Zobraziť přihlasovací formulár

5 príznakov neplodnosti, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať

  • Publikované:
5 príznakov neplodnosti, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať

Problémy s otehotnením trápi stále viac párov. Všeobecne platí, že ak máte menej ako 35 rokov, máte na pokusy celý rok, než navštívite špecialistu na plodnosť. Ak sa ale stretávate s niektorým z nižšie uvedených príznakov, rozhodne tak dlho nečakajte a k lekárovi zamierte hneď.

Absencia menštruácie

Hormonálna antikoncepcia sa stala prirodzenou súčasťou života veľkej časti žien. Ak však začnete premýšľať o otehotnení a rozhodnete sa pilulky vysadiť, môže sa stať, že váš cyklus bude nejaký čas rozhodený. Môže sa dokonca stať, že nebudete menštruovať vôbec. Zvyčajne sa všetko upraví v priebehu dvoch až troch mesiacov, ak ale problémy pretrvávajú, rozhodne navštívte svojho gynekológa.

Nepravidelná menštruácia

Dĺžka normálneho cyklu by sa mala pohybovať v rozpätí 23 až 35 dní, štandardná dĺžka je 28 dní, ktoré sa začínajú počítať prvým dňom krvácania. Ak vás ale dlhodobo trápi nepravidelná menštruácia, či už v dlhšom alebo kratšom cykle, budete mať pravdepodobne tiež problémy s ovuláciou, čo samozrejme spôsobí, že počatie môže byť veľmi náročné až nemožné. Dôvodov môže byť mnoho, od syndrómu polycystických vaječníkov, cez poruchy štítnej žľazy, až po rakovinu vaječníkov či krčka maternice v tom krajnom prípade. Nepravidelnosť cyklov môže byť ale tiež spôsobená endometriózou alebo skorým zlyhaním vaječníkov. Ak vás teda tento problém trápi, určite s návštevou lekára neváhajte.

Krvácanie medzi menštruáciami

Všeobecne platí, že krvácanie by sa u zdravej ženy nemalo objaviť mimo jej dni. Ak teda nejde len o rozhodený menštruačný cyklus, za ktorým môže stáť nadmerný stres, vyčerpanie alebo i cestovanie. Ak sa opakuje ale krvácanie mimo cyklu častejšie, či už medzi cyklami alebo napríklad po pohlavnom styku, rozhodne navštívte lekára. Väčšinou nie je čoho sa obávať, na vine môžu byť polypy, maternicový myóm alebo napríklad zmeny na krčku maternice. Môže byť ale aj varovným príznakom nádoru, a to ako zhubného, tak nezhubného.

Veľmi silná menštruácia

Ak počas cyklu potrebujete niekoľkokrát za sebou každú hodinu vymeniť vložku alebo tampón, pretože pretekajú, alebo sa v menštruačnej krvi objavujú nezvyčajne veľké krvné zrazeniny, ktoré vyzerajú ako nevzhľadné čierne cucky, či krvácate dlhšie ako sedem dní, máte problém so skutočne veľmi silnou menštruáciou. Tá môže byť napríklad príznakom maternicových myómov, ktoré sa dajú zvyčajne ľahko odstrániť, a to dokonca len pomocou hormonálnej liečby. Môže ale tiež ísť o adenomyózu, stav, keď sa vnútorná výstelka maternice presunie do svalovej steny maternice. Dôvodom ale môže byť aj hormonálna nerovnováha.

Panvová bolesť

Ak trpíte na skutočne silné bolesti, či už pri menštruácii, medzi cyklami alebo napríklad po sexe, môže ísť o endometriózu, ktorá je najčastejším gynekologickým ochorením žien v reprodukčnom veku. Trpí ňou až 10% z nich. Bunky sliznice maternice sa pri nej nachádzajú aj mimo maternicu, napríklad vo vajíčkovodoch, na vaječníkoch či inde v dutine brušnej. V čase menštruácie potom dochádza v ložiskách endometriózy ku krvácaniu a rozvoju chronického zápalu. A práve tieto tkanivové zmeny sú jednou z najčastejších príčin ženskej neplodnosti. Riešením je hormonálna liečba alebo operatívny zákrok.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku