Zobraziť přihlasovací formulár

Vyhadzujete silikagél? Chyba!

  • Publikované:
Vyhadzujete silikagél? Chyba!

Všetci ho poznáme, málokto ho ale registruje. Malé vrecúška so silikagélom vypadávajú doslova odvšadiaľ. Nech si kúpite nábytok, vitamíny, sušené potraviny, nové topánky, kabelku alebo bundu, môžete si byť istí, že drobný sáčok so silikagélom niekde vo vnútri nájdete. Väčšinou ho skoro každý bezmyšlienkovite vyhodí, ale to je chyba. Silikagél má mnohé využitia a dokonca sa dá jednoducho recyklovať!

Silikagél patrí medzi tzv. desikanty. Desikácia je odborný názov pre vysušenie, takže žiadne prekvapenie. Zaujímavosťou je, že chemické látky, ktoré sa používajú na zbavovanie vlhkosti, majú tiež prírodné alternatívy. Sú nimi napríklad ryža alebo soľ. Ryža sa však celkom jednoducho môže stať živnou pôdou pre nežiaduce organizmy, takže jej využitie je v tomto smere dosť obmedzené. Naopak soľ má prirodzené antibiotické a protihubové účinky, pre človeka nie je pri zjedení škodlivá (
samozrejme v obmedzenej miere), a tak sa výborne hodí ako desikant pri príprave sušených jedál.

Nič však nemá tak všestranné využitie ako silikagél. Tieto malé granulky oxidu kremičitého sú vysoko pórovité, čo im umožňuje absorbovať vodu. Silikagél pohltí až 20% svojej hmotnosti vody.

Fakty o silikagéli

  • Z uzavretého systému, nádoby, vrecka... vie silikagél odstrániť až 40% celkovej vlhkosti.

  • Popri silikagélu sú používanými desikantmi tiež napr. síran vápenatý, chlorid vápenatý alebo montmorillonitový íl.

  • Silikagél nie je horľavý ani toxický.

  • Ak silikagél zahrejete na 120 - 150 stupňov (napríklad v rúre na pečiacom papieri), vysušíte ho a vrátite mu naspäť jeho vlhkosť pohlcujúce vlastnosti.

POZOR: Pri dlhodobom kontakte s pokožkou môže silikagél spôsobiť podráždenie a vysušenie. Pri manipulácii s ním používajte ochranné rukavice a vždy sa po kontakte s guličkami silikagélu umyte mydlom. Nebezpečenstvo hrozí napríklad aj pri vdýchnutí, môže spôsobiť podráždenie slizníc. Ak pracujete so silikagélom, majte miestnosť vždy dobre vetranú. V prípade, že vás bude bolieť v krku, budete dušní a kašlať, alebo cítite podráždenú sliznicu aj hodiny po práci sa silikagélom, určite zájdite k doktorovi. Požitie silikagélu život neohrozuje, ale zdravé rozhodne tiež nie je. Ak sa to náhodou stane, vypite veľké množstvo vody, a keby ste pozorovali nejaké ťažkosti, návšteva lekára vás neminie. Rozhodne nenechajte so silikagélom pracovať deti!

Ako silikagél využiť v domácnosti

Samozrejme pri využití silikagélu v domácnosti zužitkujeme predovšetkým jeho schopnosť pohlcovať vlhkosť.

  • Ak máte dvojité okná alebo dvojité sklá, dajte sáčky silikagélu medzi ne a zabránite tak ich oroseniu.

  • Rovnako tak si môžete pomôcť v aute - stop zahmleným sklám! Pripevnite sáčky silikagélu na palubnú dosku čo najbližšie čelnému sklu.

  • Dajte pár sáčkov tiež do puzdra foťáku, nenavlhne a nebude sa vám zahmlievať optika.

  • Vlhkosť robí veľkú neplechu v náradí. Ale niekoľko vrecúšok silikagélu a železné náradie nezhrdzavie.

  • Hrdzavenie sa týka nielen náradia, ale tiež napríklad britov žiletiek. Vzhľadom na to, že ich väčšinou skladujeme v kúpeľni, sú vystavené veľkej vlhkosti a náchylné k hrdzaveniu. Opäť pomôže silikagél, proste len skladujte sáčok spoločne so žiletkou.

  • Pri skladovaní sezónneho oblečenia a topánok nezabudnite na silikagél. Rozmiestnite ho do vreciek, dovnútra topánok a v správny čas ich vytiahnete nielen stopercentne suché, ale aj nezatuchlé a zbavené pachov.

  • Kvety alebo okvetné lístky nasušíme hravo pomocou silikagélu. Vysypte guličky do uzatvárateľnej misky, pridajte kvety na sušenie a uzavrite (kľudne ešte prelepte izolepou, aby bola miska naozaj nepriedušná).

  • Sáčky so silikagélom môžete využiť všade tam, kde nechcete, aby vám navlhli sypké ingrediencie do jedla (napríklad korenie) alebo napríklad psie a mačacie granule. Stačí na spodnú stranu viečka nádoby, v ktorej jedlo alebo granuly uchovávame, nalepiť sáčok so silikagélom.

  • Ak máte strieborné šperky alebo príbory, skladujte ich spoločne so silikagélom. Ten zabraňuje matneniu striebra, to bude vďaka nemu dlhšie ako nové.

  • Vyrobte si vlastnú vôňu do šatníka alebo napríklad auta! Na guličky silikagélu nastriekajte svoj obľúbený parfum, potom ich opäť dajte do papierového alebo látkového vrecúška a máte hotovo.

  • Ak skladujete doma semienka, prihoďte k nim sáčky so silikagélom - nenavlhnú a teda ani nesplesnivejú!

  • Knihy i dôležité dokumenty silikagél ochráni pred vlhkosťou. A ak radi kupujete staré knihy v antikvariátoch, silikagél ich vie zbaviť typického pachu!

  • NEPREHLIADNITE: Namočili ste si telefón alebo inú elektroniku? Telefón (alebo napr. tablet) nezapínajte, vyberte batériu a pamäťovú kartu a zariadenie vložte do igelitového vrecka alebo uzatvárateľnej misky. Pridajte niekoľko vrecúšok silikagélu a starostlivo uzavrite. Nechajte cez noc vysušiť a môžete mať istotu, že sa vlhkosť nebude ukrývať ani v tých najhlbších útrobách vášho telefónu.

Tip Mimibazara: Za účelom vysušenia elektroniky môžete využiť tiež už vyššie spomínanú ryžu. Nie vždy je silikagél po ruke.

Máte nejaké skúsenosti s netradičným využitím silikagélu? Alebo malé vrecúška rovno vyhadzujete? Nechávate ich trebárs v škatuliach, v ktorých skladujete topánky? Poraďte ostatným na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Zrušený účet 6. 11. 2015, 14:26
ja používam silikagel na sušenie detských snehúľ, ktoré majú spodnú časť gumenú a vrchnú látkovú. Vedia sa pekne zapotiť a vždy nám trvalo niekoľko dní, kým sme ich pomocou novín vysušili. (Minuli sme kvantá novín). teraz používame silikagel. Ušila som malé bavlnené vrecúška a vložila do nich niekoľko malých sáčikov so silikagelom. Dokáže za pár hodín vysušiť umelú kožušinku v snehuliach. :-)