Zobraziť přihlasovací formulár

Keď vírusy útočia: Návod, ako si správne umývať ruky, aby ste predišli nákaze

  • Publikované:
Keď vírusy útočia: Návod, ako si správne umývať ruky, aby ste predišli nákaze

Máte obavy z nového koronavírusu, ktorý sa po celom svete šíri doslova rýchlosťou blesku? Najlepší spôsob, ako sa ochrániť pred ním i ďalšími chrípkovými vírusmi, je predovšetkým praktizovanie dôslednej hygieny rúk. Umývate si ich doma všetci skutočne správne?

Vírusové ochorenia patria najmä k zime, sezóna chrípok prichádza pravidelne každý rok. Ochorieť ale nechce nikto z nás. Utrácame preto hŕbu peňazí za prípravky na posilnenie imunity, pijeme zázvorový čaj s medom a veľa citrónu. Málokto si však uvedomuje, že ten najjednoduchší spôsob, ako zabrániť nákaze, je dôkladné umývanie rúk. To vás môže ochrániť nielen pred klasickou chrípkou a koronavírusom, ale aj pred bežnou virózou, črevnými problémami, žltačkou a celým radom ďalších chorôb.

Desivá štatistika

Vedeli ste, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) si dokonca až 95% ľudí umýva ruky nesprávne a na základe ďalších štatistických údajov si iba 78% ľudí umýva ruky po použití WC a po kýchnutí či zakašľaní si ruky neumyje dokonca 37%? Pritom až 80% infekcií sa šíri práve špinavými rukami.

Respiračné, ale aj ďalšie infekcie, sa do tela obvykle dostávajú sliznicami nosa a úst. Akonáhle sa dotknete niečoho, na čo „prskol“ alebo čoho sa dotkol niekto chorý pred vami, kto si kýchol alebo zakašlal do dlane, odnášate si vírusy so sebou. Možností je celá rada, držadlo v MHD, kľučka dverí, madlo nákupného košíka, zvonček, automat na kávu, kopírka, počítač alebo telefón v práci, podanie ruky a podobne. Možno vás prekvapí, že práve na hladkom povrchu z plastov alebo kovov vydržia vírusy najdlhšie, a to až dva dni. Potom už len stačí utrieť si nos, dotknúť sa úst, pretrieť oči alebo sa trebárs cestou zastaviť na hamburger. A vírus má voľnú cestu do vášho tela.

Umývanie rúk nepodceňujte!

Dôsledná hygiena rúk je skutočne na mieste. Ide totiž o prvú obrannú líniu, ktorá vás môže ochrániť pred nakazením. Ruky si preto vždy umyte čo najskôr, ako je to len možné, keď sa dotknete niečoho, na čo mohol siahnuť ktokoľvek chorý. Dospelí aj deti by si mali umývať ruky mydlom a teplou vodou po dobu najmenej 20 sekúnd. Aby aj deti dodržali tento časový limit, môžete ich nechať pri umývaní trebárs prespievať časť nejakej pesničky. Rovnako ako načasovanie je však dôležitá aj technika umývania, preto si prečítajte správny spôsob, ako si ruky umývať.

 

Aká je správna technika umývania rúk?

 

KROK 1. Navlhčite ruky čistou tečúcou vodou. Údajne nezáleží na tom, či teplou alebo studenou, pretože teplota nemá na účinnosť očisty vplyv, keď ale použijete teplú, nič nepokazíte a aspoň vás nebudú chladiť ruky. Po navlhčení rúk vodu vypnite, aby ste ňou zbytočne neplytvali.

KROK 2. Naneste na ruky mydlo, ktoré odstráni mikróby z pokožky. Bez neho ich dôsledne neočistíte, len voda skrátka nestačí. Nie je ale treba siahať po mydle antibakteriálnom, to obyčajné funguje rovnako dobre. Obsahuje totiž látky, ktoré zmäkčujú vodu a pomáhajú ruky dôkladne zbaviť nielen špiny, ale aj bacilov.

KROK 3. Následne mydlo dôsledne rozotrite po vašich rukách. Mydlite ich po dobu najmenej 20 sekúnd a nevynechajte žiadne časti, okrem dlaní a chrbtov nezabudnite ani na palce, miesta medzi prstami, pod nechtami atď.

KROK 4. Opláchnite ruky dôkladne čistou tečúcou vodou. Nečistoty, vírusy a mikróby odtečú do odpadu.

KROK 5. Osušte ruky, aby ste vylúčili prenos baktérií. Najlepšie je čistý papierový uterák alebo sušička s prúdom vzduchu. Vyhnite sa predovšetkým používaniu zdieľaných uterákov na verejných miestach. Doma uterák v čase chrípok vymieňajte každý deň, vo vlhkom prostredí sa totiž rôznym mikróbom darí a čulo sa tam rozmnožujú.

Keď nie je voda po ruke

Ako riešiť umývanie rúk na cestách a v situáciách, kedy voda a mydlo nie sú k dispozícii? Pomôžu navlhčené obrúsky a papierové vreckovky na utretie alebo dezinfekčný prípravok, ktorý zvládne ruky očistiť i dezinfikovať. Majte však na pamäti, že umývanie rúk je vždy preferované, dezinfekčné prostriedky totiž neodstraňujú všetky typy choroboplodných zárodkov. Navyše nemusia fungovať dobre, ak máte mastné alebo príliš špinavé ruky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku