Zobraziť přihlasovací formulár

Vrásky okolo očí a ako (a či) sa ich zbaviť

  • Publikované:
Vrásky okolo očí a ako (a či) sa ich zbaviť

Niekto ich považuje za tie najkrajšie z vrások, pretože budia dojem, že je osoba, ktorá ich má, veľmi veselý a usmievavý človek. Ale aj tie najkrajšie z vrások sú stále len vrásky, ktorým chceme predchádzať (alebo sa ich zbavovať) v prvom rade. Ako tieto vrásky vznikajú? Ako sa im vyhnúť? A je to vôbec možné...?

Na tvári i na tele vznikajú vrásky prevažne dvojakým spôsobom. Prvým je mechanické namáhanie kože, pod ktorou pracujú svaly. Čím viac, častejšie a jednostranne svaly pracujú, tým pravdepodobnejšie je, že na ich „obale“ (myslené koži) vznikne vráska.

Druhým spôsobom, ktorý s prvým súvisí, je strata pevnosti, pružnosti a kvality kože. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že práve toto býva kameň úrazu - kvalitu našej kože môžeme totiž intenzívne ovplyvniť tým, ako sa stravujeme, aký je náš pitný režim a životný štýl.

  • Keď chcete znehybniť svaly. Asi všetci vieme, že jedným z najúčinnejších a najrýchlejších spôsobov, ako sa vrások čiastočne zbaviť, je aplikácia botulotoxínu. Ten na nejakú dobu svaly v podkoží umŕtvi, takže sa nebudú hýbať a na povrchu sa tak nebude koža „krčiť“. Všetko má svoje pre a proti. Okrem ceny a faktu, že si nechávame dobrovoľne aplikovať jed, hoci používaný na lekárske účely, musíme vziať do úvahy aj dočasnosť účinku, o ktorom sa toľko nehovorí.

S cigaretami okamžite preč. To, že fajčenie nie je v rámci nášho zdravia nijako ospravedlniteľné, vieme všetci. Okrem iných závažných škôd, ktoré na našom tele fajčenie pácha, nám vdychovanie škodliviny významne ovplyvňuje pleť. Spomaľuje produkciu kolagénu, ktorý zabezpečuje pevnosť pleti, jej pružnosť a schopnosť sa „nelámať“. Rovnako tak môže fajčenie významne ovplyvniť aj pevnosť našich pŕs! Takže by tento zlozvyk mal prehodnotiť každý ako zo zdravotného, tak z estetického hľadiska.

So slnkom opatrne. Ochranný faktor už patrí k mantre každého, kto sa chce vyhnúť vráskam. Keď ale hovoríme o čele a okolí očí, je dôležité kožu chrániť nielen pred slnečnými lúčmi z fyzikálneho hľadiska, ale aj z toho obyčajnejšieho. Keď nám svieti slnko do očí, oveľa viac sa mračíme a teda i namáhame kožu prácou svalov. Je to jednoduché - okrem krému je potrebné sa chrániť aj slnečnými okuliarmi, klobúkmi, šiltovkami, slnečníkmi... skrátka čímkoľvek, čo nám poskytne trochu tieňa a lepší rozhľad.

Premasírovať, prekrviť. Jemná masáž tváre, respektíve krúživé pohyby od vonkajšieho kútika oka k vonkajšiemu koncu obočia, je vynikajúce preventívne opatrenie. Dôležité ale je, pred masážou niekoľkokrát rýchlo zamrkať viečkami - aby sme uvoľnili svaly v očnom okolí a mohli ich premasírovať bez nadbytočnej tenzie. Masáž by sme nemali realizovať nasucho, môžeme na to použiť čokoľvek, čo uľahčí kĺzavý pohyb - ideálne sú esenciálne oleje, ale aj staré dobré sadlo odvedie svoju prácu.

Pozor na odličovanie. Často si neuvedomujeme, akú škodu môžeme na vlastnej tvári napáchať iba nešetrným odličovaním make-upu z oblasti očí. Vatový tampón s odličovadlom by sme mali najskôr na viečko a mihalnice priložiť, jemne stlačiť a nechať pôsobiť niekoľko sekúnd. Až potom by sme mali pohybom smerom k vonkajšiemu koncu obočia make-up odstrániť.

  • Zelený čaj. Použité vrecúška zeleného čaju dajte na chvíľu do chladničky a potom ich položte na zatvorené viečka a očné okolie. Neuveriteľne silný mix účinných látok obsiahnutých v zelenom čaji má na pleť maximálne povzbudzujúci účinok.
  • Zemiaky. Zemiaky sú veľmi podceňovaným zdrojom všemožných vitamínov, a tie čerstvé obsahujú veľa antioxidantov a minerálov k tomu. Olúpané zemiaky môžeme prikladať v plátkoch alebo nadrobno v gáze na očné okolie, ideálne každý deň na zhruba desať minút. Zmiznú opuchy a koža bude vyhladenejšia.
  • Šípkový olej. Ak sa chcete vydať prírodnou cestou, je šípkový olej jednou z najlepších volieb, aké môžete urobiť. Okrem toho, že urýchľuje hojenie jaziev a je vynikajúci na strie, má tiež pozitívny vplyv na redukciu vrások.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

j.l. 11. 5. 2020, 7:31
(clamp)