Zobraziť přihlasovací formulár

5 rýchlych spôsobov, ako zmierniť stres z koronavírusu aj bez pár pohárikov vína

  • Publikované:
5 rýchlych spôsobov, ako zmierniť stres z koronavírusu aj bez pár pohárikov vína

Predovšetkým matky menších detí teraz zažívajú pomerne veľký stres. Stoja za ním obavy z nakazenia, budúcnosti, zatvorené školy a škôlky, nemožnosť navštevovať zamestnanie, totálna absencia sociálnych kontaktov. Drink tak býva často vyhľadávaným riešením, ako zahnať splín. Bohužiaľ však nie príliš vhodným. Tu je päť jednoduchých spôsobov, ako si oddýchnuť a zrelaxovať aj počas karantény.

Koronavírus a s ním spojený núdzový stav nám v posledných týždňoch doslova obrátil život hore nohami. Všetky myšlienky sa točia okolo súčasnej pandémie, ktorá zachvátila svet, a všetkých tých problémov s ňou spojených. Z hlavy sa ich darí vytesniť len ťažko. Niet preto divu, že stále častejšie mnohí z nás večer siahajú po drinku či pohári vína. A zvyčajne nezostane pri jednom. Ak už ale máte pocit, že sa vám prázdne fľaše začali doma nejako veľmi kopiť alebo proste len nechcete vyraziť na cestu do obchodu či vínotéky, máme pre vás pár tipov, ako sa uvoľniť a upokojiť aj bez alkoholu, ktoré zaberú nanajvýš dvadsať minút.

1. Vysoko intenzívny intervalový tréning

Určite už ste o ňom počuli. Ide o cvičenie s vysokou intenzitou po obmedzenú dobu, ktorá je striedaná krátkym anaeróbnym cvičením s menšou intenzitou, aby sa telo mohlo zotaviť a pripraviť na intenzívnu časť cvičenia. HIIT je určitá forma kardiovaskulárneho cvičenia, ktoré trvá od 9 do maximálne 20 minút. Tieto krátke intenzívne tréningy sú skvelé aj pre zamestnaných rodičov, ktorí majú málo času. HIIT tréningy sú k dispozícii zadarmo na mnohých online platformách.

2. Cvičenie s hlbokým dýchaním

Určite sa aspoň raz denne zamknete v kúpeľni, aby ste si aspoň na chvíľku užili ticho a kľud, tak prečo ten čas nevyužiť. Je dokázané, že hlboké dychové cvičenia znižujú stres a podporujú hlbšiu relaxáciu, čo je v dnešnej dobe naozaj potrebné! Takzvané brušné dýchanie je často tiež nazývané jógovým dýchaním. S jeho pomocou dokážete kontrolovať ako svoje telo, tak aj myseľ. Dokáže vás behom pár minút upokojiť, skoncentrovať a zbaviť neželaného stresu. Pri nádychu sa bránica pohybuje dolu a stláča brušné orgány. Brušná stena sa vyklenuje smerom dopredu. S výdychom sa vracia bránica zase hore a brušná stena sa opäť splošťuje. Výdych je na rozdiel od nádychu pasívnym dejom.

3. Relaxačné aplikácie

Preč sú dni nekonečných meditačných sedení. V dobe moderných technológií a inteligentných telefónov, nemusíte ani vyjsť z bytu, aby ste sa zbavili stresu. Stiahnite si niektorú zo zdravotných relaxačných aplikácií, ktorá vám pomôže uvoľniť sa už počas pár minút. Jednou z nich je napríklad tá s príznačným názvom Pause. Ako funguje? Vašou úlohou je sledovať prstom kruh, ktorý sa pohybuje po displeji telefónu, zatiaľ čo sa z prsta sťahuje energia z okolia. Z energie sa stáva guľa, ktorá sa zväčšuje a stres vďaka tomu mizne. Celú „procedúru“ doprevádza príjemná zenová hudba.

4. Hrajte sa!

Aj keď zrejme túžite aspoň po pár minútach voľného času, skúste byť niekedy kreatívni a aktívne sa pohrajte so svojimi potomkami. Aj keď to tak nevyzerá, je to skvelý spôsob, ako úplne „vypnúť“. Choďte niekam ďaleko od ľudí, do parku alebo lesa, a vymyslite nejakú pohybovú aktivitu, pri ktorej sa zároveň dobre pobavíte. Rovnako tak ale môže mať upokojujúce a relaxačné účinky aj taký čajový večierok, ktorý s dcérou usporiadate pre vás a pre bábiky.

5. Spánok

Choďte si zdriemnuť! Aj keby to malo byť len na dvadsať minút. Spánok je totiž tým najdôležitejším potlačovateľom stresu vôbec. Problém je, že ľudia v strese sa často dostanú do nekončiaceho kolobehu. Úzkosť a stres totiž môžu narušiť váš spánkový cyklus, čo môže viesť k väčšiemu strachu a stresu. Skúste dodržiavať pravidelný harmonogram spánku a svoje deti veďte k tomu samému. Rozhodne nesiahajte po poháriku, aby ste zaspali. Aj keď sa vám môže zdať, že ste po alkohole ospalejší, v skutočnosti budete mať naopak ešte väčšie problémy s nespavosťou. Až sa totiž alkohol začne vo vašom tele vstrebávať a rozkladať, spánok sa stáva plytkejší, čo vedie k predčasnému prebudeniu a zníženiu celkovej kvality spánku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku