Zobraziť přihlasovací formulár

Dajte si žeruchu

  • Publikované:
Dajte si žeruchu

Na túto malinkatú bylinku pravidelne zabúdame, aj keď si to nezaslúži. Je to jedna z mála byliniek, ktorá nám doma vyrastie vždy a za všetkých okolností, v zime, v lete, na slnku aj v tieni. A na rozdiel od listových šalátov má pomerne výraznú a príjemnú chuť podobnú reďkvičkám, ktorá ozvláštni nielen šaláty, ale napríklad aj paštéty, polievky, omáčky alebo mäso.

Blahodarné účinky žeruchy poznali už v antike. Traduje sa, že svetoznámy Hippokratov Askelpión na ostrove Kos bol postavený v dostatočnej blízkosti tečúcej vody preto, aby mali pacienti dostatočný prísun okrem iného čerstvej žeruchy. Jej lístky sú totiž nabité vitamínmi a minerálmi. Akými?

  • Vitamín C. Ten je v nej zastúpený percentuálne viac než napríklad v pomarančoch! Ale pozor, tepelnou úpravou o neho žerucha prichádza.
  • Železo. Toho má zase žerucha viac ako svetoznámy špenát.
  • Vápnik. V percentuálnom zastúpení vápnika žerucha porazí aj mlieko.
  • Kyselina listová.
  • Vitamíny A, B6, B12, K, fosfor, jód, alebo napríklad horčík.

Žerucha a naše telo

Niektoré štúdie sú veľmi sľubné. Preukazujú, že pravidelná a výdatná konzumácia žeruchy môže zabrániť niektorým typom rakoviny a významne vylepšiť imunitný systém. Dokonca sa vie správať ako ľahké antidepresívum, pôsobí upokojujúco na centrálnu nervovú sústavu, vďaka obsahu kyseliny listovej je vynikajúca na podporu tehotenstva, vďaka vláknine a minerálom skvele pôsobí na zažívanie, vitamín C je sám o sebe zázrak, ktorý potrebujeme na imunitu i na boj s voľnými radikálmi a predčasným starnutím, podporuje kognitívne funkcie a slúži ako prevencia mŕtvice, zlepšuje kvalitu kostí a bojuje proti osteoporóze, dokonca má pozitívny vplyv na astmu. Kto by to do nej povedal, že?

Ako ju mať neustále po ruke

Kupovať vyrastenú žeruchu je síce možné, ale úplne zbytočné. Žerucha vám totiž doslova vyrastie cez noc. Rastie vo vode, takže nepotrebujete žiadny iný substrát, než je vata alebo papierové utierky. Tie vložíte do plastovej alebo polystyrénovej tácky, zalejete vodou tak, nech poriadne nasiaknu, a husto vysejete semienkami žeruchy.

Žerucha však nesmie vyschnúť, preto vodu dolievame a nevystavujeme priamemu slnku (ale pokojne môžeme - keď zvýšime zálievku, nie je problém.

  • Tip Mimibazara: Na zhruba tri deci vody môžeme pridať lyžicu peroxidu vodíka. Ten zbaví žeruchu, resp. jej semienka, prípadných škodlivých látok, ako sú plesne alebo pesticídy.

Ak si vážne chcete byť istí, že vám semienka vyklíčia do druhého dňa, môžete cez žeruchu prehodiť potravinovú fóliu alebo mikroténové vrecko a zabezpečiť jej tak teplotu nad dvadsať stupňov. V ďalších dňoch už môžete žeruchu odkryť - len ju nezabudnite zalievať.

Kam so žeruchou?

Doslova všade. Môžete s ňou pripravovať omáčky i polievky, len je dobré ju neprevariť, lepšie je ale čerstvá a tepelne nespracovaná. Môžete ňou posypať zemiaky, ryžu, pridať ju do šalátov a nátierok (skvelú kombináciu tvorí s vajíčkami a tvarohom). Môžete ňou posypať grilované mäso, pečené zemiaky so slaninou a kyslou smotanou, nahradí petržlen, je vynikajúca do cestovín, k syrom, rybám i zelenine. A aj len tak na chleba s maslom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku