Zobraziť přihlasovací formulár

Nepočúva? 5 trikov, ako dieťa prinútiť, aby robilo to, čo po ňom chcete

  • Publikované:
Nepočúva? 5 trikov, ako dieťa prinútiť, aby robilo to, čo po ňom chcete

Nerob to, nesiahaj na to, nelez tam, nestrkaj to do pusy... Zdá sa vám, že slová s predponou ne užívate snáď tisíckrát denne? Máte pocit, že vás váš potomok často vôbec nevníma? Aj tak to môže byť. K ich vývoju ale táto etapa jednoducho patrí. A váš krik nič nespraví. Ako teda prinútiť deti, aby vás počúvali? Je to pomerne jednoduché.

Psychoterapeutka Liza Finlay, ktorá je niekoľkonásobnou matkou, sa vo svojej praxi dnes a denne stretáva s rodičmi, ktorých hlavným problémom je to, že ich ich deti nepočúvajú. Majú pocit, že ako rodičia zlyhali. Cítia sa frustrovaní a často neprimerane reagujú, či už hnevom, krikom alebo dokonca vyhrážaním. Tým ale vôbec nič nevyriešia. Preto sa Liza rozhodla podeliť sa so všetkými zúfalými rodičmi o päť jednoduchých, ale účinných tipov, ktoré vám pomôžu prinútiť vaše ratolesti počúvať to, čo im hovoríte.

1. Prestaňte hovoriť

Možno vám to teraz príde ako paradox, ale ako hovorí Liza Finlay, rodičia jednoducho príliš hovoria. Podľa odborníkov deťom denne dávame v priemere dvesto príkazov. Tie z nich ale vnímajú len asi dvadsaťpäť percent. Možno vám to príde málo, uvedomte si však, že ide asi o päťdesiat rôznych povelov a požiadaviek, čo určite nie je tak zlé. Čím menej príkazov, zákazov a inštrukcií od rodičov deti dostávajú, tým viac majú chuť počúvať.

2. Nechajte ich pocítiť dôsledky

Je čas na menej rečí a viac akcie. Ak si vaše deti nevyberú zo školskej tašky sáčky či škatuľky s nezjedenou desiatou, bez ohľadu na to, koľkokrát im to poviete, nechajte ich v najbližších dňoch čeliť páchnucej pohrome. V prípade, že si neupracú lego rozhádzané po izbičke, naskladajte ho do škatule a tú na pár dní schovajte niekam do komory alebo svojej skrine.

3. Choďte im príkladom

Deti sa najviac učia pozorovaním okolia a priznajme si úprimne, že mnohí z nás tiež nie sú príliš dobrí poslucháči. Iste, počujeme niečo z toho, čo ostatní hovoria, ale počúvame len „jedným“ uchom, oči máme uprené na cestu a najskôr tiež hlavu v oblakoch. Aktívne počúvanie zahŕňa viac, než len vnímať ušami - uvádza do prevádzky celé naše telo (a to vrátane nášho srdca). Aktívne počúvanie vyžaduje, aby sme počuli viac, než len slová; ide o vnímanie (niekedy skrytého) významu za slovami a reagovanie na neho. Ako často môžete povedať, že to robíte?

4. Láska, láska, láska

Niekedy deti schválne nepočúvajú preto, aby nám poslali správu. Chcú nám povedať niečo v štýle: „Nemôžeš ma donútiť, a som unavená/ý z toho, ako ma komanduješ.“ Je čas obnoviť dobrú vôľu a uložiť nejaký ten vklad do banky rodinnej lásky. Takže, aj keď máte pocit, že by ste ich v ten moment najradšej uškrtili, namiesto toho ich objímte.

A ak ste to všetko vyskúšali a oni stále nepočúvajú...

5. Šepkajte

Ako naša frustrácia stúpa, zvyšuje sa aj náš hlas. Deti tak nakoniec majú pocit, že na nich vlastne len neustále kričíte. Ak ale začnete šepkať, je to presný opak toho, čo očakávajú, a to môže viesť pre vás k prekvapivému pozitívnemu výsledku. Tento trik funguje nielen na deti, ale napríklad aj na šéfa alebo manžela. Okrem toho, keď hovoríte potichu, sú ľudia nútení sa k vám nakloniť. A nehovorte, že nechcete, aby vám vaše deti občas boli bližšie?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku