Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo máme málo vitamínu D?

  • Publikované:
Prečo máme málo vitamínu D?

Pretože sme málo na slniečku, povedali by ste. Ale tých dôvodov môže byť oveľa viac. A zďaleka nie za všetky si môžeme. K vitamínu D sa v súčasnosti upína pozornosť odborníkov i širšej verejnosti. Je totiž pre naše telo extrémne dôležitý a niektoré zdroje uvádzajú, že jeho nedostatkom trpí viac ako polovica obyvateľov moderného sveta. A s tým tiež môže súvisieť mnoho našich problémov.

Vitamín D je zvláštny v tom, že v našom tele funguje skôr ako hormón. Kontroluje našu hladinu vápnika, prispieva k zdraviu kostí, posilňuje imunitu, znižuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny (najmä prsníka, čriev a prostaty), neurodegeneratívnych ochorení (vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby), pomáha ako prevencia aj doplnková liečba cukrovky, ochorení srdca alebo napríklad roztrúsenej sklerózy.

Jeho nedostatok môže viesť k mnohým nepríjemným telesným stavom, keď sme dospelí, ale tiež napríklad k poruchám vývoja u malých detí. Aké sú typické príznaky nedostatku vitamínu D?

  • Bolesti kĺbov a kostí
  • Nadváha, obezita
  • Suchá koža, psoriáza
  • Vysoký krvný tlak
  • Zažívacie ťažkosti
  • Svalová slabosť
  • Zmeny nálad
  • Únava, vyčerpanosť
  • Nadmerné potenie
  • ...a ďalšie

Nedostatkom vitamínu D sú ohrození predovšetkým starší ľudia, ženy, ľudia s ochorením zažívacieho systému, tí, ktorí majú sedavý životný štýl, samozrejme tiež všetci, ktorí sa nevystavujú slnečnému žiareniu a tak ďalej. Čo ešte môže za nedostatok vitamínu D?

Nedostatok slnečného žiarenia. Tak to je a bude - pobyt na slnku je najväčším zdrojom vitamínu D pre naše telo. Je dôležité ako sa na slniečku pohybovať, tak sa pred ním chrániť dostatočným ochranným faktorom. Keď zvolíme správnu kozmetiku a nebudeme to ani s jedným preháňať, budeme zo všetkého len benefitovať.

Starnutie. Vplyvom veku sa mení naša schopnosť tvoriť vitamín D, rovnako ako procesovať ostatné živiny. Starší ľudia mávajú problémy prijať v potrave všetko, čo potrebujú, byť dostatočne hydratovaní a vplyvom mnohých faktorov sa viac zdržujú doma, teda nie na slniečku.

Ochorenie obličiek. Tie sú extrémne zradné, pretože zďaleka nie všetci, ktorí ochorením trpia, sú si ho vedomí. Obličky a metabolizmus vitamínu D sú úzko spojené, do hry vstupuje aj pečeň, ktorá môže pri ochorení obličiek produkovať látky zabraňujúce správnemu metabolizmu vitamínu D. Ak teda máte problémy s obličkami, mali by ste dávať väčší pozor na to, koľko vitamínu D prijímate.

Celiakia. Ak trpíte týmto ochorením, kedy váš imunitný systém negatívne reaguje na lepok, má vaše telo všeobecne problém s absorbovaním živiť z potravy. Veľa živín sa totiž vstrebáva v črevách, a ak je s trávením niečo zle, jednoducho to nejde tak dobre, ako by malo.

Ďalšie ochorenia. Medzi tie, ktoré ovplyvňujú metabolizmus vitamínu D, patrí napríklad cystická fibróza. Toto progresívne genetické ochorenie zasahuje pľúca, ale aj naše trávenie. Ďalším je Crohnova choroba alebo syndróm dráždivého čreva, poprípade Whippleho choroba. V podstatne všetky chronické ochorenia, ktoré zasahujú črevá a tráviaci trakt, môžu ovplyvniť vstrebávanie živín, teda aj vitamínu D.

  • Do tohto zoznamu musíme zapojiť aj výkon zvaný gastrický bypass, kedy sa vyradí z prevádzky nielen väčšia časť žalúdka, ale aj dvanástnik a tenké črevo. Tým sa zmenší plocha, skráti dráha, ktorou môžeme živiny vstrebávať - to sa nutne dotkne tiež vitamínu D.

Ak sa pohybujeme „na čerstvom vzduchu“ (myslené vystavujeme sa slnečnému žiareniu) počas aspoň polhodiny denne väčšinu dní v týždni a netýka sa nás žiadny z rizikových faktorov, mali by sme byť s vitamínom D v poriadku. Avšak prijímať ho môžeme aj v potrave, najmä teda v obohatených mliečnych a iných produktoch (často je o vitamín D obohatené mlieko), vaječné žĺtky, rybí tuk, čerstvé ryby zo studených morí. Viac o vitamínu D si môžete prečítať v našom predchádzajúcom článku .

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku