Zobraziť přihlasovací formulár

Najčastejšie príčiny zápalov močových ciest

  • Publikované:
Najčastejšie príčiny zápalov močových ciest

Leto je za dverami a s nimi tam postávajú tiež jeho nepríjemní sprievodcovia - zápaly močových ciest a kvasinkové infekcie. Obe tieto infekcie trápia oveľa častejšie ženy než mužov a sú oveľa početnejšie v lete než v zime. Teplota a naše letné aktivity (napríklad kúpanie v bazénoch a mokré plavky na tele) majú s oboma týmito stavmi veľa spoločné, ale konkrétne zápaly močových ciest majú mnoho ďalších príčin, ktoré by nás možno ani nenapadli. Aké to sú, prečo zápaly spôsobujú a ako sa im vyvarovať?

Podrobne sme sa o zápaloch močových ciest, prečo postihujú viac ženy než mužov a čo ich spôsobuje, rozpísali v špeciálnom článku. V skratke, drvivá väčšina zápalov močových ciest je spôsobená tým, že sa telu poväčšine prospešná baktéria Escherichia Coli dostane tam, kde byť nemá. A to z nášho tráviaceho systému cez hrádzu až do močovej trubice. A to sa môže stať aj v prípade, že sme na hygienu najstarostlivejšie zo všetkých (mimochodom prehnaná hygiena v oblasti intímnych partií môže byť paradoxne tiež jednou z príčin vzniku infekcie močových ciest).

Väčšina žien sa s ľahšími formami zápalu stretala a stretáva sem tam celý život. A každá má svoje recepty na to, ako ich čo najrýchlejšie zahnať. V ďalšom článku sme sa venovali domácej liečbe zápalu močových ciest. Ale nastanú občas prípady, keď zápal narastie do takých rozmerov, kedy už to doma nezvládneme a musíme vyhľadať lekára. Ako to vyzerá, keď už zápal nie je na domácu liečbu, to sa zase dozviete tu. Rozhodne nepodceňujte bolesti chrbta, podbruška, zakalený moč alebo sprievodné javy infekcie všeobecne - horúčku alebo únavu.

Najčastejšie príčiny

  • Sex. Áno, je to vyložený naschvál, ale má svoju logiku. Pri pohyboch a trení v oblasti intímnych partií sa rozbehne baktériový raj a mnoho z tých nežiaducich môže zavítať až k ústiu močovej trubice. Aby sme znížili riziko vzniku zápalu, je dobré si do niekoľkých desiatok minút „po akcii“ zájsť na záchod - prúd moču „prepláchne“ močovú trubicu a môže so sebou odniesť aj baktérie. Ale pozor. Mnohé z nás by napadlo, že starostlivo umyté genitálie pred a po sexe môžu pôsobiť ako dobrá prevencia. Opak je ale pravdou - zmývame prirodzenú bakteriálnu mikroflóru a meníme tak prostredie, takže sme naopak na vznik infekcie náchylnejšie.
  • Zápcha. Ak trpíme zápchou, máme črevá plné po oveľa dlhšiu dobu, než je normálne zvykom - a to môže spôsobiť problém a úplným vyprázdnením močového mechúra. A to znamená, že baktérie uväznené v našich vnútornostiach majú oveľa viac času sa množiť a spôsobiť infekciu. Na druhú stranu hnačkové ochorenia môžu infekciu spôsobovať tiež, pretože stolica je v takomto prípade veľmi mäkká a jej zvyšky zostávajú v okolí, nech sa snažíme akokoľvek.
  • Cukrovka. Keď je krvný cukor vysoký, vylučuje jeho prebytok telo močom. A viac cukru v moči (a teda aj v celom močovom ústrojenstve) znamená krmivo pre baktérie, ktoré sa po cukre môžu utĺcť. Výnimkou je cukor D-manóza, ktorý sa v našom tele nevstrebáva a my ho močom vylučujeme. Ten naopak baktérie odpudzuje (a preto je súčasťou skoro každej domácej liečby infekcie močových ciest).
  • Nejdeme hneď. Asi už sa nám stalo, že z objektívnych dôvodov (alebo trebárs aj z tých, že jednoducho potrebujeme len niečo dorobiť, než sa odmeníme cestou na záchod) si jednoducho nemôžeme odskočiť, kedykoľvek je to potrebné. A tak zadržujeme moč, v ktorom majú baktérie čas sa množiť. A tak - aj keby to znamenalo odskočiť si po ceste do lesa miesto na benzínku, rozhodne stojí za to ísť hneď, akonáhle sa nám začne chcieť.
  • Dehydratácia. Keď máme málo vody, chodíme menej často na záchod a baktérie nie sú odplavované tak často, ako by mali. A tak majú čas sa množiť. Dehydratácia nie je pre naše telo dobrá v žiadnom ohľade a infekcie močových ciest môžu byť jedným z exemplárnych prípadov.
  • Hormonálna antikoncepcia. Všetky hormóny, ktoré nie sú nášmu telu vlastné, môžu meniť mikroflóru našich intímnych partií. A tak môžeme byť náchylnejšie na vznik infekcií. Bariérové metódy antikoncepcie sú tak rozhodne lepšie... keď hovoríme o vzniku infekcií močových ciest.
  • Intímna hygiena, bielizeň. Či už pri svojich dňoch používame akékoľvek prostriedky (vložky, tampóny, kalíšok...) je rozhodne na mieste meniť ich čo najčastejšie. Pretože, aj keď to nie je práve najpríjemnejšia téma, tieto pomôcky sú semeniskom baktérií a môžu viesť k vzniku infekcií močových ciest. Rovnako tak za ne môže nevhodná bielizeň - keď hovoríme o strihu, rozhodne najmenej vhodné sú nohavičky typu tangá, pretože jednoduchým pohybom môžu viesť k prenosu baktérií z miesta A do miesta B celkom jednoducho. A pokiaľ ide o materiál, vždy bude najvhodnejšia bavlna. Ostatné materiály totiž môžu spôsobovať intenzívnejšie potenie a my vieme, že tma a vlhko sú pre baktérie najideálnejšími podmienkami.
  • Obličkové kamene. Tieto minerálne usadeniny môžu blokovať priechod moču močovým ústrojenstvom a zadržiavať tak moč, v ktorom sa baktérie rozširujú, a ich počet rastie.

Pozor by sme si mali dať tiež na fajčenie. V poslednej dobe je spájané s významným zvýšením rizika rakoviny močového mechúra. Zmenila sa receptúra a vyšší obsah predovšetkým beta-naftylamínu môže viesť ku vzniku rakoviny močového mechúra a žlčníka.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku