Zobraziť přihlasovací formulár

Naše najčastejšie prehrešky na sociálnych sieťach

  • Publikované:
Naše najčastejšie prehrešky na sociálnych sieťach

Takmer všetci ich máme, používame ich, niektorí viac, niektorí menej. Ale pravdepodobne na nich nejaký ten čas trávime naozaj takmer všetci. Niekedy ich máme len preto, aby sme sa mohli pozrieť, čo ostatní a využívať všetky tie komunikačné výhody, niekedy sme sami aktívni a niekedy sa stretávame s tými, ktorí sú aktívni až moc alebo napríklad takým spôsobom, že náš to rozčuľuje. Aké sú najčastejšie prehrešky nás, obyčajných smrteľníkov, na sociálnych sieťach?

Existuje rad výskumov, aké veci nás na sociálnych sieťach proste a jednoducho rozčuľujú. A ruku na srdce, sem tam sme nimi vinní skoro všetci, ak je aktívne používame. O tom, aký majú sociálne siete vplyv na naše životy, sa v posledných rokoch vedú ďalekosiahle debaty, ale to je téma sama pre seba. Teraz sa pozrieme na veci, ktoré sú od našich priateľov na sociálnych sieťach jednoducho protivné.

Začneme ale jednou vecou, ktorá je ako pre mnohých obťažujúca, tak tiež nebezpečná - a to je zdieľanie osobných informácií. Od potenciálneho zneužitia osobných dát ide nebezpečenstvo až po reálnu hrozbu, keď napríklad vyvesíte na sociálne siete, že idete na dovolenku, a potenciálny zlodej vie, že bude váš byt na týždeň „k dispozícii“. Zvlášť, ak nie sme opatrní na to, koho vo svojej sieti „priateľov“ máme.

Banality. Pre mnoho ľudí sa zo sociálnych sietí stal akýsi denníček každodenných banalít a nie je výnimkou, že zdieľajú aj cestu na autobus. Každý chápeme význam sociálnych sietí inak, takže ich aj inak používame, keď sa ale stretnú tieto pohľady na ne, tzv. „overposting“ ide trošku na nervy.

  • S tým súvisí aj pridávanie rovnakých fotiek. Už sme niekedy narazili u priateľov na album, poprípade inak vložené fotky, ktoré sú takmer identické? Aj keď sa radi pozrieme a dáme like rozkošnému bábätku, keď je v albume dvadsať fotiek rovnakých, skôr nás to otrávi.

Multi-level a iné pracovné záležitosti. Sociálne siete môžu byť efektívny predajný nástroj, ale robiť ho z osobného účtu jednoducho nie je k priateľom fér. Pustila sa vaša kamarátka do multi-level podnikania a naraz je jej (aj vaša) stena alebo iný feed zaplnený reklamou? To tiež veľmi nepoteší. Od toho sú firemné účty - ktoré sú tiež zadarmo! To, že kamaráti sem tam zháňajú brigády, to je fajn. Ale nadmiera takýchto príspevkov nás môže donútiť prestať také účty sledovať, pretože sa nás to proste vôbec netýka.

Nevhodný obsah. Pod tým si predstavujeme každý niečo iné a sociálne siete majú svoje mechanizmy, ako nevhodný obsah zablokovať, sem tam im ale niečo unikne. Niekedy naši priatelia zverejňujú obsah, ktorý je pre nich alebo iných jednoducho zahanbujúci alebo ponižujúci, poprípade inak urážlivý. A nás sa to dotkne tiež - keď si chceme pozrieť sociálne siete napríklad v práci, s rodinou alebo inde v spoločnosť a na našom telefóne alebo počítači sa objaví napríklad nečakane sexuálne explicitné selfie obdarenej kamarátky, to jednoducho nie je žiaduce.

Vulgarity. Obrazové, ale predovšetkým tie slovné. Nájdeme ich v komentároch i samotných príspevkoch. Každý k nim máme citlivosť nastavenú inak, ale aj tak sa sem tam stane, že niekto jednoducho prekročí našu hranicu. A ak sme napríklad členmi skupín, kde k takýmto útokom dochádza na dennom poriadku, možno by sme ich mali opustiť. Môžu totiž pokaziť aj naše dobré meno, aj keď sami trebárs neprispievame.

Tajomné vyjadrenia. Poznáte to. Pomerne často narazíte na príspevok, ktorý je zahalený tajomstvom, nič nehovoriace všetkým ostatným, okrem tej jednej osoby, ktorej je určený. A nemáme šancu sa dopátrať, o čo vlastne ide, aj keby sme chceli.

Sťažovanie si. Sem tam je jasné, že sa chceme/potrebujeme s niečím zveriť. Či sú sociálne siete vhodné prostredie, to záleží na každom z nás. Avšak ak niekto chrlí jeden negatívny príspevok za druhým, je to rovnaké, ako by sa s nami takto niekto deň čo deň rozprával. Šírenie negatívnej energie by jednoducho malo byť zakázané.

Jazykové ohavnosti. Niekedy dostáva náš materinský jazyk na sociálnych sieťach pekne na frak. Môžeme byť tolerantní, ako chceme, ale sociálne siete sú proste občas vizitka toho, čo a ako sa kto stihol naučiť. A niekedy sa jednoducho nestačíme diviť ako samotnej chybe, tak jej potenciálnej obhajobe.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku