Zobraziť přihlasovací formulár

Aj úzkosti majú svoje výhody

  • Publikované:
Aj úzkosti majú svoje výhody

Úzkostné stavy postihnú raz za čas skoro každého z nás, len tým, čo majú naozaj hrošiu kožu, sa možno vyhýbajú. Precitlivenosť na fyzické, sociálne alebo iné okolité podnety idú s nimi ruka v ruke. Nájdeme veľa popisov, ako úzkostné stavy vyzerajú, ako vlastne ovplyvňujú náš život, či je to povahový rys, porucha alebo prechodná fáza, množstvo návodov, ako s úzkosťami pracovať, ako ich prekonávať a ako s nimi žiť. Čo sa ale málokedy dozvieme, to sú benefity, ktoré nám úzkosti prinášajú. A že existujú!

Úzkostiam sme sa venovali podrobne v jednom z predchádzajúcich článkov, aké sú ich symptómy, kedy ide o prechodnú fázu, dokonca sme si aj popísali, aké to je naozaj záchvaty úzkosti zažívať. Vždy je ale dobré sa na všetko skúsiť pozrieť aj z tej pozitívnej stránky. Že sa na psychickom stave, ktorý ovplyvňuje naše fungovanie, myslenie i telo nič dobrého nájsť nedá? Opak je pravdou.

Sú lepší priatelia. Úzkosti so sebou prinášajú aj jednu neobyčajne láskavú vlastnosť, a tou je starostlivosť. Bohužiaľ, sám človek, ktorý úzkosti zažíva, má tendenciu si myslieť, že je mu horšie, než je to v skutočnosti. A to aj v oblasti vzťahov. Aj keď v hlave neustále hodnotí kvalitu svojich priateľských vzťahov, je svojimi priateľmi považovaný za vynikajúceho, starostlivého, pozorného a lojálneho druha, partnera, kamaráta, spoločníka.

Sú príjemne prekvapení. Úzkostliví ľudia majú tendenciu očakávať len to najhoršie, v hlavách majú katastrofické scenáre takmer každej nadchádzajúcej udalosti. Ak sú ale schopní vnímať realitu do tej miery, že si uvedomia, keď sa ich scenár nenaplnil, môžu zažívať pocit príjemného prekvapenia a úľavy pomerne často. A často si tiež pripomenúť, že svet nie je tak príšerné miesto, ako si ho predstavujú.

Sú dobrí pozorovatelia a majú sebareflexiu. Aj keď sebareflexie majú možno až moc, sú si dobre vedomí vlastného vnútra, vlastných reakcií a pocitov, ktoré v nich vyvolávajú situácie, ľudia, slová, správy, udalosti... Tým pádom sú schopní toto tiež vidieť u ostatných.

  • Empatia. Úzkostliví ľudia ju majú vyvinutú väčšinou oveľa citlivejšie než ostatní. To z nich robí veľmi pozorných ľudí, možno niekedy až moc ohľaduplných.
  • Manažérske schopnosti. Hoci sa to nezdá na prvý pohľad pravdepodobné, ľudia so sklonmi k úzkostiam sú vynikajúci pre vedúce pozície. Zostavujú dobre tímy, pretože sú schopní vcítiť sa do ostatných, a ak sú ich úzkosti zvládnuté dobre, pretavia sa väčšinou v zodpovednosť.

Majú tendenciu byť pripravení. V práci, na dovolenku, na cesty, v domácnosti... úzkostliví ľudia myslia nielen na všetko, ale tiež skoro až za dva rohy dopredu. Preto majú väčšinou pripravené aj veci, ktoré by ostatných ani nenapadli. Byť pripravený im pomáha vo zvládnutí úzkosti, ale je to tiež veľmi upokojujúce pre okolie.

Sú dôveryhodní a spoľahliví. Ľudia, ktorí každý deň vlastne trpia, aj keď sa pri pohľade zvonku „nič nedeje“, majú jedno spoločné - rozhodne nechcú viac problémov. Preto plnia sľuby, termíny i podmienky, ich slovo má často väčšiu váhu ako slovo ostatných. V skutočnosti totiž naozaj majú záujem na tom, aby to, čo robia, ako sa správajú a ako vyzerajú, bolo okolím hodnotené pozitívne.

Vyhnú sa zbytočným problémom. Niekedy sú starosti dobrá vec. Pretože im v skutočnosti zabránia skočiť ľudovo povedané „do maléru“. Aj keď o veciach často premýšľajú až zbytočne veľa, niekedy nie je opatrnosti na škodu a úzkosť môže byť vynikajúca prevencia omylov a chýb či už na poli vzťahovom, pracovnom alebo akomkoľvek inom.

Sú kreatívni. Predstavivosť, ktorú využívajú na tvorbu potenciálnych problémov a hrozieb, neexistuje len sama o sebe. Môže byť využitá veľmi dobre, keď ju nasmerujú na tie správne miesta. Či už ju využijú napríklad v rámci (krízového) manažmentu, hľadanie nielen nových problémov, ale aj nových riešení, na vytváranie umenia, príbehov alebo čohokoľvek iného. Ide len o to si ju dobre vytrénovať správnym smerom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku