Zobraziť přihlasovací formulár

5 najfrekventovanejších miest vo vašej domácnosti, ktoré by ste mali pravidelne dezinfikovať

  • Publikované:
5 najfrekventovanejších miest vo vašej domácnosti, ktoré by ste mali pravidelne dezinfikovať

Aj keď to vyzerá, že pandémia je na ústupe, obávaný vírus len tak nezmizne. Dôsledná hygiena by sa tak rozhodne nemala podceňovať. Ruky už si snáď umýva väčšina z nás, zvýšenú pozornosť by sme však mali venovať aj ďalším miestam v domácnosti. Výskumy totiž ukazujú, že vírusy na niektorých povrchoch môžu žiť dokonca celé dni.

Správne umývanie rúk mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd nás nielen pred koronavírusom, ale aj ďalšími vírusmi, spoľahlivo ochráni. Lenže tak jednoduché to nie je. Výskumy totiž preukázali, že vírus, ktorý spôsobuje chorobu Covid-19, môže na hladkých povrchoch prežívať hodiny, na nerezovej oceli dva dni a na plastoch dokonca až dni tri. Stačí tak v „bezpečí“ domova siahnuť na niektorý z inkriminovaných predmetov a vírus si aj napriek dôkladne umytým a vydezinfikovaným rukám rýchlo nájde cestu do vášho tela. V dobre udržiavanom prostredí, ktoré je pravidelne čistené, je ale riziko prenosu patogénov značne minimalizované. Tu je päť oblastí, ktorým by ste v nasledujúcich týždňoch mali pri upratovaní venovať osobitnú pozornosť.

Kúpeľňa a toaleta

Aj keď hygienické zariadenia aj v bežnom živote upratujeme pomerne často, uvedomte si, že práve kúpeľňa je miesto, kam hneď po príchode domov zamierite umyť si ruky. Umývadlová batéria tak zostáva po vašom dotyku kontaminovaná. Problematická je aj pumpička dávkovača na mydlo, ak je to možné, kúpte si bezdotykový. Ideálne je utrieť páku či kohútiky batérie zakaždým, keď do kúpeľne vojde niekto, kto prišiel zvonku. Na pomoc si vezmite prostriedky, ktoré ničia vírusy, s bežnými upratovacími prípravkami si tentokrát nevystačíte. Nezabudnite ani na splachovadlo toalety. Uteráky na ruky vymieňajte každý deň a perte ich aspoň na 60 ° C.

Kľučky, vypínače a diaľkové ovládače

Aj všetky tieto objekty patria k tým, ktorých sa najčastejšie v byte dotýkame. Na ich povrchoch tak zostávajú vo veľkej miere vírusy a baktérie, ktoré je potrebné zlikvidovať. Vo zvýšenom množstve ich nájdete tiež na dvierkach od chladničky alebo úchytkách od kuchynských skriniek. Raz denne by ste preto tieto miesta mali v súčasnej situácii vydezinfikovať. Stačí ich utrieť najlepšie vlhkým dezinfekčným obrúskom, nikdy ale nepoužívajte len jeden na všetky povrchy. Ak ich nemáte k dispozícii, použite handričku postriekanú dezinfekčným čistiacim prostriedkom. Dezinfekčným sprejom postriekajte tiež kľúče.

Klávesnica

Či už na počítači pracujete z domu kvôli obavám z koronavírusu alebo na ňom len trávite voľný čas, je klávesnica doslova oázou pre vírusy a baktérie. Ak neviete, ako ju vyčistiť a dezinfikovať, máme pre vás návod. Po odpojení od počítača ju otočte hore nohami a potrepaním odstráňte omrvinky a ďalšie väčšie nečistoty. Skvelým pomocníkom je sprej so stlačeným vzduchom, ktorý prefúkne každú škáru. Potom ju celú opatrne utrite dezinfekčným obrúskom alebo handričkou z mikrovlákna postriekanou dezinfekčným čistiacim roztokom.

Mobilný telefón

Možno vás prekvapí, že v priemere mobil kontrolujeme každých 21 minút, teda približne 46 krát za deň. A to či už sme doma či vonku. Berieme si ho so sebou dokonca aj na záchod. Štúdie uvádzajú, že práve na mobilnom telefóne je oveľa viac mikroorganizmov, ako sú baktérie, plesne alebo kvasinky, než na záchodovej doske. A to dokonca sedemkrát. Ak máte telefón uložený v koženom obale, potom dokonca sedemnásťkrát. Šokujúce, že? A len málokto telefón pravidelne čistí, čo by ste mali robiť denne. Použite na to trebárs vlhké dezinfekčné obrúsky so 70% izopropanolom alebo jemnú handričku, najlepšie s obsahom striebra, postriekanú dezinfekčným roztokom na báze alkoholu, nariedeným 1:1 s vodou. Nikdy nestriekajte dezinfekčné prostriedky priamo na telefón. Pri čistení nezabudnite ani na tablet.

Kuchynské povrchy

Pravidelne dezinfikovať by ste teraz mali tiež kuchynský stôl a pracovnú dosku, kam z tašky vyberáte všetky nakúpené potraviny. Práve to je totiž ďalšia z možností, ako si môžete SARSCoV2, čo je vírus, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, zavliecť domov. Na dezinfekciu povrchov použite dostupné čistiace prostriedky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku