Zobraziť přihlasovací formulár

Lipový kvet pre krásu, zdravie i pokojnú myseľ

  • Publikované:
Lipový kvet pre krásu, zdravie i pokojnú myseľ

Koniec mája, celý jún a možno ešte začiatok júla sú dni, kedy máme šancu nazbierať lipové kvety a obohatiť tak domácu lekáreň (i špajzu) o veľmi užitočnú liečivku. Lipa má veľa vlastností, ktoré vedia pôsobiť na naše telo, ale aj myseľ - ako zdravotne, tak spirituálne. Má údajne moc zaháňať temné sily, vždy bola pre nás symbolom a sídlom tých pozitívnych. Ako môžeme kvety nášho národného stromu využiť? Kedy ich nazbierať, ako sušiť, uchovávať a spracovávať?

Lipa strieborná a americká sú stromy, ktoré u nás nie sú pôvodné a vysádzajú sa ako okrasné - sú to nádherné samostatne stojace stromy. Ich liečivé účinky sú však zanedbateľné až nulové. My potrebujeme nájsť tie druhy, ktoré sú u nás pôvodné, a to sú lipy malolistá a veľkolistá, prípadne ich kríženec - lipa obyčajná.

  • Zaujímavosťou je, že lipu za národný strom nepovažujú len Slováci, ale tiež napríklad Česi, Slovinci alebo Lotyši. Lipy sú dlhoveké, najstaršia lipa veľkolistá u nás má cez 700 rokov.

Ako a prečo zbierať

Lipové kvety sa musia zbierať ešte pred rozkvetom, aby na nich neboli plody. Zbierame ich za suchého počasia, ideálne popoludní a do plátených tašiek alebo prútených košíkov, určite vynecháme igelitové tašky alebo iné, vzduch neprepúšťajúce materiály. Potrebujeme kvety uchovávať pekne prevzdušnené, keby sa zaparili, nepekne by stmavli. Kvety sušíme celkom jednoducho, ale nemali by sme ich vystavovať priamemu slnečnému svitu, pretože obsahujú prchavé silice. Ideálne je tienisté miesto s drobučkým prievanom a teplotou nie vyššou ako okolo 35 stupňov. Akonáhle ich vystavíme priamemu slnečnému svitu, stratia svoju typickú vôňu. To sa stane, aj keď ich necháme usušené na vzduchu veľmi dlho - preto ich uchovávame v uzatvárateľnej nádobe.

Lipové kvety obsahujú veľa dôležitých látok, ktoré majú pozitívny vplyv na naše telo. Už sme spomenuli triesloviny (silice), ďalej potom telu prospešné kyseliny, antioxidačné látky, niektoré zdravé cukry, dôležité flavonoidy, fenoly a terpény.

Najznámejšie účinky lipového kvetu

  • Podporuje potenie (vhodný teda pri horúčkach).
  • Uvoľňuje kŕče.
  • Znižuje krvný tlak.
  • Má ukľudňujúci efekt.
  • Vyhladzuje a hydratuje pokožku.
  • Vďaka trieslovinám má ľahko zvieravý účinok.

Využívame najčastejšie odvar (čaj) z lipového kvetu, a to ako vnútorne, tak zvonka. Čaj pijeme predovšetkým pri nachladnutí, kašli, horúčkach, chorobách dýchacieho ústrojenstva, pri ťažkostiach s močovým ústrojenstvom, na upokojenie (ideálne odpoludňajšie pitie pre rozdivočené deti). Upokojuje žalúdok, pomáha s trávením, podporuje relaxáciu - a to ako zvonka, tak vnútorne.

  • Z lipového kvetu zďaleka nemusíme pripravovať len čaj. Zvaríme tri plné hrste lipového kvetu so štyrmi litrami vody a necháme hodinu a pol stáť. Potom scedený odvar prilejeme do vody, v ktorej sa budeme vo vani kúpať, a do takto vzniknutého voňavého bylinkového kúpeľa sa ponoríme aspoň na dvadsať minút. Lipa nás svojou vôňou zrelaxuje, ale tiež, vďaka jej zvieravým účinkom krásne zjemní a vyživí pokožku celého tela.
  • Z lipového kvetu môžeme pripravovať tiež pleťovú vodu (je to vlastne koncentrovanejší čaj). Tá je vhodná na hydratáciu pokožky a na čistenie zmiešanej až mastnej pleti - zvieravé účinky pleť zdravým spôsobený zmatňujú.
  • Lipa je skvelým základom pre vlasové masky, pleťové toniká, liečivé a relaxačné kúpele.
  • Sparené lipové listy sú dobrý obklad na popáleniny a drobné zranenia pokožky.
  • Lipový med je tradičnou súčasťou ľudového liečiteľstva, kombinuje v sebe všetky účinky lipového kvetu.

Všeobecne je vhodný pomer na odvar (čaj) z lipových kvetov 4 dl vriacej vody na dve lyžičky sušeného lipového kvetu. Dá sa kombinovať s čiernou bazou, harmančekom alebo medovkou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku