Zobraziť přihlasovací formulár

Ideálny čas na smrekový (nielen) sirup!

  • Publikované:
Ideálny čas na smrekový (nielen) sirup!

Nie tak úplne si ho dať, ale nazbierať si smrekové výhonky a začať ho vyrábať. Prečo? Že ste o ňom ešte nepočuli? Je to jedna z pradávnych medicín, naše babičky by si určite spomenuli. A teraz, keď máme všetci tendenciu sa vracať k tradičnému stravovaniu i liečbe, je možno čas si tieto tradičné recepty pripomenúť. Smrekový sirup nás môže zbaviť kašľa a pomôcť pri prechladnutí, je extrémne jednoduchý na výrobu a, a to je momentálne najdôležitejšie, sezóna smrekových výhonkov je tu!

Čo sú to smrekové výhonky? Určite ste si ich všimli, sú to tie malé svetlozelené konce smrekových vetvičiek, ktoré akoby svietia novotou. Sú mäkké a na dotyk sú skôr ako drobné lístky než ako ihličie. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, teda silného antioxidantu, ktorý extrémne posilňuje našu imunitu, a éterické oleje (konkrétne terpentínovú silicu), ktoré sú taktiež pre zdravie veľmi užitočné.

Môžete ich len tak zjesť, urobiť si smrekovú soľ alebo naložiť do oleja a zaradiť tak „smrekovú“ chuť do letného grilovania (čo povýši vaše gastronomické umenie na netradičnú úroveň), alebo si z výhonkov urobiť sirup, ktorý pomôže s prechladnutím, nádchou i kašľom. Alebo dodá netradičnú, napriek tomu vynikajúcu a osviežujúcu chuť domácim limonádam. Ako na to?

Ingrediencie

  • Smrekové výhonky
  • Cukor (biely/trstinový)
  • Plátky z bio citróna

Ďalej budete potrebovať

  • Veľký zavárací pohár
  • Viečko
  • Sitko
  • Fľašu na hotový sirup

A ako smrekový sirup vyrobíme? Pohár vyvarte a vypláchnite čírym alkoholom. Nechajte uschnúť a môžete začať plniť. Budeme postupovať po vrstvách - smrekové výhonky, cukor, kolieska citrónu. Výhonky nakladieme asi do výšky piatich centimetrov, utlačíme, nasypeme vrstvu cukru, položíme plátky citróna (ale pozor, nemalo by ich byť moc, aby chuť citróna neprevážila) a vrstvy opakujeme až do plného pohára. Dávajte pozor, nech je posledná vrstva pod viečkom cukor, inak by sme plytvali výhonkami aj citrónom. Výhonkov by malo byť na množstve asi päťkrát viac než cukru. Potom pohár uzavrieme, môžeme pod viečko dať potravinovú fóliu a zagumičkovať, aby sa dovnútra naozaj nedostal vzduch. Sirup sa bude vytvárať asi tri týždne na slnečnom mieste, dlhšie, ak na neho priame slnko svietiť nebude. Postupne sa začne tvoriť hustá šťava. Ak budeme mať pocit, že je to potrebné, môžeme v priebehu dosypávať cukor. Šťavu scedíme cez sitko alebo plátno a uchovávame na studenom a tmavom mieste.

  • Môžeme si vyrobiť smrekovú soľ alebo smrekové maslo, proste výhonky rozdrvte a primiešajte k soli alebo vmiešajte do mäkkého alebo rozpusteného masla. Rovnako tak si môžeme pripraviť smrekový olej (výhonky necháme v zahriatom napríklad olivovom oleji lúhovať, kým olej nezačne po smreku voňať - ale pozor, používajte ho opatrne, jeho vôňa bude naozaj výrazná).
  • Rovnako tak si môžete pripraviť smrekový likér. V pol litri alkoholu (čistého) necháme asi dva mesiace naložené smrekové výhonky a podľa chuti napríklad borievku, rozmarín alebo puškvorec, ale môžete s chuťou čarovať podľa ľubovôle. Po dvoch mesiacoch scedíme a primiešame med a zhruba pol kila cukru rozpusteného vo trištvrte litri vody. Všetkého môžeme pridávať alebo uberať podľa chuti.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku