Zobraziť přihlasovací formulár

Zázrak menom pŕhľava

  • Publikované:
Zázrak menom pŕhľava

Treba sa poponáhľať. Hovorí sa, že najúčinnejšie sú tie pŕhľavy, ktoré nazbierame do polovice mája. Urtica dioica, čiže pŕhľava dvojdomá, je totiž bylina, ktorá si naše odsúdenie len preto, že pŕhli, rozhodne nezaslúži. Kto pokračuje v tradíciách našich babičiek, prababičiek a múdrostí bylinárov zo skoro celého sveta, vie, že v pŕhľave máme doslova ukrytý poklad. Ide len o to zbierať ju mladú, nenechať sa popáliť a dobre ju spracovať. A tiež vedieť, prečo ju vlastne zbierať a spracovávať chcieť.

Pŕhľava dvojdomá je bylina, ktorú môžeme hojne nájsť po celej severnej pologuli, dokonca expanduje ako burina aj do Južnej Ameriky. Môže dorastať až do veľkosti dvoch metrov, ale nás by mali zaujímať skôr rastlinky mladé, ktoré v sebe majú najviac účinných látok. O aké látky ide?

Pŕhľava je doslova nabitá všetkým, čo nám príroda vo svojej štedrosti môže poskytnúť. Je v nej veľké množstvo zeleného farbiva chlorofylu, ktorý je pre naše telo veľmi prospešný, skoro pätinu tvoria rôzne minerálne látky, predovšetkým horčík, železo, rôzne flavonoidy - okrem iného aj také, ktoré vedia potláčať alergické reakcie tela, soli vápnika a draslíka, acetylcholín, serotonín a histamín, vitamíny B2 a C, triesloviny, rôzne kyseliny a veľa ďalších látok. Ich kombinácia potom z pŕhľavy tvorí učinený zázrak.

  • Pŕhľavu možno bez problémov sušiť - len by to malo prebiehať čo najrýchlejšie a ideálne v tieni (aby nestrácala chlorofyl). Ak sušíme umelo, tak by sme rozhodne nemali presiahnuť teplotu päťdesiatich stupňov, po jej prekročení by sme prišli o veľa účinných látok.

Pŕhľava a zdravie

Kde začať. Účinkov pŕhľavy na naše zdravie je doslova nespočet. Rozťahuje cievy, pôsobí proti bolestiam hlavy, posilňuje imunitu, významne detoxikuje organizmus, podporuje správnu funkciu pankreasu aj vaječníkov, podporuje krvotvorbu (bojuje tak proti chudokrvnosti), čistí pľúca, pôsobí hojivo na celý tráviaci trakt, je proti vyčerpanosti a únave, zmierňuje opuchy, tlmí alergie, podporuje rast vlasov, dokonca tiež podporuje rast svalovej hmoty, odvodňuje organizmus (pôsobí ako diuretikum), je vhodná na podávanie pri ľahších formách cukrovky alebo prediabetických stavov, vďaka trieslovinám zastavuje krvácanie, čistí pečeň aj žlčník, tlmí žalúdočné kŕče, pomáha pri kožných problémoch, ako je lupienka, akné alebo ekzémy, tlmí reumatické bolesti, pomáha pri tvorbe materského mlieka... a to by mohlo stačiť, aj keď pokračovať by sme nejakú chvíľu ešte mohli.

Ako pŕhľavu spracovávať?

Asi najjednoduchšie je pripraviť odvar z pŕhľavy tak, že čerstvé alebo sušené listy zalejeme vriacou vodou a necháme 15 - 20 minút lúhovať. Takýto odvar potom môžeme piť ako čaj, alebo ho používať na omývanie napríklad drobných raniek alebo pokožky hlavy.

Rovnako tak účinný je pŕhľavový sirup, kedy rozmixujeme očistené listy, vytlačíme z nich šťavu a tú potom zvaríme s rovnakou gramážou cukru (napr. 100 ml šťavy a 100 g cukru). Rovnako tak môžeme pŕhľavy zmiešať s medom, naložiť do liehu ako tinktúru, lisovať čerstvú šťavu, urobiť z nich pesto, upraviť ako špenát, používať do plniek a do slaného pečenia...

Ak máte svoje vlastné recepty, skúsenosti, nápady a tipy, určite sa s nami podeľte!

  • Prečo pŕhľavy vlastne pália? Je jasné, že u pŕhľavy je pálenie obranný mechanizmus. Celá rastlinka je pokrytá krehučkými a maličkými chĺpkami, ktoré sa pri najmenšom otere odlomia, spôsobia v koži malinkú ranku a dostane sa do nej pálivá zmes histamínu, acetylcholínu a serotonínu. Aj keď to sú látky samy o sebe prospešné, ich pôsobenie na povrch kože nie je práve príjemné. Histamín je látka vyvolávajúca alergiu (aj keď sa v našom tele tiež prirodzene nachádza), ostatné dva sú látky fungujúce ako prenášače nervových vzruchov, teda tak, že o podráždení naozaj vieme. Našťastie nie je popŕhlenie tak vážne, ak nie sme vyložene ťažkí alergici - pŕhľava síce proti alergiám pomáha, ale na koži ich môže aj vyvolávať. A záleží len na nás, ako veľmi sme citliví.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku