Zobraziť přihlasovací formulár

Ako nahradiť zeleninu ovocím?

  • Publikované:
Ako nahradiť zeleninu ovocím?

Samozrejme, zelenina má v jedálničku ako detí, tak dospelých, nezastupiteľnú úlohu. Minimum cukru, veľa vlákniny, vitamínov, minerálov, antioxidantov. Druh od druhu iné benefity, ale stále to najzdravšie, čo môžeme telu dopriať. Lenže to má malý háčik. Z nejakého dôvodu nemáme zeleninu radi. Možno za to môže škôlka, možno rodičia, ktorí nám ju nútili. Možno robíme našim deťom to isté. Ale nezúfajte, poradíme vám chytré zámeny ovocia za zeleninu.

A deti dostanú to, čo by mali zo zeleniny, ale v trošku sladšom, a teda bohužiaľ pre deti atraktívnejšom balení. (Ale pozor! Ako deti spriateliť so zeleninou? Aj na túto tému sme vám pár tipov a trikov už priniesli. Viac čítajte tu.)

Farba je kľúč

Nechajme bokom množstvo vitamínov alebo vlákniny, veľkú moc majú aj prírodné farbivá. Často sú farbivá práve tým, čo je na danej zelenine (poťažmo ovocí) najlepšie, unikátne. Hovoríme hlavne o karotenoidoch, teda farbivách s odtieňom žltej, červenej, oranžovej. A potom napríklad aj o farbe fialovej alebo tmavo červenej.

Keď potom hovoríme o deťoch, farebnosť je to, čo ich na jedle (a hračkách a oblečení a všetkom možnom) láka. Takže aj s tým môžeme počítať, keď do našich drobčekov potrebujeme dostať nejakých pár vitamínov naviac.

...ale sú aj iné

Ovocie a zelenina samozrejme nie sú len o farbách. Je to aj o množstve cukru, vlákniny, vody, vitamínov a minerálov. Ako si teda s deťmi hrať s jedlom dostatočne zábavne a zdravo? A keď zeleninu urputne odmietajú, čo im dať namiesto nej? Pretože kúsok ovocia namiesto zeleniny je oveľa lepší, než sušienka alebo čokoláda.

Papriku za jahody. Červená paprika i jahody sú naládované vitamínom C. Paprika má viac vlákniny, ale jahody napríklad obsahujú menej cukru. A vitamínu C zhruba rovnako. Vedeli ste, že jahody môžete použiť aj na tvár ako masku? A čo jahody obsahujú, ako nám prospievajú? To sa dozviete zase tu.

Mrkvu za mandarínky. Mrkvu vyhľadávame predovšetkým kvôli obsahu vitamínu A, čo mandarínky hravo pokryjú. Rovnako tak vitamín C. Mandarínky obsahujú opäť menej kalórií a cukru, viac vody, mrkva zase viac vlákniny.

Fazuľové struky za kiwi. Fazuľky na smotane? Fazuľky ako príloha? Deti fazuľky väčšinou moc v láske nemajú. A tak sa môžeme s náložou vlákninov, bielkovín a vitamínu B a K rozlúčiť... alebo nie? O trošku menej vlákniny, ale inak veľmi porovnateľné, je kivi. Navyše môžete prihodiť vitamín C a o trošku viac minerálnych látok. No a veľa enzýmov, ktoré pomáhajú tráveniu (ale pozor, práve tie môžu robiť mladým bruškám trošku zle).

Červenú kapustu za červené hroznové víno. Tu nám ide vyložene o farbu. Tá je neuveriteľne silný antioxidant a spoločne s ostatnými položkami zloženia je to, čo má tmavo fialovú farbu, veľmi zdravé. Kapusta sama o sebe je taký malý zázrak, o tom, ako ju používať nielen na zápaly prsníka, sme vám písali tu. A hrozno síce obsahuje o trošku viac cukru, ale zato deti ho milujú. A keď sa rozhodnete kúpiť im „to fialové“, urobíte veľmi dobre.

  • Keď ale chceme hovoriť o šampiónovi v neobľúbenosti, a zároveň tiež o niečom, čo je tmavo červené a deti to väčšinou neznášajú, musíme spomenúť červenú repu. Tá je extrémne zdravá (viac tu), ale tiež extrémne nepopulárna. A bohužiaľ, nič, čo by sa jej rovnalo, medzi ovocím nenájdete.

Ovocie všeobecne obsahuje viac vody, je teda akosi „zriedené“. Pre rovnaké množstvo prospešných látok ho teda musíte zjesť viac, čo väčšinou znamená aj viac cukru. Ale ako už sme spomenuli na začiatku, stále je to lepšie ako sušienka a čokoláda. Čím viac budeme deťom zeleninu nútiť, tým viac im ju (pravdepodobne) znechutíme. Skúsme teda predtým, než nad tým zlomíme palicu, skúsiť ovocie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku