Zobraziť přihlasovací formulár

Zdravý jedálniček ešte zdravší alebo Tie najlepšie kombinácie

  • Publikované:
Zdravý jedálniček ešte zdravší alebo Tie najlepšie kombinácie

Keď sa povie ideálna kombinácia jedla, asi si predstavíme napríklad steak a hranolky, omáčku a knedlík alebo napríklad šošovicu a ocot. Ale párovanie niektorých jedál dohromady môže priniesť nielen potešenie z lahodiacich chutí, ale aj veľa dobré pre naše zdravie. Pretože mnoho vitamínov a minerálov nepôsobia len samé o sebe, ale najmä, keď sú v kombinácii s ostatnými. Živiny tak môžu mať synergický efekt, keď sú podávané v správnej kombinácii, naopak si efekt môžeme sabotovať, ak sú kombinácie nevhodné. Alebo trebárs žiadne.

Asi vieme, že antibiotiká by sme nemali konzumovať s mliečnymi výrobkami, pretože vápnik tvorí s účinnými látkami v žalúdku pevné väzby, takže sa látky nevstrebávajú. Že horčík nie je, čo by mohol byť, bez draslíka, draslík bez sodíka, vitamín D bez vápnika... a tak ďalej. Látky sa navzájom podporujú v účinnosti (alebo účinnosti naopak bránia), takže je fajn vedieť, čo jesť dohromady, aby bol efekt čo najlepší.

Chudé hovädzie a brokolica. Ide nám teda skôr o kombináciu zdroja bohatého na železo (teda mäso alebo napríklad strukoviny) s potravinami bohatými na vitamín C. Vitamín C totiž pomáha telu vstrebávať železo, ktorého máme v populácii čím ďalej tým väčší nedostatok. Najviac ohrozené sú potom najmä ženy. Prepracovať sa môžeme aj k chudokrvnosti a iným prejavom. Ako sa nedostatok železa môže prejavovať, si prečítate v jednom z našich minulých článkov.

Paradajky a avokádo. Zase - ide nám o kombináciu látok lykopénu, červeného farbiva obsiahnutého v paradajkách, a zdravých tukov, ktoré nám pomáhajú ho vstrebať. Čo všetko má na svedomí čarovný lykopén, to si môžete prečítať v článku, ktorý sme mu a paradajkám venovali.

Orechy a banány. Máte v jedálničku arašidové, mandľové alebo iné, orechové maslo? Ak nie, tak je na čase to zvážiť. Telo totiž potrebuje predovšetkým cukry, tuky a bielkoviny. Keď si urobíte kokteil z banánu, arašidového masla, tvarohu a mlieka alebo vody, získate veľmi lahodný zdroj všetkých týchto makroživín naraz.

Tuniak a kel kučeravý. Tu nám ide predovšetkým o kombináciu, ktorá je esenciálna pre zdravé zuby, nechty a kosti. Vitamín D a vápnik. Vitamín D, keď ho získavame z potravín, je najviac obsiahnutý práve v rybách zo studených morí (tuniak, losos, makrela), kel kučeravý je zase výborným (a s rybami kombinovateľným) zdrojom nielen vápnika. A keď už sme pri tom vitamíne D. Viete, prečo je tak dôležitý? Môžete si prečítať tu. A ako spoznáme jeho nedostatok zase tu.

Jablká a čučoriedky. Ovocie obsahuje rôzne fytochemikálie, tentoraz nám ide predovšetkým o antioxidanty, ktoré chránia naše telo pred voľnými radikálmi a všetkým, čo spôsobujú. Existujú štúdie, ktoré nás privádzajú na myšlienku, že radšej než jesť jeden druh ovocia, je lepšie namixovať si jeho varianty - a ideálne do všetkých zapojiť jablko (kvôli obsahu vitamínu C). Zaujímavé je, že na to, aby sa nám vitamín C dobre vstrebával, je dobré kombinovať ho s kvercetínom, flavonoidom, ktorý nielen pôsobí ako pomocník pri vstrebávaní, ale aj mierni alergické reakcie, zlepšuje spánok, mierni prejavy cukrovky a tak ďalej. Bohužiaľ, najviac sa ho nachádza v červenej cibuli. Čo je zlá správa pre kombinovanie s ovocím, ale so zeleninou bohatou na „céčko“ je to trefa do čierneho.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku