Zobraziť přihlasovací formulár

Sezóna mangoldu alebo Čo je lepšie než špenát

  • Publikované:
Sezóna mangoldu alebo Čo je lepšie než špenát

Mangold je znovu objavená listová zelenina, ktorá bola veľmi populárna už u starých Rimanov a pred 300 rokmi patrila k tým najobľúbenejším. A jeho obľuba zase stúpa. Svojou sladkastou chuťou predčí špenát, kel a ostatné druhy zeleniny a mimo to, že je zdrojom vápnika, horčíka a antioxidantov, chráni tiež obličky diabetikov a napríklad aj vaše oči pred šedým zákalom.

V máji už sa na záhradkách alebo pultoch farmárskych trhov vynímajú sýto zelené listy mangoldu. Mangold (popísaný v roku 1753 Carlom Linné ako Beta vulgaris) bol vždy cenený ako zdravotne veľmi hodnotná zelenina. Vysokým podielom vlákniny a nízkou energetickou hodnotou sa z neho stáva vynikajúci pomocník pri jarnom chudnutí.

Mangold a zdravie

Mangold vám pomôže pri liečbe, ale aj prevencii týchto ochorení:

  • anémia (je zdrojom železa)
  • diabetes (znižuje hladinu urey a kreatinínu)
  • choroby srdca a ciev (horčík, draslík, vláknina, antioxidanty)
  • katarakta (betakarotén, luteín)
  • osteoporóza (vápnik, horčík, vitamín K)
  • zápaly a kôrnatenie ciev (bioflavonoidy pomáhajú pri posilnení kapilár)
  • skleróza (rutín, kvercetín, vitamín C)

Kyselina listová pôsobí na správnu reguláciu červených a bielych krviniek a zásobu vitamínov A, C a P v mangoldu využijete napríklad práve pri príprave detských jedál, pre ktoré je táto zelenina obzvlášť vhodná. Mangold je tiež známy vďaka prevencii vzniku karcinómu, kedy chráni predovšetkým hrubé črevo práve obsahom vlákniny a antioxidantov.

Mangold v kuchyni

Dva mesiace po výseve už môžete žať prvé listy aj so stonkami. Odporúčame ich rýchlo spotrebovať, pretože vädnutím rýchlo strácajú na kvalite. Kuchynská úprava mangoldu je rovnaká ako pri špenáte, môžeme ho dusiť, variť, použiť ako prílohu k jedlám alebo z neho pripraviť polievku. Stonky možno obaliť a usmažiť alebo nakrájať na tenké plátky do šalátu. Oproti špenátu vás mangold môže príjemne prekvapiť sladkastou orechovou príchuťou, spôsobenou obsahom betaínu (ten obsahuje tiež napr. cukrová repa, ale o tej trebárs zase nabudúce).

Mangold je zelenina, ktorá vám môže príjemne obohatiť jedálniček a ako bonus prispeje k vášmu zdraviu. Skúste ho a podeľte sa s nami o recepty!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku