Zobraziť přihlasovací formulár

3 malé zvieratká, ktorá deti naučia dôležité životné zručnosti

  • Publikované:
3 malé zvieratká, ktorá deti naučia dôležité životné zručnosti

Mami, ja chcem zvieratko! Túto vetu už niekedy počul každý rodič. Niekto túto žiadosť radikálne zmetie zo stola, iný si ju necháva prejsť hlavou. Ak však stále váhate, či je obstaranie živého domáceho maznáčika dobrý nápad, mali by ste určite vedieť, že zvieratko a súvisiaca starostlivosť o neho naučia deti mnohým veciam, ktoré budú v živote potrebovať.

Zodpovednosť, komunikácia, trpezlivosť a vytrvalosť. To je len časť schopností, ktoré sa prijatím domáceho maznáčika do vášho domova deti učia. Zabudnúť nesmiete ani na to, že každé zvieratko skôr či neskôr zomrie, čo dieťa naučí vysporiadať sa so žiaľom.

Možno nie ste pripravení na to, zaobstarať si domov neposedné šteňa, ktoré robí mláčky po celom byte, všetko v dosahu rozhryzie a po nociach kňučí v predsieni, ale existuje veľa menších zvierat, za ktoré môžu vaše deti niesť zodpovednosť a zároveň sa naučiť mnoho užitočných vlastností.

Predstavíme vám tri najlepšie malé zvieratá vhodné pre deti. Pred tým, než niektoré z nich domov so slávou prinesiete, uistite sa, že vaša ratolesť chápe, čo všetko vlastníctvo živého tvora obnáša a ako dôležitú a zodpovednú úlohu bude musieť prevziať. Svoje dieťa poznáte najlepšie, môžete teda predpokladať, ako dlho mu nadšenie a odhodlanosť vydrží. Aj na to by ste pri výbere mali myslieť.

Betta bojovnica

Nádherne sfarbené, rozmanité, očarujúce. Také sú rybky Betta, ktoré dorastajú veľkosti 6 - 7 centimetrov. Ich chov je veľmi jednoduchý a nevyžaduje žiadne predchádzajúce skúsenosti, takže starostlivosť o ne zvládnu aj deti. Stačí sa len rozhodnúť, či chcete rybičku jednu alebo hneď niekoľko jedincov. V takom prípade je ale dôležité, aby bol medzi nimi len jeden samec. Tí spolu totiž radi bojujú a bohužiaľ to často končí smrťou jedného z nich. Podľa množstva sa tak odvíja aj veľkosť akvária. Na začiatok je určite dobré začať len s jednou rybkou. Pre jedného jedinca sa vyrábajú malé akvária, hovorí sa im betária, ktoré sa ľahko zmestia do detskej izby a sú pekným doplnkom.

Chov rýb učí vaše deti, ako byť zodpovednými; budú sa musieť o svoju rybku starať, kŕmiť ju v správny čas a sledovať, či je šťastná a zdravá. Ryby môžu tiež pomôcť deťom v tréningu dôslednosti; budú musieť robiť týždennú výmenu vody a uistiť sa, že nádrž zostáva čistá.

Morča

Ak vaše dieťa chce domáceho maznáčika, s ktorým sa môže pomaznať a hrať sa s ním, morča mu bude dokonalým partnerom. Morčatá sú oveľa robustnejšie než menšie zvieratá, ako sú myši a škrečky, ale tiež nie sú tak veľké ako mačka alebo pes a nevyžadujú toľko údržby ako väčšie zvieratá. Morčatá sú naozaj aktívne po celý deň a budú nadšene kvíliť, keď uvidia vaše deti, čo môže vašim deťom pomôcť naučiť sa vytvárať úzke puto. Tieto zvieratá sú super priateľské a šťastné a sú skvelou zábavou len tak sedieť a pozerať sa. Môžu byť držané vo vnútri alebo vonku; v závislosti na tom, ako pokojný je váš domov! Sú to veľmi spoločenské zvieratá a radi sa chovajú vo dvojiciach alebo skupinách; to by mohlo byť ideálne, ak máte viac ako jedno dieťa, pretože každé dieťa si môže vybrať a prevziať zodpovednosť za morča.

Rovnako ako pri starostlivosti o ryby sa deti naučia, ako byť zodpovedné, vykonávať dennú a týždennú rutinu spočívajúcu v kŕmení, napájaní, čistení klietky a podobne. Počítajte ale s tým, že morčatá vyžadujú viac starostlivosti a údržby než ryby. Výhody spočívajú v tom, že vaše deti budú mať zviera, s ktorým sa môžu maznať, podeliť sa o všetky svoje príbehy, takže sa pre nich stane kamarátom. Morčatá sa dožívajú štyroch až ôsmich rokov, čo je z pohľadu dieťaťa celkom dlhá doba, takže musíte byť pripravení na to, že môže o zvieratko po nejakej dobe stratiť záujem. A to je čas na ďalšiu životnú lekciu týkajúcu sa záväzkov a povinností z nich vyplývajúcich.

Potkan

Možno vás teraz napadlo, že to snáď nemôžeme myslieť vážne. Potkany totiž nemajú najlepšiu povesť, všeobecne sú považované za nečisté a desia svojimi dlhými holými šupinatými chvostami. Realita je týmto predstavám ale na hony vzdialená. S krysami z kanálov totiž tieto tvory nemajú vôbec nič spoločné. Potkany sú veľmi čistotné, priateľské, spoločenské a neuveriteľne inteligentné. To z nich robí vynikajúceho domáceho maznáčika, vhodného aj k deťom. Navyše sú pomerne nenáročné na údržbu. Žijú v priemere dva roky a vyberať môžete zo spústy vyšľachtených farebných mutácií. Pretože ale radi šplhajú po výškach, potrebujú čo najvyššiu klietku.

Z hľadiska údržby spadajú niekam medzi ryby a morča. Vyžadujú ale každodennú sociálnu interakciu a mali by mať možnosť sa denne aspoň hodinu voľne pohybovať mimo klietku. Rovnako ako morčatá, mali by sa aj potkany chovať vo dvojiciach alebo skupinách, takže sa uistite, že máte doma dostatok miesta na ich umiestnenie!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku