Zobraziť přihlasovací formulár

Jarná únava a ako s ňou bojovať

  • Publikované:
Jarná únava a ako s ňou bojovať

Prvé jarné lúče konečne nesmelo vykukujú spoza mrakov, a aj keď sú zatiaľ ešte veľmi ospalé a lenivé, ich jemné šteklenie je príjemnou predzvesťou prichádzajúcej jari. Príroda sa krok za krokom prebúdza, stromy chytajú prvú miazgu a aj niektoré živočíchy pomaly vyliezajú zo skrýš. Nemali to jednoduché, keď vonku mrzlo, padal ľadový dážď, alebo fúkal studený vietor. Napriek tomu to príroda zariadila tak, že tento čarovný kolobeh života funguje bezchybne.

Čo sa s naším telom deje v zime?

Premýšľali ste niekedy nad tým, že to my, ľudia, ako súčasť prírody, po zime tiež nemáme jednoduché? Ani to, že sme vyspelá forma predátora a že nelíhame k zimnému spánku, nás nepredurčuje k tomu, že sme jednoznačne schopní vítať jar v plnej sile. Často nám naopak na prahu jari energia chýba a my sa cítime vyčerpaní. Tento stav poznáme pod pojmom „jarná únava“ a má svoje fyziologické vysvetlenie.

Kým totiž rad živočíchov zalieza na zimu do svojich úkrytov a niekoľko mesiacov prespí, človek musí bežne fungovať, chodiť do práce a starať sa o rodinu. Vedľa toho ľudské telo reaguje na dlhšiu zimu tak, že sa neustále snaží regulovať svoju teplotu. To ale predstavuje obrovské množstvo energie navyše, ktorú v zimných mesiacoch vydávame. Dôkazom toho, že telo snaží energiu uchovávať, je aj to, že sa v zime obalí nejakým tým kilom navyše. Niet divu, že sme po takomto procese unavení, spaví a náchylní na ochorenia.

Kvalita vlasov i pleti prezradí mnohé

Zima, to nie sú len snehovo biele nadýchané vločky, ktoré poznáme z romantických filmov. Zima je tiež obdobie, kedy sme vôbec najviac vystavovaní smogu, škodlivinám v ovzduší a voľným radikálom. Prvým ukazovateľom toho, že sa naše telo v tomto ročnom období „trápi“, bývajú obvykle naše vlasy a naša pleť. Aj inokedy poddajné kadere majú po zime tendencie vysychať, slabnúť a vypadávať, i zdravá broskyňová pleť sa nezriedka stáva citlivá, podráždená a mnohokrát zanesená nečistotami.

Prichádzajúca jar je ideálnym obdobím pre celkovú telesnú „inventúru“. Spočítajme straty, ktoré si zima vzala, a pusťme sa do renovácie. Naša telesná schránka nám bude po všetkých stránkach vďačná. Ak sa chcete ale do očisty pustiť zodpovedne, vedzte, že dôležité je predovšetkým to, čo telu dávame zvnútra.

Prírodný detox vám vleje novú krv do žíl

Existuje niekoľko prírodných trikov, ako organizmus po zime prebudiť a „rozsvietiť“ v ňom tú správnu žiarovku. Okrem toho, že sú efektívne, majú ešte jednu bohumilú vlastnosť. Sú ľahko dostupné a takmer nič nás nestoja.

Štartujte svoj deň s citrónom

Citrón je jednou z najzásaditejších potravín vôbec. A je teda presne tým, po čom naše ospalé prekyslené telo prahne. Každodenný ranný rituál v podobe citrónovej šťavy zaliatej vlažnou prevarenou vodou nám preukáže báječnú službu. Nielen že dodáme telu zásadu, ktorá bojuje s voľnými radikálmi a je plná vitamínu C, ale vďaka teplote vody tiež prečistíme a rozhýbeme črevá, ktoré si potom lepšie poradia s trávením.

  • Tip Mimibazara: Bývajú vaše rána hektické a už teraz viete, že nemáte čas ohrievať vodu a čakať na jej vychladnutie? Nevadí. Pripravte si citrónový elixír už večer a ráno ho vypite ihneď po prebudení. Voda, ktorá cez noc stojí, vykazuje rovnaké vlastnosti ako voda prevarená.

Stavte na ovocné a zeleninové šťavy

Máloktorý syntetický vitamín dokáže skutočne nahradiť látky, ktoré dala príroda do vienka čerstvému ​​ovociu a zelenine. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí ich konzumácii skôr neholdujú, a neustále sa do nej musíte nútiť, vyskúšajte ich skvapalniť. Taká mrkva prezlečená za osviežujúci džús je predsa úplne iný príbeh, čo myslíte? Navyše si môžete byť istí, že nekupujete mačku vo vreci. V doma vyrobenom džúse škodlivé éčka skutočne nenájdete.

Aj u štiav hrá dôležitú úlohu citrón. Vedľa vitamínov má totiž dar ochutiť aj takých zástupcov zeleniny, ktorých by sme v ich prirodzenej podobe pravdepodobne konzumovali s istým sebazaprením. Patrí medzi ne napríklad červená repa, zeler, reďkev alebo čerstvá brokolica. A keď pridáte citrón, ale aj napríklad kúsok zázvoru, premeníte ich chuť v takmer návykovú.

Nebojte sa kombinácií. Skvele chutí mrkva s jablkami, rovnako ako repa so zázvorom a citrónom. Aby boli všetky vitamíny bezo zvyšku vstrebateľné, odporúčame pridať priamo do šťavy lyžičku olivového oleja, alebo k nej zahryznúť niečo tučnejšieho. Telo tak využije aj vitamíny rozpustné výhradne v tukoch.

  • Tip Mimibazara: Nie ste vlastníkom odšťavovača? Nevadí. Stačí ovocie a zeleninu „nastrúhať“ v kuchynskom robote a prepasírovať cez sitko. Zostávajúca ovocná hmota skvele poslúži ako detská desiata alebo náplň na koláč. V prípade zeleniny sa potom dobre hodí ako závarka do polievky.

Jedzte jarno

Zima si nepriamo hovorí o konzumáciu hutných polievok, tučného mäsa a iných energeticky bohatých potravín. Nie nadarmo sa s koncom jesene na dedinách organizovali zabíjačky, aby bola špajza v mrazivých mesiacoch plná výdatného jedla.

S príchodom jari je to ale presne naopak. Využite kúzla sezónnych potravin. Mladé jarné bylinky a chrumkavé šaláty obsahujú ten najsilnejší kokteil enzýmov, vitamínov a minerálov. Môžete si ich dopriať deň čo deň a pritom vôbec nehladovať. Stačí, keď ich prizvete do svojho jedálnička a doplníte nimi svoj hlavný chod. Váš tanier sa tak stane pestrejším a črevá aktívnejšími - každá zelenina sa totiž počíta.

Doprajte si pravidelný pohyb

Do kondície je dobré sa dostávať postupne a s ľahkosťou. Ideálnou pohybovou aktivitou po pasívnom zimnom období je chôdza. Na dlhších prechádzkach, ku ktorým znova sa zelenajúce parky priamo nabádajú, rozpohybujete kĺby i zahrejete svaly. Súčasne dodáte pľúcam dávku čerstvého vzduchu, čím okysličíte mozog aj každý orgán v tele.

Vezmite si pohodlné topánky, vyberte vrstvy oblečenia zodpovedajúce teplote, a neváhajte vyraziť. Urobíte pre seba viac, než by sa mohlo zdať. Takáto jarná prechádzka za spevu vtákov je totiž popri fyzických benefitoch tiež hotovým balzamom na nervy.

  • Tip Mimibazara: Ak sa cítite dobre, preložte sem tam chôdzu krátkym indiánskym behom. Znamená to striedanie niekoľkominútovej chôdze s niekoľkominútovým klusom. Týmto nepatrným pohybom zahrejete telo a urýchlite tak prirodzené fyziologické procesy v ňom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku