Zobraziť přihlasovací formulár

Probiotiká v potravinách

  • Publikované:
Probiotiká v potravinách

Nie len zmena ročného obdobia je útok na našu imunitu. Doprajeme si veľa vitamínov, umývame si ruky, máme dosť spánku a všetko to, čo je pre pevné zdravie potreba. Ale naša zdravá črevná mikroflóra je absolútne nevyhnutná nielen pre správne trávenie, ale práve aj pre našu odolnosť voči chorobám. Ako ju podporiť tým, čo jeme?

Keď sa povedia probiotiká, asi nás napadne jogurt a možno kefír. Áno, sú to samozrejme potraviny, ktoré sú na ne bohaté. Avšak nie sú jediné. Poďme sa pozrieť na prehľad potravín, u ktorých je ich účinok na našu imunitu menej známy - ale napriek tomu značný.

  • Čo to sú probiotiká? Sú to vlastne baktérie, živé organizmy, ktoré vznikajú niektorými procesmi v potravinách alebo sú do nich pridávané. Balansujú bakteriálne kolónie v našich črevách a upravujú tak to, čo si napríklad antibiotikami alebo nezdravou stravou rozhadzujeme.

Jogurt. Áno, jogurty jeme vlastne preto, aby sme do seba tieto zdravé kultúry dostali - počujeme to vo všetkých reklamách. Ale musíme sa poriadne pozerať na zloženie, pretože čím prirodzenejšie, tým lepšie. Čokoľvek umelé môže tieto priateľské mikroorganizmy zabíjať alebo znižovať ich účinnosť. Rozhodne by sme nemali siahať po light produktoch alebo tých, ktoré majú v zložení veľa prídavných látok a ochucovadiel.

Nepasterizovaný syr. Hoci panujú mnohé obavy z toho, či sú výrobky z nepasterizovaného mlieka „bezpečné“, keď natrafíte na dobrého predajcu, rozhodne si tieto bio produkty môžete dopriať aj pre ich obsah probiotík. Avšak tehotné a dojčiace ženy by sa týmto výrobkom mali vyhnúť. Predsa len.

Kombucha. Všetko o tomto nápoji, respektíve prapodivnej hube, sa môžete dočítať v špeciálnom článku, ktorý sme jej venovali. A nájdete ho tu. Dostávame sa ale k esenciálnemu procesu, pri ktorom probiotické mikroorganizmy vznikajú, a tým je kvasenie.

Fermentovaná zelenina. Už ste počuli o fenoméne kimči, vynikajúcej kórejskej špecialite? Je to vlastne kvasený šalát, ale kvasiť môžete takmer akékoľvek druhy zeleniny. Vynikajúce sú papriky, červená repa, cibuľa, mrkva... Receptov nájdete veľa, v reštauráciách sa väčšinou tiež dočkáte a poriadna dávka probiotík je na stole.

Kefír. Aj ten si zaslúžil špeciálny článok. Tisíce rokov používaný elixír zdravia je úplne univerzálny, a čo viac - môžete si jeho nekonečnú zásobu vyrobiť doma. Posilňuje imunitu, čistí črevá, bojuje proti alergiám, upravuje hladinu cholesterolu... a tak ďalej.

  • Nemusíte sa ale uspokojiť len tak s hocijakým kefírom. Dá sa vyrobiť aj kefír kokosový, z kokosovej vody. Môžete tak spojiť jedinečné vlastnosti kokosovej vody a kefíru.

Jablčný ocot. Jablčný ocot je pomerne univerzálny. Pôsobí ako zvonku na našu krásu a zdravie, tak vnútri, kde podporuje vstrebávanie dôležitých látok z potravín, upravuje trávenie a tak ďalej. Zvlášť mocná je potom jeho kombinácia s cesnakom a medom. O tomto zázračnom kokteile si môžete prečítať tu.

Nakladané uhorky. Keď už sme hovorili o nakladanej zelenine, pre nás asi najprijateľnejšie a najdostupnejšie sú obľúbené nakladané uhorky. Možno by sme to od nich nečakali, ale robia toho oveľa viac než len prílohu k rezňu. Keď ich zaradíte na svoj jedálniček o trošku viac, prospejete svojmu tráveniu a imunite.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku