Zobraziť přihlasovací formulár

13 kúziel sa šampónom

  • Publikované:
13 kúziel sa šampónom

Veľa vecí, ktoré v domácnosti máme a bežne používame, sa dá využiť mnohými inými (a mnohokrát netradičnými) spôsobmi. K multifunkčným pomocníkom v domácnosti patrí tiež napríklad obyčajný šampón. Jeho odmasťujúce a ošetrujúce účinky pomôžu pri údržbe kožených topánok a kabeliek, pri umývaní auta alebo strhávaní náplastí.

O prospešnosti šampónov na našu pokožku hlavy a samotné vlasy sa vedú rozsiahle diskusie, ktoré vedú dokonca k tomu, že čím ďalej viac žien začína preferovať alternatívne a hlavne prírodné spôsoby umývania vlasov, prípadne si ich neumýva šampónmi vôbec
. Ale zatiaľ sa šampón nájde skoro v každej domácnosti. Možno ste ale nevedeli, čo všetko môžete pomocou šampónu vykúzliť.

1. Regenerácia kožených topánok a kabeliek. Drahý norkový olej a špeciálne prípravky z predajne obuvi zďaleka nie sú jedinou možnosťou, ako koženým topánkam a kabelkám oživiť farbu. Vezmite si čistú handričku, kvapnite na ňu trošku šampónu a krúživými pohybmi ho votrite do kože. Okrem toho, že farba bude ako nová, ochráni takýto „šampónový náter“ topánky pred soľou.

2. Uvoľnite zaseknutý zips. Ak sa vám táto nepríjemnosť stane, neťahajte zips silou. Pomocou suchej handričky votrite do zipsu kvapôčku šampónu, ten ho uvoľní a jeho zvyšky ľahko vyperiete.

3. Nablýskejte svoje auto. Šampóny majú silné odmasťujúce vlastnosti, zároveň sú ale šetrné a ošetrujúce. Preto sa ideálne hodia na umytie vášho vozidla. Zmiešajte šampón s vodou v pomere štvrť šálky šampónu na vedro vody a umyte auto špongiou ako obvykle. Ak máte na aute odolnejšie škvrny napríklad od asfaltu, vezmite si handru a trochu šampónu nalejte priamo naň. Potom škvrnu vyčistite - to všetko bez zbytočného poškriabania laku.

4. Omytie zaprášených izbových rastlín. Roztok teplej vody s pár kvapkami šampónu poslúži na umytie zaprášených listov izbových rastlín lepšie než voda s mydlom. Šampón je k rastlinám oveľa šetrnejší, ale zároveň tiež vytvorí tenučký film, vďaka ktorému sa na nich nebude prach toľko usadzovať.

5. Premazanie skrutky a matičky. Ak vám tieto dva komponenty nejdú a nejdú od seba a vám došiel vhodný mazací olej, úplne rovnako (a možno o trochu lepšie, pretože ide ľahšie opláchnuť) poslúži kvapôčka šampónu. Pokvapkajte ním utiahnutý závit, chvíľku počkajte a uvidíte, ako ľahko matku odskrutkujete.

6. Preč s chuchvalcami chlpov vášho domáceho miláčika. Ak vaša mačka alebo pes prešli, kadiaľ nemali, šliapli do dechtu alebo sa im na srsť nalepila žuvačka, votrite na zlepené miesto v srsti trošku šampónu. Chuchvalec budete vďaka nemu môcť posúvať ku koncu chlpov, až ho nakoniec odstránite. A bezbolestne!

7. Domáca starostlivosť o chodidlá. V kozmetických kruhoch je to známy trik. Ideálne detský šampón môžete použiť ako skvelú ošetrujúcu kúru na vaše chodidlá. Buď si doprajte aspoň polhodinovú teplú kúpeľ chodidiel vo vode zmiešanej s detským šampónom, alebo trochou šampónu chodidlá namasírujte, oblečte si bavlnené ponožky a bežte spať. Nohy budete mať ako z alabastru a jemné, ako po tom najstarostlivejšom ošetrení.

8. Núdzové odlíčenie aj holenie. Detský šampón je skvelým pomocníkom na cestách. Môžete ho totiž využiť nielen na svoje vlasy, ale aj ako odličovač očí (neštípe a odstráni aj vodeodolné nalíčenie) a ako núdzovú penu na holenie. Vďaka ošetrujúcim zložkám nebudete musieť ani použiť hydratačný krém.

9. Umývanie rúk. Šampóny odstraňujú nečistoty oveľa lepšie ako obyčajné mydlo, a to dokonca aj napríklad vodou riediteľné farby.

10. Bezbolestné strhnutie náplasti. Votrite do náplasti trošku šampónu ešte pred tým, než sa ju pokúsite strhnúť. Šampón čiastočne rozpustí priľnavú vrstvu a náplasť pôjde ľahko dolu.

11. Čistenie vane a kohútikov. Šampóny výborne odstraňujú mydlový povlak, ale čo je najlepšie - samé po opláchnutí nezanechávajú stopy! Hodia sa tak ideálne aj na čistenie nerezových a chrómových povrchov.

12. Pranie jemnej bielizne. Opäť obzvlášť detské šampóny sú ideálne na pranie bielizne. Ale tu pozor, myslíme pranie v ruke! Šampón rozhodne nepridávajte do práčky, aj jeho malé množstvo totiž narobí veľa peny a so soptiacou práčkou sa doma asi potýkať nechcete.

13. Vyčistite hrebene a kefy. Predsa len, na kefách a hrebeňoch sa usadzuje kožný maz, s ktorým prichádzajú každodenne do styku. Ak ich navyše nosíte v kabelkách alebo po vreckách, chytá sa na ne prach a špina. Doprajte im šampónovú očistu - najprv z nich odstráňte všetky vlasy, potom trochu šampónu votrite do štetín alebo zubov, naplňte vysokú nádobu vodou s rozpusteným šampónom, kefy do nej ponorte a nechajte niekoľko minút. Potom ich vyberte, opláchnite čistou vodou a nechajte uschnúť.

Poznáte nejaké ďalšie netradičné využitie šampónu? Skúsili ste niekedy využiť šampón inak ako na vlasy? A ako sa vám to osvedčilo? Povedzte na Mimibazari ostatným o svojich skúsenostiach!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku