Zobraziť přihlasovací formulár

Ako naučiť dieťa na nočník: 6 trikov, ktoré sa osvedčili

  • Publikované:
Ako naučiť dieťa na nočník: 6 trikov, ktoré sa osvedčili

Pravdupovediac, nemá zmysel snažiť sa dieťa naučiť na nočník skôr, než pochopí, čo po ňom chcete. Navyše musí dokázať ovládať svoje zvierače, čo nemusí nijako súvisieť s rozvojom reči a iných zručností. Aj keď už nastal ten správny čas, môže to byť celkom boj. Tu je šesť tipov, ktoré vám ho pomôžu zvládnuť.

1. Hovorte s ním, ale nevyhrážajte mu

Problém, prečo vaše dieťa odmieta chodiť na nočník, môže byť v tom, že to tak úplne nechápe, keď rovnako dobre môže používať plienky ako doteraz. Vysvetľujte mu, že väčšie deti i dospelí chodia na WC a že podobne sa správajú aj zvieratá.

2. Vezmite ho na nákupy

Ukážte mu, ako funguje WC, nechajte ho spláchnuť, vyberte spolu miesto na nočník. Vysvetlite mu, že na sebe bude mať spodnú bielizeň miesto plienok rovnako ako vy. Kúpte nejakú detskú knižku na túto tému, k dostatiu ich je hneď niekoľko. Môžete si ich požičať tiež v knižnici.

Zapojte svoje batoľa do nákupu spodnej bielizne, kúpte spolu nočník alebo redukciu na WC a stoličku, aby sa mu na WC lepšie liezlo a malo si kde oprieť nohy. Rozhodnite sa, či budete dieťaťu dávať slipy alebo spodné nohavičky alebo či skôr zvolíte tréningové plienky. Metódu, pre ktorú sa rozhodnete, už nemeňte, nech dieťa nepletiete. Každopádne všetkého kúpte dostatok.

 3. Len oblečenie, ktoré sa ľahko vyzlieka

Akonáhle začnete s dieťaťom trénovať chodenie na nočník či WC, mali by ste mu pomôcť tým, že mu budete dávať len oblečenie, ktoré sa ľahko a rýchlo vyzlieka, takže už žiadne body, kombinézy, nohavice s trakmi alebo úzke legíny, ktoré nejdú rýchlo stiahnuť. Pozor tiež na zipsy a gombíky, s ktorými si vaše dieťa na rozdiel od vás ešte nevie poradiť.

4. Prispôsobujte sa

Akonáhle sa raz rozhodnete, že naučíte dieťa chodiť na nočník alebo WC, už od toho neustupujte. Aj preto by ste to mali robiť až v momente, keď ste o tom vy sami presvedčení a zároveň vtedy, keď je na to vaše dieťa dosť zrelé. A to pokojne môže byť v dvoch rokoch, nie v necelom roku, ako vám niekedy tvrdia prarodičia.

Na druhú stranu počítajte s tým, že ako sa bude dieťa učiť, budete možno musieť niektoré metódy nie opustiť, ale prispôsobiť. Premyslite si aj systém odmien a motivácií, skúste sa obísť bez trestov.

Vymyslite si aj stratégiu, ako zvládať vylučovanie svojho potomka mimo domova. Ak napríklad niekam často jazdíte autom, ťažko po ňom môžete chcieť, aby doma chodilo na nočník a v aute naďalej používalo plienku.

5. Preberte všetko s pestúnkou a starými rodičmi

Pravidlá na to, ako sa vaše dieťa bude učiť na nočník alebo WC, určujete vy, ale akonáhle začnete s nácvikom, mal by prebiehať jednotne, nielen keď ste s potomkom vy, ale aj v jasliach, u rodičov alebo s pestúnkou. Preberte to s nimi.

6. Nerobte z toho mocenský boj

Snažte sa aby sa učenie vášho potomka na nočník nestalo mocenským bojom medzi vami a dieťaťom. Vaše batoľa by to malo brať ako vec, ktorá je dobrá pre neho, nie ako niečo, na čom vám sakramentsky záleží, pretože by to mohlo využívať na manipuláciu.

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku