Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na metličkové žilky

  • Publikované:
Ako na metličkové žilky

Kŕčové žily a metličkové žilky sú veľmi častou chybou krásy, ale aj pomerne nepríjemným problémom. Ak máme dispozície k ich vzniku, často tiež zažívame symptómy s tým spojené, pocit ťažkých nôh, opuchy dolných končatín, kŕče, suchá a svrbivá koža, ktorá sa môže objaviť na miestach kŕčových žíl. V každom prípade nie je od veci vyhľadať lekára, ale ak sa trápite nežiaducim estetickým efektom metličkových žiliek, môžete si s tým poradiť aj doma. A pekne prírodne.

V lekárňach nájdete veľa preparátov, ktoré fungujú na úľavu od nežiaducich efektov pri problémoch so žilovým systémom na dolných končatinách. Prečo ale vôbec tieto problémy vznikajú? Na vine je z najväčšej časti genetika, sklon k tvorbe kŕčových žíl jednoducho koluje v rodinách. Zjednodušene povedané ide o zhoršený prietok krvi, ktorý vedie k postupnému zhoršovaniu priechodnosti žíl. Ďalšími faktormi sú potom, ako ostatne skoro u všetkého, hormóny - tehotenstvo, prechod alebo hormonálna antikoncepcia, to všetko má na vznik a rozvoj všetkých možných typov kŕčových žíl vplyv. A nie práve dobrý.

Ako si teda môžeme pomôcť sami? Ide predovšetkým o tieto typy starostlivosti:

  • Pohyb, aby bola zaistená dostatočná cirkulácia krvi.
  • Strava, aby sme prijímali všetko, čo je dôležité pre silnú stavbu žilových stien.
  • Vonkajšia liečba, ako tlaková, tak na prevenciu a zmiernenie farebných prejavov viditeľných na koži.

Cvičenie, pohyb. Ak trpíme kŕčovými žilami, mali by sme sa vyvarovať prudkým zmenám tlaku, takže ak sa chcete venovať ťažkým silovým športom, mali by ste sa poradiť s lekárom. Ovšem športy ako plávanie, joga, chôdza alebo jazda na bicykli sú vyložene ideálne.

Kompresné pančuchy. Aj keď to nie je práve najzvodnejšia predstava, kompresné pančuchy nám pomôžu veľa. Zbavia totiž žilovú stenu tlaku, vezmú nejakú tú prácu na seba. Môžeme ich používať pri športe a akejkoľvek námahe. Dávať dole by sme ich mali určite na noc, inak sa ale medze nekladú.

Nohy hore. Keď to ide, posaďte alebo položte sa do pozície, kedy máte nohy nad úrovňou hrudníka. Zníži sa v nich tak tlak a steny ciev sú tak menej namáhané. Ideálne je spať na chrbte s nohami podloženými vankúšom. Za čo vám poďakujú nielen dolné končatiny, ale aj chrbtica.

Zmeny v strave. Ako prvé by sme mali výrazne obmedziť soľ, ktorá zadržiava v tele vodu a napomáha tak vzniku opuchov. K tomu, aby sme vodu z tela dostali, nám pomôže draslík, takže do jedálnička určite zaraďte mandle a pistácie, listovú zeleninu, strukoviny, ryby a zemiaky.

  • So sklonmi ku kŕčovým žilám sú ruka v ruke aj hemoroidy, ktoré sú vlastne kŕčové žily okolo konečníka. Okrem pohybu a dostatočného príjmu vody by potom naša strava mala obsahovať predovšetkým dostatok vlákniny.

Flavonoidy sú látky, ktoré môžu pomôcť zmenšiť zdurené žily, zlepšujú krvný obeh a znižujú krvný tlak. Takže v strave by sa mali objaviť potraviny ako skoro všetka zelenina (cibuľa, papriky, špenát, brokolica, cesnak), citrusy, hrozno, čerešne, čučoriedky a jablká, ale tiež napríklad kakao. Trebárs v podobe tmavej čokolády.

Hamamel (Hamamelis, Vilín) Ak ste o tejto zázračnej rastline ešte nepočuli, môžete sa o nej viac dozvedieť tu. Možno ste niekedy narazili v angličtine na jej meno „witch hazel“. Obklady z hamamelovej vody alebo kúpele s esenciálnym hamamelovým olejom môžu priniesť veľkú úľavu.

Jablčný ocot. A to pekne ako zvnútra, tak zvonku. Obklady z neho sú ideálne na zlepšenie cirkulácie krvi, zvnútra pomáha s trávením, upravuje metabolizmus a zabezpečuje lepšie vstrebávanie všetkých potrebných látok prijímaných z potravy.

Obklad z cesnaku, kajenského korenia a olivového oleja. Ak si vytvoríte túto síce ťažko voňajúcu, ale účinnú pastu, dostane sa vám do kože všetko potrebné na redukciu metličkových žiliek. Korenie podporí cirkuláciu, tým pádom sa účinné látky z cesnaku a olivového oleja dostanú tam, kam majú.

  • Ak máte kŕčové alebo metličkové žily, nemali by ste sa moc opaľovať - a narušovať tak kolagén v koži. Koža potom slabne, je tenšia a žily sú viac viditeľné!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku