Zobraziť přihlasovací formulár

Cisársky rez a aké následky si mamička nesie

  • Publikované:
Cisársky rez a aké následky si mamička nesie

Kto nezažil, nepochopí. Málokedy platí toto príslovie viac ako tu. Tentokrát ale nebudeme hovoriť o zdravotných komplikáciách, ťažkostiach a následkoch, ktoré môže cisársky rez, ako hlboká brušná operácia mať. Tento spôsob narodenia dieťaťa má totiž množstvo psychických následkov, s ktorými sa nejedna mamička potýka - ticho a väčšinou sama.

Cisársky rez má mnoho indikácií, od tých akútnych, kedy sa k nemu musí prikročiť neplánovane pre záchranu života mamičky i bábätka, po dopredu naplánované z rôznych zdravotných dôvodov. Jedným z najbežnejších je napríklad hroziaci pôrod panvovým koncom, kedy sa bábätko z rôznych dôvodov nepretočí hlavičkou dole. Každopádne, keď už na také riešenie dôjde, je potrebné sa vyrovnávať s následkami, ktoré zďaleka nie sú len fyzického rázu.

Bolesť. Aj keď tá zrovna patrí medzi veľmi fyzické záležitosti. Po výkone nezostane len tá jazva, ktorú vidíme. Aby lekári dostali dieťa von, musia prerezať všetky vrstvy tkanív - od kože po maternicu - ktoré delia bábätko od sveta. A dôležité potom je, aby jazvy nezrástli zle, tkanivá k sebe a tak ďalej. Mamičky zažívajú dlhodobú a veľmi obmedzujúcu bolesť, ktorá je rozdielna od bolesti klasického pôrodu a jeho následkov - obmedzuje oveľa viac v pohybe. Ale novopečených mamičiek sa často nikto nepýta, či môžu, pretože musia.

Dojčenie. Nie je to pravidlom, ale stáva sa, že mamičky po cisárskom reze majú problémy s nástupom laktácie. A to je pre ženu veľmi stresujúca záležitosť. Vidí, že bábätko „trpí“ a aj keď by ona mala byť tá, kto mu všetko poskytne, nemôže. Našťastie sa tento problém dá riešiť a často sa ani nevyskytne. Ale predsa len.

Samota. Cisársky rez je oveľa menej rodinná udalosť než klasický pôrod. Aj keď nemusíte byť z tých, ktoré si želajú otecka alebo iných príbuzných na pôrodnej sále, sú medzi nami aj také, pre ktoré je táto pomoc absolútne podstatná. Príprava na operáciu je ale väčšinou bez prítomnosti kohokoľvek iného, než je nemocničný personál, a aj keď otecko môže byť prítomný u samotného výkonu (vo väčšine prípadov), zďaleka si s mamičkou neprežijú pôrod v klasickom slova zmysle, kedy sa často tvorí výnimočné puto medzi partnermi.

Pocit zlyhania. Keď opomenieme fakt, že v súčasnosti sa objavuje trend cisárskych rezov na želanie matky, je klasický pôrod stále tým, na čo sa žena vlastne celý život pripravuje. Keď potom dôjde na rozhodnutie cisárskeho rezu, často majú ženy pocit, že zlyhali z biologického hľadiska.

Zažívala som pocity, kedy som si hovorila, že som najhoršia matka a človek na svete. Nebola som schopná svojho syna porodiť normálne, a keď mi povedali, že potrebuje príkrmy, pretože nemám dosť koncentrované mlieko, zúfala som si, že ho nie som schopná ani nakŕmiť. Takéto pocity by som nikomu nepriala. Aj keď na druhú stranu by som rada, aby sa o tom hovorilo, pretože sa stretávam s takou necitlivosťou zo strany okolia, že mám aj zo sebenevinnejších poznámok slzy v očiach. Ale na vine sú samozrejme tiež ešte stále hormóny, že áno.“

Marika, 26

Otázky. Prečo? Ty si nechcela rodiť normálne? Kojíš? Hej, ale aspoň ťa nemuseli nastrihávať, to je dobré, nie? Myslíš, že je cisár lepší? A milióny ďalších. Hoci nemusíme nikomu vykladať, ako prišiel náš poklad na svet, väčšinou na to aj tak reč dôjde. A neinformovaná verejnosť jednoducho kladie otázky a robí poznámky, ktoré síce myslí úplne nevinne, ale ženu vie zasiahnuť do najväčšej hĺbky srdca. Zvlášť v prípade, že cíti pôrod cisárskym rezom ako svoje zlyhanie - čo samozrejme nie je pravda a vždy sú pre neho dosť dobré dôvody. Ale pocity ženy - matky sú vždy iné, než ostatných.

Všetky ženy, ktoré privedú dieťa na svet, vkročia do obrovského neznáma a sveta plného neistoty. Ale tiež nesmierneho šťastia a radosti. Každá má svoj životný príbeh, každá má svoju rodinu, okolie, podporu. A v konečnom dôsledku ide vždy len o to, aby boli všetci zdraví a spokojní. Rešpekt k matkám je nesmierny, nech už sa nimi stali akokoľvek a nech už si o spôsobe, akým dieťa prišlo na svet, myslia čokoľvek.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku