Zobraziť přihlasovací formulár

Rebarbora - tradičná i moderná, ale hlavne zdravá

  • Publikované:
Rebarbora - tradičná i moderná, ale hlavne zdravá

Výrazná rastlinka vyráža na jar nesmelo zelenými výhonkami, ale koncom apríla už na seba upozorňuje veľkými listami a hrubými, nádherne červeno sfarbenými stonkami. Ďalšia z rady sezónnych potravín, ktorá nám prináša potrebné jarné vitamíny až pod nos. Aj keď sa používa ako ovocie, ide o zeleninu menom rebarbora.

Prečo sa zamerať na sezónne potraviny

Tu je niekoľko dôvodov, prečo si strážiť obdobia dozrievania tradičných i obnovených druhov ovocia a zeleniny, a pri bežnom nakupovaní zbystriť pozornosť a zamerať sa na to, čo sa práve urodilo.

  1. Jesť plodiny nášho podnebného pásma v čase, keď zrovna dozrievajú, je to najprirodzenejšie, čo môžeme pre telo urobiť. Učí to napríklad známa makrobiotika, ale zhoduje sa na tom väčšina výživových poradcov.
  2. Produkty sú čerstvé a nestrácajú dlhým transportom cenné vitamíny, ktoré vaše telo v tomto období potrebuje.
  3. Potravín býva nadbytok a tak klesá ich cena.
  4. Nákupom miestnych potravín podporujete drobných pestovateľov vo vašom okolí. A tých si rozmaznávajte, dlhodobo sa to oplatí. Či už na cene, alebo kvalite ovocia a zeleniny.
  5. Tradičné druhy sezónnej zeleniny si môžete tiež sami vypestovať.

Skúste rebarboru

Rebarbora kučeravá (Rheum rhabarbarum), ľudovo nazývaná rebarbora, dorastá do výšky až 2 metrov, listy merajú 50 - 60 cm. Naše babičky ju bežne pestovali na svojich záhradkách, kde však vyžaduje dobre pohnojenú a skyprenú pôdu.

Na konzumáciu používajte iba stopky listov a to len tepelne upravené. Surové totiž majú veľmi kyslú chuť vďaka vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej, podobne ako napríklad vo šťaveli. Kyselina sa tepelnou úpravou rozloží a kyslá príchuť rebarbory sa zmierni. Pri varení tiež nezabudnite pridať cukor. Ak sa vám rebarbora urodí vo väčšom množstve, ktoré nemôžete hneď zjesť, ľahko ju uchováte v mrazničke.

Cenné látky, obsiahnuté v rebarbore

  • vitamíny skupiny B
  • vápnik
  • draslík
  • niacín
  • kyselina listová a pantoténová
  • vláknina

Receptov na využitie rebarbory v kuchyni je veľa, určite ale vyskúšajte rebarborový koláč, muffiny alebo štrúdľu. Absolútna jednotka v rebarborových receptoch je rebarborová marmeláda. Tú oceníte v prípade, že bežné marmelády vám pripadajú príliš presladené. Táto vás poteší svojou pikantnou kyslou chuťou. Ak sa vám ale nechce zavárať a piecť, ale chcete si pochutnať hneď teraz, uvarte si rebarborový kompót.

Ako na to?

  • umyte a olúpte stopky rebarbory - lúpte iba jemnú vrchnú kožičku
  • pokrájajte ju na malé kúsky do kastrólika (pozor, nesmie byť hliníkový)
  • pridajte cukor, klinčeky a kúsok celej škorice
  • podlejte malým množstvom vody (alebo pridajte, ak máte radi veľa šťavy)
  • varte do mierneho zmäknutia, ale nerozvarte
  • dochutiť môžete podľa ľubovôle napríklad smotanou a ostáva už len vychutnať!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku