Zobraziť přihlasovací formulár

Sedáva vaše dieťa medzi svojimi pätičkami? Odnaučte ho to!

  • Publikované:
Sedáva vaše dieťa medzi svojimi pätičkami? Odnaučte ho to!

Nesprávny vývoj bedrových kĺbov, nohy do X, problémy s motorikou, zlá rovnováha... Za všetkými týmito závažnými problémami môže byť zdanlivo úplne neškodný zvyk vášho potomka a tým je takzvaný W - sed.

Odborníci varujú, W - sed je medzi deťmi obľúbenejší, než si myslíte. Spoznáte ho ľahko. Dieťa pri ňom sedí na zemi zadočkom medzi pätami, kolená má stočené k sebe a chodidlá má vytočené do strán. Keď sa na neho pozriete z zhora, tvoria nohy písmeno W. Ak si v ňom hovie aj váš potomok a je mu okolo dvoch rokov a viac, je potrebné spozornieť a čo najrýchlejšie ho to odnaučiť. V tejto pozícii totiž dochádza k neprirodzenému vychýleniu bedrových kĺbov, kolien i členkov z osi, čo môže mať zlý vplyv na ďalší správny vývoj, rast aj držanie tela. Pozor aj na takzvaný prekážkový sed, pri ktorom je síce jedna noha natiahnutá dopredu, ale tá druhá je v rovnakej polohe, ako pri W sede.

Prečo tak sedia

Dôvodov, prečo sa deti vyžívajú v tejto pre nás neobvyklej pozícii, je hneď niekoľko. Tým prvým je púhy zlý návyk. Malé deti často pri pokusoch posadiť sa z polohy na štyroch kvôli oslabeným šikmým brušným svalom nezvládnu vybočiť ťažisko do boku a prejsť tak do šikmého sedu. Z pozície na štyroch tak „vyrúčkujú“, aby zdvihli trup hore, preniesli váhu dozadu, a zadočkom tak zapadnú medzi päty. Druhým sú potom často oslabené svaly zabezpečujúce vzpriamený postoj a tiež zlá stabilita. Ďalším dôvodom potom môže byť vrodená štrukturálna abnormalita bedrového kĺbu, ktorú treba riešiť s lekárom.

Dôsledky W - sedu

Lekári varujú pred množstvom rizík, ktoré so sebou W - sed prináša. Ohrozuje správny vývoj bedrových kĺbov, nevhodne zaťažuje kĺby, čo vedie k zlému postaveniu celého tela aj v stoji, k valgóznym kolenám čiže nohám do X, ku vbočeným členkom dovnútra a môže viesť tiež k bolesti chrbta a bedier v dospelosti. Znižuje tiež aktivitu stredu tela, obmedzuje pohyb trupu do rotácií a znemožňuje dieťaťu presuny váhy zo strany na stranu, čo vedie k zníženej stabilite tela i v iných polohách. Za zmienku stojí aj to, že vedie k oneskorenému vývoju jemnej motoriky, ktorá zahŕňa nielen motoriku prstov, ale tiež artikulačných orgánov, deti tak môžu mať problémy s rovnováhou, súhrou pravej a ľavej polovice tela, ale aj s rozprávaním.

Ako ho to odnaučiť

Úplne najlepšie by bolo, keby tak dieťa vôbec sedieť nezačalo. Keď vidíte, že má snahu sa z lezenia začať usádzať, všímajte si ho a ukážte mu vždy názorne, ako sa to správne robí. Ponúknite mu rôzne iné spôsoby sedu, ako je turecký sed, šikmý sed, sed na pätách alebo napríklad sed s natiahnutými nohami. V prípade, že dieťa vo W - sede už uvidíte sedieť, prehoďte mu nožičky a sed opravte. Dôležité sú aj vhodné cviky na uvoľňovanie panvy, posilnenie oslabených svalových skupín, stimulácia chôdzou naboso po rôznych povrchoch a samozrejme dostatok spontánneho pohybu, ideálne vonku. Ak je vášmu dieťaťu okolo dvoch až troch rokov a v tejto pozícii sedí často, môže sa stať, že už má skrátené svaly a dieťa tak má tendenciu hrbiť sa. V takom prípade okrem korigovania sedu nezabudnite ani na pretiahnutie skrátených svalov. Keď sa vám W - sed doma nepodarí skorigovať, neotáľajte s návštevou pediatra a fyzioterapeuta.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku