmietame priznať. Pretože zmena je často ťažká, náročná, až bolestivá, aj keď je nutná. Pretože zotrvať v stave, v ktorom sme jednoducho nešťastní a nespokojní, nás časom pohltí zaživa. Takže - podľa čoho poznať, že už toho bolo dosť, a zmena je na spadnutie?

Niektoré z nasledujúcich znamení možno ignorujeme, niektoré sme si možno ani nevšimli, niektoré potláčame zámerne. Každopádne, vyskúšajte na chvíľu preskúmať svoje vnútro, či náhodou tak celkom dobre neviete, o čom hovoríme.

Nemáme motiváciu. Pamätáte si, keď ste vstávali o piatej ráno, pretože ste chceli a potrebovali stihnúť toľko vecí? Pretože sa vám vlastne chcelo? Pretože, aj keď to bolo nepríjemné, tak ste na dosiahnutie svojich cieľov boli schopní urobiť vlastne čokoľvek? Žiť bez motivácie je nepríjemné. Pretože robíme veci zo zotrvačnosti, nevidíme v nich zmysel, nebavia nás. Na novú definíciu cieľov alebo nás samotných nie je nikdy neskoro. Ak motiváciu stratíme, neznamená to ale, že sme zlyhali. Znamená to len, že sa sústredíme na to najpodstatnejšie - na nás samotných.

Cítime nešťastie každý deň. Cítime bezmocnosť, neporozumenie, zlú náladu, vyčerpanosť, beznádej. Proste nás minimálne raz za deň prepadne pocit, že to všetko nemá cenu. A to je zle. Môžete si sami ľahko otestovať svoj deň - čo ste urobili pre seba? Čím ste urobili radosť niekomu inému? Alebo ste len plnili položky na zozname toho, čo cez deň musíte urobiť...?

Ľudia okolo nás sa menia. Máme tendenciu sa obklopovať ľuďmi, ktorí sú na tom podobne ako my. A ak sa zrazu v našom okolí dejú zmeny, naši priatelia postupujú dopredu či už kariérne, profesne alebo osobne, zakladajú rodiny, vrhajú sa do zväzkov alebo naopak končia tie nešťastné, možno je to znamenie, že zmena by sa mala dotknúť aj nás.

Nudíme sa. Nuda znie ako veľmi rozmaznané slovo. Kto má v dnešnej dobe možnosť alebo čas sa nudiť? Odpoveď je - ten, kto stojí moc dlho na mieste. Pretože, hoci nejakú rutinu v živote potrebujeme, rovnako tak sú potrebné nové stimuly. Tie nás udržujú v aktivite, v pozornosti, učíme sa nové veci, reagujeme na ne. A s nudou si nič neužívame.

Sme v strese. Stres je asi najlepší indikátor toho, že je potrebné niečo zmeniť. Môžeme sa s ním naučiť pracovať pomocou zdravých copingových mechanizmov, ale taktiež môžeme rovnako tak pracovať na odstránení jeho príčin. Dlhodobý stres je pre nás obrovským zabijakom, nielen ale našej psychiky, ale aj nášho tela. Z dlhodobého stresu ešte nikdy nevzišlo nič dobré, takže by sme sa mali zasadiť o to, aby dlho netrval.

Bojíme sa. Sprevádza nás paralyzujúci strach z toho, že všetko zostane tak, ako je, ale aj z toho, ako by to vyzeralo, keby sa niečo zmenilo. Sme zavalení neproduktívnym strachom, ktorý nás odzbrojuje. Môže to byť strach z konkrétnej veci, ale napríklad aj tiež všadeprítomná úzkosť, neustále obavy. Skúsme si predstaviť budúcnosť, v ktorej by tento strach nebol.

Nemáme žiadne podnety, stimuláciu. Nič nás neobohacuje, nič nám neprináša rozvoj ani radosť, nič nové v živote nevítame. Nejde len o motiváciu, ale aj o prostý podnet k tomu mať z niečoho radosť, prečítať si článok o téme, ktorá nás zaujíma, zájsť si do kina, urobiť si dobré jedlo, niečo nové sa dozvedieť a tak ďalej. Život bez podnetov je šedý a nezaujímavý. Tak prečo by nás bavil.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku