Zobraziť přihlasovací formulár

Ako veľmi je sex vo vzťahu dôležitý?

  • Publikované:
Ako veľmi je sex vo vzťahu dôležitý?

Pravdepodobne ste si nejakým spôsobom odpovedali hneď po prečítaní tejto otázky. A máte pravdu, pre každého inak. Existuje vôbec nejaká súvislosť medzi kvalitou sexu a vzťahu? A ako sa pozná dobrý sex, je to otázka orgazmu alebo pocitu blízkosti? Je normálne, keď nás sex s partnerom prestáva po nejakom čase baviť? A na čo je dôležité myslieť, keď máme o našom intímnom živote pochybnosti?

Začiatky vzťahu sú vždy ošemetné. Niekto si užíva vzrušenie z nového, doteraz nepoznaného, iný zase chvíľu zápasí, než sa vedľa svojej novej drahej polovičky cíti dostatočne komfortne, aby sa uvoľnil. Tak ako tak veci v spálni (alebo kdekoľvek inde) sa časom vo vzťahu ustália, štandardizujú. Spoznáme navzájom svoje telá, čo radi máme, čo nie, objavíme, čo nám ide dokopy najlepšie.

Zvykneme si na určitú rutinu, sem tam niečím ozvláštnenú, keď je nálada. A potom opadne zamilovanosť, prichádza stereotyp. Ten, hoci získal trošku negatívnu povesť, je pre vzťah veľmi dôležitý. To, čo poznáme, nám dáva pocit bezpečia. Čo je presne to, čo väčšina z nás od dlhodobého zväzku očakáva. Že nás nič nemilo neprekvapí a sme zvyknutí na to, čo máme, je vec, ktorá nás vo vzťahu často drží, hoci to nemusí byť vždy dobre.

Prečo je dôležité plniť si sny

Každý definujeme „dobrý sex“ inak. A väčšinou svoje hodnotenie zakladáme na predchádzajúcich skúsenostiach, niekedy ale aj na legendách, ktoré sú v tejto oblasti veľmi rozšírené a mocne propagované filmovým priemyslom pre dospelých.

Aby sme na seba a na partnera nekládli prehnané nároky, treba začať, ako inak, pri sebe. Krok číslo jeden bude poznať svoje telo, preskúmať svoju sexualitu a byť so všetkým do maximálnej možnej miery spokojní. Chcieť po partnerovi, aby nám ukázal, čo sa nám páči (väčšinou metódou pokus - omyl), je trošku nefér. Priestor na objavovanie nových vecí je vždy, ale základ by sme mali poznať. Pretože odpoveď „Ja neviem.“ na otázku „Ako to máš rád/a?“ je od istého veku minimálne jednoducho nečakaná.

Ďalším faktorom, ktorý je veľmi podstatný, je vzájomná dôvera. O príťažlivosti nehovoríme, pretože tu tak nejako v romantickom vzťahu predpokladáme. Dôvera sa partnerovi so svojimi prianiami, túžbami a fantáziami zveriť, vyskúšať ich a vyhodnotiť. Pretože akonáhle si nesplníme to, čo chceme, budeme v obdobiach partnerskej „nudy“ jednoducho pokukávať iným smerom. Za plotom totiž býva tráva zelenšia len v prípade, že sa o svoj vlastný trávnik nestaráme dobre. A často sme prekvapení, trebárs nakoniec to, o čom sme celý život snívali, po čom sme túžili, dopadne rozpačito a rozhodne nie takou explóziou, akú sme čakali. Alebo to očakávania predbehne. Nebudeme vedieť, kým nevyskúšame.

So svojím partnerom si občas po sexe robíme také malé review, dávame si spätnú väzbu. Nijako nútene, nie je to žiadny manažérsky proces, ale celkom prirodzene a bez zábran sa rozprávame o všetkom, čo sa dialo, ako sa nám to páčilo, čo je technika dobrá, lepšia alebo nežiaduca. Navzájom si myšlienky nečítame a reakcie tela sú veľmi ľahko chybne interpretované. A ja naozaj nechcem skončiť tak, že bude partner robiť niečo, čo sa mi nepáči, celý život len preto, že neviem, ako mu to mám povedať. A naopak to funguje rovnako. A, klopem na drevo, myslím, že sa nám to darí ladiť k vzájomnej spokojnosti.“

Dana, 33

Ťažké obdobia

V dlhoročnom zväzku je jasné, že obdobia vášne striedajú obdobia sucha. Ako v emóciách, tak v citoch a sexe. Môžeme priebežne byť chladnejší, dôležité ale je, aby sme boli stále ochotní tú iskru, ktorá nás zase „zapáli pre vec“ iniciovať.

Prečo sa hovorí, že sex je barometrom partnerského vzťahu? Pretože na sexe sa veľmi často spozná problém, ktorý medzi dvoma existuje - a rozhodne nie nutne na fyzickej úrovni. Ak sme citliví na zmeny v partnerovom aj našom sexuálnom správaní, často sa nám podarí rozkľúčovať, kde je pes zakopaný, skôr, než bude neskoro.

Neschopnosť udržiavať sexuálnu spokojnosť medzi partnermi je totiž indikátorom komunikácie, či už jej kvality alebo vôbec schopnosti. Pretože aj keď sa nám nechce, je možné to vysvetliť, pohovoriť si o tom, na druhej strane je zase možné pochopenie, trpezlivosť a starostlivosť. V kvalitnom vzťahu nie je takmer nič, čo by sa nedalo prekonať, ak máme k sebe navzájom dôveru, spoliehame sa na seba, zároveň ale na sebe nie sme závislí a vo vzťahu neistí. To sme potom ochotní pristúpiť na všeličo, ale iba kvôli strachu z opustenia. A to nie je dobre. Nehovoríme, že to nefunguje, sami také páry možno poznáme, ale rozhodne to nie je nič, o čo by sme mali v živote usilovať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku