Zobraziť přihlasovací formulár

Najužitočnejšie tipy pre krásu

  • Publikované:
Najužitočnejšie tipy pre krásu

Sú niektoré veci, na ktoré zabúdame, a stoja za to si ich raz za čas zase osviežiť. A potom sú maličkosti, o ktorých sme možno nikdy nepočuli, ale môžu mať veľký význam pre náš vzhľad. Ak trpíme na akné, máme suchú pleť, chceme zostať čo najdlhšie mladistvo vyzerajúce a so zdravou, pevnou a žiariacou pokožkou, nič sa nedá robiť, musíme sa o seba trošku starať. Aké sú základné, pokročilé i skoro neznáme tipy pre tajomstvo dlhotrvajúcej krásy?

 

Zdravo jesť a veľa piť. A mať dobrý genetický základ. V takom prípade sme skoro za vodou. Ale ak nám príroda nedopriala nadpozemskú kvalitu pleti a nežijeme na sto percent podľa všetkých pravidiel, nie je od veci vložiť sa do veci o niečo aktívnejšie.

Bez ochrany proti slnku to nepôjde. Slnko totiž robí najväčšiu neplechu. Pôsobením jeho lúčov naša koža starne, stráca svoju obranyschopnosť, láme sa, robia sa vrásky, poškodzuje sa jej štruktúra, je podráždená a vystavená pôsobeniu škodlivých látok z okolia... a tak ďalej. Ochranný faktor 30 je nutný nielen v lete, ale kedykoľvek slniečko vysvitne a my ideme von.

Nevysušovať! Žiadny typ pleti si nezaslúži, aby sme ho vysušovali. A keď, tak len lokálne - pri prejavoch akné. Rozhodne by sme nemali používať výrobky s benzoylperoxidom plošne na celú tvár, aj lokálnu aplikáciu by sme mali zvážiť. Na liečbu problematickej pleti je oveľa šetrnejšia kyselina salicylová alebo mliečna.

Nezabúdať na krk a dekolt! Tie totiž starnú tiež. Naviac je na nich koža tenšia a vyžaduje tiež špeciálnu starostlivosť. Rovnako, ako sa venujeme tvári, mali by sme sa venovať aj týmto zanedbávaným partiám. A hovoríme konkrétne o čistení a vyživovaní. Na krk a dekolt by sme mali používať veľmi jemné mydlá (ak vôbec) a nanášať vyživujúce krémy alebo oleje. A ochranný faktor!

Používajte ľad. Ak je naša pokožka matná a pôsobí nezdravo, potrebuje malý šok, aby sa spamätala. Masáž tváre kockou ľadu síce nemusí pôsobiť najvábnejšie, ale robí zázraky. Zbavuje nás opuchov, kruhov pod očami, po stiahnutí ciev dochádza zasa k ich prehriatiu a stimuluje sa tak krvný obeh.

Skladovanie kozmetiky. Väčšina z nás skladuje kozmetiku v kúpeľni. Kde je po väčšinu času teplo, tma a vlhko. To veľmi často vedie k predčasnému znehodnoteniu kozmetických produktov – a tie potom môžu spôsobovať našej pleti podráždenie. Hoci tma robí všetkým nestálym zlúčeninám dobre, teplo a vlhko zase toľko nie. Riešenie? Ak máte miesto, ideálne je skladovať kozmetiku v chladničke. Okrem toho, že predĺžite jej „trvanlivosť“, zamedzíte tiež šíreniu napríklad plesní.

Čistite všetko, čo sa dotýka tváre. Od špongií a štetcov na make-up, ruky, telefón, po obliečky na vankúše. Tie by sme mali meniť minimálne raz týždenne, ak trpíme mastnou pleťou, tak aspoň raz za tri dni. Nič sa nedá robiť, množiace sa baktérie a roztoče našej pleti rozhodne neprospievajú.

Vyhnite sa hubkám a peelingom. Ak máte problematickú - aknóznu pleť. Okrem množenia a roznesenia baktérií spôsobuje mechanické „zoškrabovanie“ podráždenie pokožky, ktoré zase vedie k väčšiemu výskytu pupienkov všetkého druhu, ľahšiemu zanieteniu pórov, ktoré sú násilne zbavené prirodzenej ochrany a zanášajú sa nečistotami.

Pomôže masáž. Mechanické rozprúdenie krvi a lymfy v podkoží je pre našu pleť veľmi prínosné, na celom tele. Masáže tváre sú jednou z najefektívnejších metód, ako pokožku udržiavať prekrvenú a teda zásobenú živinami, plnú a pevnú, sýtu a neopuchnutú.

Starostlivosť o ruky. Pokožka na rukách prezradí náš vek rovnako nekompromisne ako vrásky na tvári. Takže aj na ňu sa musí so starostlivosťou a chytro. Zákernosťou je, že ruky sú vystavené najväčšiemu mechanickému aj chemickému poškodeniu, od používania čistiacich prostriedkov po manuálnu prácu. Kedykoľvek to ide, mali by sme nosiť ochranné rukavice, ruky si umývať, ale zároveň ich aj adekvátne hydratovať.

Odličovať, odličovať! Od „istého“ veku neexistuje výhovorka preto, aby sme išli spať s make- upom na tvári. Okrem upchatých pórov, kontaminovaných obliečok a podráždenia pokožky si predstavte tiež fakt, že na make-up sa počas dňa nalepili všetky možné čiastočky znečistenia, špiny z ovzdušia a okolia. A my ich nechávame pekne cez noc zapracovávať sa do našej kože. Proste nie.

Vyzliekajte podprsenku. Je to jedna z vecí, ktorá by mala byť rovnako automatická, ako odličovanie. Okrem toho, že kompresia zabraňuje správnemu prekrveniu a naša pokožka tak môže slabnúť a strácať pevnosť, pokožka pod najviac stlačenými miestami môže začať permanentne tmavnúť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku