Zobraziť přihlasovací formulár

Hydratácia pleti a aké robíme chyby

  • Publikované:
Hydratácia pleti a aké robíme chyby

S pribúdajúcimi sviečkami na narodeninových tortách nám pomaly dochádza, že pevnú, pružnú a mladistvú pleť nebudeme mať večne. Jedna z vecí, ktorú robíme od „istého veku“ asi všetci, je, že sa snažíme pleť hydratovať. Vieme, že pleť máme čistiť a sem tam ju namazať krémom. Ale... je zrovna také „niečo“ lepšie ako nič? Aké chyby robíme, aj keď sa snažíme o pleť starať? Trebárs je na čase zmeniť svoju hydratačnú rutinu!

Niekedy nie je potrebné minúť tisíce za tie najlepšie krémy, ale akýkoľvek prípravok používať správne. Ako teda na hydratáciu pleti krok za krokom?

Aplikujeme na suchú pleť. Nech už používame akýkoľvek hydratačný prostriedok, je dobré vlahu v pokožke uzamknúť, nespoliehať len na krém. A nič nehydratuje lepšie než voda. Preto by sme mali aplikovať hydratačný prostriedok na vlhkú pleť - už na nej nevidíme kvapky vody, ale papierová vreckovka by sa na ňu prilepila.

Aplikujeme len niekedy. Ak niekedy znamená len raz denne, ešte to nie je také zlé. Ak to ale znamená raz dvakrát týždenne, je to horšie. Pleti je potrebné dodávať vlahu a lipidy, keď je suchá, ľahšie sa naruší, je citlivejšia a má väčší sklon na tvorbu vrások.

Nepripravujeme pleť na vstrebávanie. Exfoliácia? Peeling? Ak tieto procedúry nevykonávame, zabraňujeme lepšiemu vstrebávaniu ako vlhkosti, tak iných účinných látok z kozmetiky. Tie zostávajú na mŕtvych bunkách, pre ktoré nemajú už žiadny prínos. Aspoň raz týždenne by sme mali pleť odumretých buniek zbaviť.

Nepoužívame ho, pretože trpíme akné. Často nepoužívame hydratačné prostriedky na pleť, pretože ju máme mastnú. Lenže mastná neznamená hydratovaná. Naopak čím menej vody budeme v pleti mať, tým viac sa bude mastiť, pretože sa bude potrebovať brániť. Ak kozmetické prípravky obsahujú látky, ktoré akné zhoršujú, je potrebné nájsť si také, ktoré budú k vašej pleti priateľskejšie. Riešením môže byť aj formula séra, ktorá je koncentrovanejšia a neobsahuje toľko „nosičov“ účinných látok.

Aplikujeme moc silnú vrstvu. Nie je jedno, akú konzistenciu výrobku používame. Od najredších po najhustejšie platí, že škála začína mliekom a pokračuje krémom, sérom, olejom a masťou. Čím hustejšiu konzistenciu používame, tým tenšia stačí vrstva. Musíme voliť takú, ktorá nám umožní aplikovať niečo aj na ňu (napríklad make-up!)

Máme jeden prípravok na deň i noc. Okrem toho, že noc môžeme využiť na vstrebávanie prospešných látok, počas dňa potrebujeme tiež ochranu. A to najmä pred slnkom. Zvoliť si denný krém s ochranným faktorom nie je zlý nápad (SPF 30 a vyšší), ale na noc je dobré nanášať skôr vyživujúce a ošetrujúce látky (vitamíny C a A - retinol, prírodné esencie atď.).

Preplácame. Aj keď medzi top svetovými značkami existujú určite špičkové prípravky, tie z drogérie často urobia rovnakú službu. Dôležité je pozerať sa na zloženie a obsah pleti vlastných látok (ceramidy a iné lipidy, kyselina hyaluronová), nie toľko na značku, ktorá prípravok vyrába. A obrátene to platí tiež, vysoká cena neznamená najlepšie zloženie.

Nedávame pozor na oči. Krémy na oblasť okolo očí sú iné ako tie na tvár. Respektíve keď chceme používať jeden krém na všetko, musíme nájsť taký, ktorý je oftalmologicky testovaný. Inak si môžeme spôsobiť podráždenie očí, ale aj opuchy alebo začervenanie. Koža je totiž v týchto miestach tak tenká, že látky ňou môžu doslova preniknúť až na očnú buľvu.

Spoliehame len na hydratáciu. Je extrémne dôležitá, ale je to len súčasť správnej starostlivosti o pleť. Rovnako dôležité je správne odličovanie, jemné čistenie, používanie vlažnej alebo studenej (len nie horúcej) vody, ochrana pred slnečnými lúčmi... a tak ďalej.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku