Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo nedávať zemiaky do chladničky Alebo ako správne skladovať

  • Publikované:
Prečo nedávať zemiaky do chladničky Alebo ako správne skladovať

Zemiaky, paradajky, múka, mäso, ovocie, pečivo, cibuľa, cestoviny... pravdepodobne všetko máme doma. Ale na správnom mieste? Vhodným skladovaním totiž môžeme veľmi výrazne predĺžiť životnosť potravín. A tiež zachovať ich kvalitu, chuť a čerstvosť. Len musíme vedieť, čo je vlastne pre skladované potraviny najlepšie.

Zemiaky. Tie potrebujú tmu, sucho a nízku teplotu preto, aby nám dlho vydržali. Teplotu ale väčšinou nie menej ako 10 stupňov, preto nie je chladnička dobrý nápad. V nižších teplotách sa totiž škrob v zemiakoch rozpadá na cukor a zemiaky tak sladnú (a tiež menia zafarbenie).

Cibuľa. Rovnako ako zemiaky, potrebuje aj cibuľa skladovať na suchom, tmavom a chladnom mieste. Lenže pre svoju čerstvosť potrebuje tiež primerané prúdenie vzduchu. Hoci cibuľa a zemiaky potrebujú podobné podmienky na skladovanie, nemali by sme ich skladovať spoločne. Prenášajú na seba totiž vlhkosť a plyny, ktoré spôsobia, že zvädnú a zhnijú rýchlejšie.

Jablká. Jablká sú veľmi špecifické ovocie. Zatiaľ čo u väčšiny z nás zdobia misu s ovocím položenú na jedálenskom stole, najlepšie sa im darí v chladničke. Tam totiž nemäknú, zostávajú pekne chrumkavé po celé týždne.

Ovocie. Spomenuli sme jablká, ale trebárs ovocie náchylné k rýchlej skaze, ako sú napríklad maliny, tie sa do chladničky hodia. Väčšina ovocia ale potrebuje izbovú teplotu a vzduch nato, aby dozreli. Rovnako tak by sme nemali skladovať pospolu ovocie a zeleninu, pretože produkujú rôzne plyny, ktoré spôsobujú, že obe skupiny rýchlejšie hnijú.

Šalát. Šaláty, keď sa kazia, nie sú nič pekné. Stanú sa z nich slizké gule pomerne nechutnej hmoty. Aby sme tomu predišli, mali by sme sa vyvarovať tomu, že ich necháme v nepriedušnom igelitovom obale. Šaláty musia byť na vzduchu, preto ich skladujeme buď v sáčku s dierkami (ako niektoré už môžeme kúpiť), umyté v sklenenej mise alebo kompletne suché v papierovom sáčku. Vlhkosť nerobí šalátom dobre - aj keď ich v niektorých obchodoch sprejujú vodou (čo je len kvôli tomu, aby nezvädli).

Paradajky. Tie sú na skladovanie trošku problematické. Nemali by sme ich nechávať v chladničke, pretože pri nízkych teplotách sa rozpadá ich štruktúra, zmäknú a vytratí sa aj trocha z ich chuti. Mali by sme ich skladovať pri izbovej teplote, avšak bez prístupu svetla, tepla a vlhkosti. V takýchto podmienkach nám však vydržia len pár dní. Iné je to s nakrájanými paradajkami, aby si zachovali ako-tak svoju štruktúru a nevädli príliš rýchlo, mali by sme ich dať do chladničky do dvoch hodín po nakrájaní. Po tejto dobe sa už naštartuje proces, ktorý ani chladnička nezastaví.

Chladené mäso. Či už nakupujeme mäso balené alebo u mäsiara, nikdy by sme ho nemali vyberať z pôvodného obalu, to totiž zvyšuje riziko vystavenia baktériám. Ak nemáme mäso v nepriepustnom obale (napríklad len zabalené do voskového papiera), vždy pod neho dáme do chladničky tanier, aby sme zachytili vodu s krvou, ktorá potečie von a mohla by pôsobiť v chladničke veľkú neplechu.

Tvrdé syry. Rovnako, ako mäso, ani syry by sme nemali vybaľovať z pôvodných obalov, kým sa nechystáme ich spotrebovať. Ak syr nespotrebujeme celý, môžeme ho uchovávať v chladničke alebo i mrazničke až po dobu niekoľkých mesiacov - čím chladnejšie, tým lepšie. Po vytiahnutí z mrazničky môže byť syr trošku viac hrudkový, ale to nemá na jeho chuť vplyv.

Cestoviny. (Nevarené) cestoviny by sme mali uchovávať v baleniach, ktoré bránia vniknutiu vlhkosti a vzniku plesní. Preto by sme ich nemali nechávať v otvorených vrecúškach alebo papierových škatuliach, v ktorých sme ich kúpili, ale presunúť do nepriedušnej, ideálne sklenenej nádoby.

Múka. Sami vieme, že múka vydrží dlho - ak neupečieme dvakrát bábovku. Skladovanie v pôvodných obaloch, teda papierových sáčkoch, je nevhodné z dvoch dôvodov. Tým prvým sú rôzne červíky a mole, ktoré sa v múke radi rodia a cestujú z nej potom preč, napadnúť celú špajzu, tým druhým sú pachy, ktoré múka môže nasávať. Ideálne je skladovať múku v plastových, kovových alebo sklenených nádobách s viečkom. A ak ide o celozrnnú alebo inak špeciálnu múku, pokojne môžete aj v chladničke alebo v mrazničke.

Pečivo. Záleží, ako rýchlo ho spotrebúvame. Vhodné je pečivo mraziť a to z mnohých dôvodov. Okrem toho, že opätovné rozmrazenie (a prípadné rozpečenie v rúre) nemá vplyv na jeho chuť, premrazením pečiva v ňom vznikne takzvaný rezistentný škrob. Jednoducho povedané, zhruba polovica škrobu, čo je v pečive, sa premrznutím zmení vo vlákninu. Ak sa o tomto zázračnom fenoméne chcete dozvedieť viac, prečíta si náš špeciálny článok!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku