Zobraziť přihlasovací formulár

Už vám to všetkým doma lezie na mozog? Zacvičte si aj s deťmi

  • Publikované:
Už vám to všetkým doma lezie na mozog? Zacvičte si aj s deťmi

Nedostatok pohybu sa podpisuje nielen na postave, ale aj na psychike. A to ako našej, tak i našich ratolestí. Ich radosť z neplánovaných „prázdnin“ bez kamarátov a spolužiakov vystriedala nuda a pocit osamelosti. Je preto načase im pomôcť zvládnuť nekonečne dlhé dni pri televízii a zdvihnúť im náladu.

Či už máte deti školopovinné alebo tie, čo navštevujú škôlku, ak ste to ešte neurobili, zamerajte sa na každodenný harmonogram. Je dobré si vzájomne ujasniť, kedy je čas vyčistiť zuby, prezliecť sa z pyžama, venovať sa učeniu, a kedy je čas na zábavu. A nezabudnite do neho zaradiť tiež pravidelné cvičenie.

Veď v škôlke cvičia deti každý deň, v škole majú najmenej dve hodiny telesnej výchovy týždenne, navyše mnohé z nich navštevujú aj športové krúžky, ktoré sú teraz bohužiaľ zrušené. Ich pohyb sa tak v čase neplánovanej karantény do značnej miery znížil. A to treba napraviť. Dostatok pohybu totiž bude mať pozitívny vplyv nielen na ich fyzické, ale aj psychické zdravie.

Choďte svojim potomkom príkladom

Deti si budujú aktívny vzťah k pohybu a športovaniu odmalička a od rodičov. Sú totiž ich prvým vzorom. Ak budete sami aktívni, je vyššia pravdepodobnosť, že vás budú nasledovať aj vaše deti. Upevnia si tak zdravé návyky a lásku k športovaniu, ktorá funguje nielen ako prevencia proti nadváhe, ale je dôležitá aj pre ich motorický vývoj. A to vďaka spojeniu centrálnej nervovej sústavy s vývinom kostí a svalov.

Zacvičte si spoločne

Donútiť sa cvičiť doma môže byť ťažšie, než sa na prvý pohľad zdá, a to aj pre rad dospelých. Preto sa deťom nesmieme diviť, že sa im občas nechce. Skúste to preto spoločne. Nie nadarmo sa hovorí, že v dvoch sa to lepšie ťahá. Spojte sily, začnite pozvoľna a urobte si plán. Vzájomná motivácia pomôže viac, než si myslíte.

Pravidelné domáce cvičenie napríklad formou hier alebo videí so známymi športovcami vaše puto s deťmi ešte viac spojí a zaplní nejedno zdĺhavé popoludnie. Začnite s deťmi trebárs hneď, a to doma v obývačke. Nielen, že v deťoch podporíte súťaživosť a zabavíte ich, ale budú tak mať aj dostatočný pohyb, ktorý je nevyhnutný pre ich rast. Nemusíte deťom odovzdať základy gymnastiky. Stačí, aby vedeli základné naťahovacie cviky.

Nájdite to, čo ich baví

Umenie pohybu je kľúčovou vlastnosťou v živote a deti by si ho mali osvojiť odmalička. Aj keď môžu mať pocit, že im to nejde, mali by ste ich podporiť. Potreby každého sú individuálne a každému vyhovuje niečo iné. Skúste tak s deťmi nájsť to, čo bude baviť práve ich. Bude to posilňovanie, tanec, preťahovanie alebo joga?

Hľadajte. Dajte si čas a skúšajte. Ak sa deti k pohybu nemajú, skúste zábavné hry. Podporením súťaživosti detí zvýšite ich motiváciu. Či už budete súperiť spolu alebo podnecovať súrodencov, záleží na vás. Dôležité je, aby to deti brali ako zábavu a nie trest. V opačnom prípade by to ich vzťah k pohybu negatívne ovplyvnilo.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku