Zobraziť přihlasovací formulár

Chcete, aby vlasy rástli? Pomôže jedlá sóda a ocot

  • Publikované:
Chcete, aby vlasy rástli? Pomôže jedlá sóda a ocot

Pamätáte si na veľký hit v starostlivosti o vlasy, takzvanú metódu No Poo? Teda No Shampoo, vlasy, ktoré nechávame úplne bez umývania, len ich sem tam opláchneme vlažnou vodou? Pre mnoho z nás je to absolútne nepredstaviteľná záležitosť, zvlášť keď sa dočítame o „páchnucej fáze“, ktorú asi netreba úplne do detailu popisovať. Umývania vlasov sa ale nemusíme vzdať úplne! Ak sa chceme zbaviť chémie a napriek tomu mať vlasy čisté a ešte ich podporiť v raste, budú nám stačiť dve ingrediencie. Tie zázračné.

Všetko o metóde No Poo, aké sú jej výhody (a nevýhody), čo všetko môžeme skúšať a aké sú výsledky, sa dočítate v našom špeciálnom článku. Poďme sa ale pozrieť, aké sú ďalšie alternatívy starostlivosť o vlasy bez chémie a škodlivých vedľajších účinkov.

  • Rôzne látky vo vlasovej kozmetike škodia nášmu zdraviu, ale aj paradoxne našim vlasom (viac v článku o No Poo metóde). Problém, ktorý si často neuvedomujeme, je, že tieto látky postihujú nielen naše vlasy a pokožku hlavy, ale celé telo. Ako šampón, kondicionér alebo masku splachujeme, látky sa dostanú na pokožku nášho tela a keď si umývame hlavu ako poslednú, čo je jedna z chýb, ktorú pri starostlivosti o telo v kúpeľni často robíme, na tele zostávajú.

Low Poo. Low Poo je zlatá stredná cesta medzi umývaním hlavy každý deň a neumývaním si jej vôbec. Jednoducho znamená umývať si hlavu menej často a s použitím menšieho množstva kozmetiky. Často totiž používame šampónov a iných prostriedkov zbytočne veľa, čo nás stojí nielen peniaze, ale tiež čiastočne zdravie. Nadbytočnú kozmetiku totiž často nedôsledne spláchneme a sme jej vplyvom vystavení oveľa dlhšie.

Prírodná kozmetika. V dnešnej dobe bio, organických a natural hitov nie je problém zohnať kozmetiku, ktorá má certifikáciu ako prírodná a neobsahujúca látky, ktorým sa chceme vyhnúť. To má však rad nevýhod, taká kozmetika býva pomerne drahá, aj keď často najlepšiu službu urobí tá najlacnejšia (áno, hovoríme napríklad o žihľavových alebo harmančekových šampónoch, ktoré poznáme už desiatky, desiatky rokov). Ďalší problém je s dôveryhodnosťou - kozmetika často deklaruje zloženie o trošku iné, než je skutočná realita. Nezriedka sa stretávame s tým, že v nezávislých testoch to s tými bio ingredienciami nie je až také horúce.

DYI. Do it yourself čiže Vyrob si sám. Ako a čím nahradiť šampón a kondicionér? Možností je samozrejme množstvo, ale my pre vás máme overenú metódu nielen na to, ako si vlasy ozdraviť, ale aj na to, ako ich podporiť v raste. (Mimochodom, vedeli ste, že vlasy rastú ako divé po cibuli? Viac tu.)

  • Šampón.“ Áno, jedlá sóda. Je to učinený zázrak pre zdravie, krásu i domácnosť, takže si z nej môžeme urobiť úplne jednoducho aj očistu pre naše vlasy. Zmiešajte jedlú sódu a vodu v pomere 1: 3 a zmes si nalejte na hlavu, vmasírujte, nechajte chvíľu pôsobiť a opláchnite. Môžete použiť aj koncentrovanejší variant, kedy zo sódy a trošky vody urobíme hustejšiu kašičku, ktorú vmasírujeme ku korienkom.
  • Kondicionér.“ Jablčný ocot! Ten zmiešajte s vodou v pomere 1: 4, nalejte na vlasy, premasírujte celé dĺžky, nechajte pôsobiť a opláchnite. Jablčný ocot zanechá vlasy hebké a lesklé. Tip Mimibazara: Nevýhoda octu je, že práve vábne nevonia. Pre vôňu, ale aj pre zdravie pokožky a vlasov, primiešajte do tejto zmesi pár kvapiek rozmarínového a/alebo levanduľového oleja. Oba sú pre vlasy doslova požehnanie!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku