Zobraziť přihlasovací formulár

Keď sľubujeme a robíme chyby

  • Publikované:
Keď sľubujeme a robíme chyby

Nielen v partnerských vzťahoch, ale aj v živote - čím sme starší a skúsenejší, tým lepšie vieme, že veľa vecí sa ľahko sľúbi, ale horšie vykoná. Aj keď sľub dávame s tým najčistejším vedomím a svedomím, v kútiku duše vieme, že sa môže stať, že ho nebudeme môcť alebo dokonca chcieť dodržať. A v spolužití partnerov, ktoré je založené na vzájomnej dôvere, je neporušiť sľub celkom zásadné. Preto by sme mali byť opatrní na to, čo vlastne sľubujeme.

Čím ďalej sme v živote, tým viac oceňujeme sľuby realistické. Pretože tie ostatné vieme veľmi ľahko rozoznať. Za každým sľubom by malo byť porozumenie k druhému a úprimná snaha a možnosť sľub dodržať. A aké sú teda tie najčastejšie prehrešky?

Zostanem s tebou naveky a nikdy ťa neprestanem milovať. No... možno, že keď zapátrame v minulosti, pár takých „navždy“ objavíme. A úprimne sme si to vtedy aj mysleli. Potom sa nám ale do idealistickej cesty postavila realita v podobe všetkého možného a z vtedajšieho „navždy“ sú často aj zabudnuté minuloročné snehy. Je pekné to tak cítiť. Nikto ale do budúcnosti nevidí, nikto ju nie je schopný uhádnuť ani odhadnúť. Takže opatrne.

Nikdy pred tebou nebudem nič zatajovať. Tu sa pohybujeme v tak širokej škále, že tento sľub jednoducho dodržať nejde. Či ide o nevinné sexuálne fantázie o kolegovi, alebo o veci, ktoré si potrebujeme najskôr sprocesovať sami v sebe, než sa s nimi partnerovi zveríme. Je to zatajovanie? Niekto by to tak brať mohol. Zdieľanie všetkého a zdravé osobné hranice sa navzájom nevylučujú. Ale keď napríklad nášho partnera vyhodia z práce a on nám to povie až po týždni, pretože sa s tým potreboval sám vyrovnať a trebárs aj nájsť potenciálne riešenie. Je to zrada? Alebo zdravé?

Sľuby po veľkej hádke. Pohádali ste sa. A padlo obligátne - ja sa zmením? Pozor na to. Nikto nie je schopný zmeny osobnosti, rozhodne nie cez noc ani v inak krátkom čase. Ak išlo o to, či niekto bude alebo nebude nechávať špinavé ponožky na zemi, v poriadku. Ale ak niekto sľubuje, že prestane s pitím alebo gamblingom? Ak my sami prijmeme tento sľub, nesmieme ho zneužívať - jeho plnenie totiž vyžaduje čas a nepôjde to zo dňa na deň. V prípade veľkých sľubov po hádke je dobré vychladnúť a trebárs za týždeň si zopakovať, čo ste si povedali, ako ste to mysleli a čo pre to konkrétne urobíte.

Milujme sa takí, akí sme, nezmenili by sme ani maličkosť. Tak tu už sa asi usmievame všetci. Pretože aj v momente, keď tieto slová prenášame, by sme z rukáva vysypali desiatky vecí, na ktorých by nebolo od veci zapracovať. A partner to má s nami rovnako. Takže - kým sa o všetkom, čo nám vadí, dokážeme pobaviť a vyjsť si v ústrety, je to v poriadku.

Nežiarlim a nikdy žiarliť nebudem, nebudem ťa v ničom obmedzovať. Predsa si veríme, no nie? No... áno, ale to neznamená, že nežiarlim. To ku vzťahu patrí. Do istej miery, samozrejme.

Moja minulosť nás nijako neovplyvní. To, že máme svoju minulosť vyriešenú, ešte neznamená, že aj ona má vyriešené nás. Alebo že sa k nej nikdy nevrátime (áno, často tou minulosťou myslíme bývalých partnerov. Alebo dlhy. Alebo záväzky akéhokoľvek typu, i toho vymysleného.). Takže pozor - dobré je dostatočne informovať, ako ohľadom minulosti, tak ohľadom nášho vzťahu k nej.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku