Zobraziť přihlasovací formulár

Čo keď potrebujeme zhodiť desiatky kíl?

  • Publikované:
Čo keď potrebujeme zhodiť desiatky kíl?

Zdravý životný štýl je jedna vec, dávame svoje telo do poriadku, dve kilá tukov uberieme, kilo svalov naberieme, za mesiac hotovo a teraz už len udržiavať. Lenže... čo keď je naša štartovacia pozícia drasticky odlišná? Čo keď potrebujeme zhodiť dvadsať, tridsať kíl, len aby sme sa vošli do konfekčnej veľkosti? Ako sa odhodlať a pripraviť na takúto cestu?

Ak je naša váha taká, že počítame ciele zhodených kíl na desiatky, asi nejakú dobu žijeme s vedomím, že s tým „musíme začať niečo robiť“. A roky plynú, my si pomaly zvykáme a často sa zacyklíme v hovorení o tom, ako je to potrebné, miesto aby sme mentálnu energiu sústredili na to sa poriadne pripraviť.

Krok číslo jeden.

Čakali by ste niečo ako ísť do posilňovne, najať si trénera a výživového poradcu? Nie, toto všetko je zbytočné, ak nebudeme skutočne odhodlaní a presvedčení. Je veľmi dôležité uvedomiť si, že aby sme také množstvo kíl zhodili zdravo, bude to trvať dlho. Pokojne aj rok. Budeme musieť urobiť zmeny, ktoré nie sú dočasné, ale permanentné. V jedle, v pohybe, v životnom štýle. Otvoria sa nám nové obzory toho, čo je možné robiť nielen so svojím telom, ale aj s tým, ako nakladáme so svojím časom. Ďalšou dôležitou vecou je motivácia. Nemá cenu sa pýtať - prečo teraz, odpoveď bude vždy - prečo nie teraz? Ale skôr vedieť, prečo a čo chceme dosiahnuť. Môže nám ísť o vzhľad, zdravie, rodinu, vzťah, dobrý pocit, čokoľvek. Naše motivácie sú len a len na nás.

Začiatok

Všetko je lepšie ako nič. Ale niekedy je niečo o trošku horšie, než niečo iné. Nevydeste sa nadmierou nárokov, ktoré na seba naložíte. Mnoho ľudí nezačne, pretože má vnútorný pocit, že nemôže zvládnuť všetky tie pravidlá, ktoré „musí“ pri chudnutí dodržiavať. Lenže to je kľúčové, nemusí. Ako prvý krok by sme mohli vziať ovládnutie napríklad jedného zvyku, na ktorom si ukážeme, že to nebude tak ťažké. Trebárs - ísť poslednú zastávku autobusu pešo. Alebo - prestať jesť majonézu. Menej sladiť kávu (alebo nesladiť vôbec). Oťukajte si a vytipujte oblasti, kde máte rezervy, a pomaličky na nich začnite pracovať. V začiatkoch sa vyhnite odborníkom. Tí vám v dobrej viere väčšinou naložia veľa pravidiel a zákazov a odporúčaní a vy skončíte rovnako paralyzovaní ako na začiatku. Presvedčte najskôr sami seba o svojej vlastnej vôli.

Proces

  • Upraviť porcie jedál. Väčšinou toho totiž jeme moc na kalórie, ale málo na živiny. Než by sme sa ale púšťali do analýzy svojho stravovania, môžeme začať pomaly tým, že jednoducho len zmenšíme porcie.
  • Upraviť nutričné hodnoty. Samozrejme, časom sa bez toho nezaobídeme. Budeme potrebovať zvýšiť príjem bielkovín, upraviť príjem sacharidov a tukov, vitamínov a minerálov. Ale nebojte sa, ono to tak nejako príde samo.
  • Obmedziť zlozvyky. Fast foody (tie najmä), sladkosti, alkohol... však viete, kam siahnuť. Ako prvé sa ponúkajú fast foody - skoro vždy máme k dispozícii zdravú alternatívu, aj keď sa ponáhľame.
  • Spánok, stres. Spoločne s našou váhou to sú spojené nádoby. Keď budeme ignorovať svoje problémy, vyskočia na nás v podobe rozhodenia hormónov. A my budeme zle spať priberať a stále sa cítiť unavení.
  • Voda, voda, voda. O pitnom režime toho nie je moc čo rozprávať. Všetci vieme, ako je dôležitý. A pri chudnutí obzvlášť. Vďaka nej lepšie vstrebeme živiny, budeme sa lepšie regenerovať, zlepší sa nám metabolizmus.
  • Začať sa hýbať. Chodiť, nie behať. Kardio trošku, s mierou a vzhľadom na kĺby. Čo potrebujeme na začiatok? Silový tréning. Ale nie s vlastnou váhou, tá na nás môže byť moc. Stroje, činky, voľné váhy, gumy... a tu už je na mieste tréner.
  • Zabudnite na skratky. Tabletky na chudnutie, zázračné nápoje, zázraky v krabičke. Keby existoval nejaký zázrak na chudnutie, chodili by sme všetci ako lanky. Zaberie to čas, možno aj viac, než budeme na začiatku očakávať. Nesmieme sa nechať odradiť tým, že progres nebude tak rýchly, ako sme chceli a čakali.
  • Budú aj zlé dni. Budete sa cítiť skvele, že ste na správnej ceste, že sa vám darí. A zrazu príde deň, kedy sa neustrážite a zjete aj to, čo ste vlastne nechceli, v posilňovni vám to nepôjde a doľahne na vás zmar. Áno, to sa stane. Každý deň je iný, každý deň má inú energiu - ako my. Na všetko sa musíme pozerať z väčšej perspektívy a nenechať jedno zakopnutie odvolať celú misiu.

Koniec? Neexistuje.

Na dlhej ceste za cieľom je dobré predovšetkým to, že budete mať viac času si zvyky naozaj osvojiť a prijať ich za svoje. Lenže tiež spoznáte, že dostať sa do formy je jednoduchšie ako si ju udržať. Preto sme na začiatku hovorili o tom, že musíme uskutočniť zmeny trvalé, nie len dočasné. O tom, aké to je, keď už sme schudli a... nestalo sa zďaleka to, čo sme očakávali, si môžete prečítať tu. A dozviete sa, že veci môže byť úplne inak, než ako si ich predstavujeme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku