Zobraziť přihlasovací formulár

Manuka, zázrak, o ktorom sme nepočuli

  • Publikované:
Manuka, zázrak, o ktorom sme nepočuli

Ak ste prepadli kúzlu esenciálnych olejov, pravdepodobne ste už narazili na ponuku toho manukového. Ale keďže manuku moc nepoznáme, asi sme siahli po niečom osvedčenom. To je ale chyba - silice, teda esenciálne oleje manuky majú neuveriteľne pozitívny vplyv na naše zdravie. A to nie je všetko! Rovnako tak môžeme benefity čerpať z manukového medu, ktorý nielen veľmi špecificky a exoticky chutí, ale poradí si s kadejakým zdravotným neduhom. V čom spočíva čaro manuky? A čo to vôbec je?

Manuka je strom z čeľade myrtovitých a my ho môžeme poznať pod slovenským názvom balmín metlatý (Leptospermum scoparium). Rastie v teplých krajoch a ľudia ho po stáročia využívajú nielen ako okrasnú drevinu, ale, a to predovšetkým, pre jeho liečivé účinky. Jeho vzhľad je veľmi variabilný, je však vždy zelený a jeho domovom je Nový Zéland, Juhovýchodná Austrália a Tasmánia. Dnes ho ale nájdeme aj v iných subtropických oblastiach, pretože je to rastlina pomerne nenáročná a húževnatá. Navyše poznáme cez osemdesiat druhov balmínu, u nás si dokonca môžeme kúpiť aj jeho bonsajovú formu. Späť ale k manuke.

Liečivé formy manuky

V tradičnom spracovaní sa využíva manuková miazga, inhalujú sa sparené listy (poprípade sa pije čaj z nich pripravený), ale nazmar nezostáva ani drevo, ktoré má vďaka svojej špecifickej vôni skvelé predpoklady na využitie v údení.

Manuka previazane pôsobí:

  • Antisepticky
  • Protizápalovo
  • Antimykoticky
  • Proti alergiám
  • Antifungálne

Využitie má teda na liečbu zápalov horných dýchacích ciest, likviduje plesne, kvasinky, vírusy a baktérie (silice manuky majú rovnaký účinok ako peroxid vodíka), je vynikajúca pre našu pokožku, hojí jazvy, popáleniny, rany a ekzémy, využiť sa dá aj na liečbu lupienky.

  • Manukový esenciálny olej funguje už v malej koncentrácii (0,1%). Preto ho môžeme zriediť s vodou do rozprašovača a používať napríklad proti akné, ale aj proti telesnému zápachu ako dezodorant (nie antiperspirant).

Manukový olej alebo med?

Záleží na vašom rozhodnutí, na aké účely budete chcieť manuku využívať. Jednodruhový manukový med je samozrejme vhodnejší na vnútorné užívanie, do jedál a na dochutenie, jeho antibakteriálne a antiseptické účinky mu zostávajú. Esenciálny olej teda silica manuky je zase vhodnejšia na vonkajšej použitie, na inhaláciu alebo ako vonná zložka (napríklad masážnych alebo vonných olejov).

Máte skúsenosti s manukou? Pomohli vám výrobky z nej, pestujete manuku doma alebo na záhrade? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čitateľmi!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku