Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa vyhnúť klasickej zimnej chorobe

  • Publikované:
Ako sa vyhnúť klasickej zimnej chorobe

Sme práve uprostred sezóny, ktorá je priamo živnou pôdou pre najrôznejšie vírusy. V prostriedkoch hromadnej dopravy stretávame kašľajúcich a posmrkujúcich spolucestujúcich, kolegovia v práci „prechádzajú také to bežné zimné prechladnutie“ a sem tam ich od príchodu do práce (a plytvania dovolenky) neodradí ani ľahšia teplota. A tak sa často taká zimná chrípka nevyhne ani nám. Avšak lepšia, než liečba, je prevencia! Aké sú triky na to, ako neochorieť?


Také tie klasické poznáme asi všetci. Aby sme podporili svoju imunitu, potrebujeme veľa vitamínov, umývať si často ruky, poriadne spať a zostať hydratovaní. Ale potom sú veci, ktoré by nás možno ani nenapadli... (napríklad - kedy naposledy ste si dezinfikovali svoj telefón?). A tu ich pár prinášame.


Zvážte ten posledný drink. Ak ste zvyknutí dať si k večeri pohár vína alebo piva, nič sa nedeje. Ale v čase vianočných večierkov, rodinných stretnutí a osláv Nového roka by sme si mali rozmyslieť, či je viac alkoholu dobrý nápad - veľké množstvo alkoholu totiž oslabuje imunitný systém tak, že potláča schopnosť bielych krviniek bojovať s baktériami. A prídavkom alkohol telo dehydruje a narušuje spánkový režim. A to všetko dohromady je niečo, čo rozhodne nepotrebujeme, keď sa snažíme neochorieť. A ak už chorí ste... vystríhajte sa alkoholu úplne!


Pozor na cukor. Aj ten súvisí s alkoholom, ale pridáme ešte sladké malinovky, sladkosti, buchty, tyčinky... no, viete, o čom hovoríme. Cukry (a tie jednoduché obzvlášť) fungujú podobne ako alkohol – zneefektívňujú biele krvinky, ktoré na boj s chorobami úplne nutne potrebujeme. Ak sa chceme (a potrebujeme) vyhnúť sezónnemu ochoreniu, mali by sme v najkritickejšom období obmedziť príjem cukrov.


Umyte všetko. Baktérie sú ako červíky - darí sa im v tmavých a vlhkých priestoroch. A čo tak môže byť ich ideálny domček? Napríklad práčka. Vyzerá to ako nezmysel - umývať práčku, ale baktérie z oblečenia v nej môžu prežívať a množiť sa. Práčku môžete dezinfikovať pomocou špeciálnych prostriedkov, ale tiež postačí napríklad obyčajný ocot (a spustiť cyklus bez bielizne). Ale s dezinfekciou nekončíme. Špeciálnu pozornosť si vyžaduje vlastne všetko, na čo siahame - telefón, mikrovlnná rúra, vypínače, klávesnica, detské hračky... . V aktívnej sezóne baktérií vymeňte klasický čistiaci prostriedok za taký, ktorý obsahuje alkohol. Ten spoľahlivo zničí baktérie.


Probiotiká sú to pravé. Skoro celý náš imunitný systém máme „v bruchu“ (v črevách). Naša brušná dutina je vlastne takou bariérou medzi vonkajším okolím a naším zdravím. Zdravé baktérie, ktoré v črevách máme, bránia vstrebávaniu patogénov z okolia. Čím viac ich máme, tým lepšia prevencia niektorých chorôb, medzi ktoré patria respiračné ťažkosti, prechladnutia aj chrípka. Okrem doplnkov stravy môžete siahnuť aj po potravinách na probiotiká bohatých, ako sú napríklad jogurty alebo napríklad nápoj kombucha.


Vôbec nemyslite na to, že by ste si hrýzli nechty. Ak si ruky, klávesnicu, volant, telefón... a vlastne všetko neumývate takmer permanentne, vaše ruky žiadnym spôsobom nepatria do pusy. A dokonca aj keď si ruky umývate - pod nechtami sú väčšinou zabudnuté miestečka a teda aj najväčšia koncentrácia baktérií, ktoré vám môžu napadnúť nos, hrdlo, dutiny... v tom lepšom prípade. A vy by ste im dali priamu zelenú na vstup do organizmu.


Cvičte, ale nie moc. V krízových obdobiach, kedy je naozaj ťažké sa nenachladiť, by sme síce s našou fyzickou rutinou nemali úplne prestávať, ale rozhodne by sme si mali dopriať dostatok času na regeneráciu. V priemere platí, že po jednej hodine kardio cvičenia trvá telu asi tri dni, než je plne zotavené. A presne to je obdobie, kedy sme na chytenie nejakého toho bacila najnáchylnejší. Pauzy medzi cvičením a necvičiť moc tvrdo, to je jeden z kľúčov pevného zdravia cez chrípkovú sezónu. Počas tvrdého tréningu sa nám vyplavujú stresové hormóny kortizol a epinefrín (adrenalín). Tie síce pomáhajú k výkonu, ale z dlhšej perspektívy telo vyčerpávajú a oslabujú imunitu.


Zadržte dych. Väčšinu bacilov do seba nasajeme nosom alebo ústami, že áno. A tak, úplne banálne, sa vyhýbajte kontaktom s chorými osobami, ale keď už ste v ich blízkosti, snažte sa o čo najmenšie nádychy. Dýchajte plytko, rozhodne žiadne hlboké nádychy. Zvlášť pozor si dajte, ak dotknutá osoba kašle alebo kýcha, v takom prípade totiž baktérie cestujú vzduchom oveľa rýchlejšie. Ak si niekto vo vašom okolí kýchne, skúste na 10 až 15 sekúnd zadržať dych.


Stavte na čerstvý vzduch. Aj keď mrzne. Veľmi často ochorieme preto, že s iným chorým zdieľame spoločný vzduch v uzavretom priestore. Nezabudnúť vetrať je jedna vec (aj keď chorý môže mať námietky), ale prejsť sa na čerstvom mrazivom vzduchu, to je vyložená dezinfekcia dutín. A ak vyložene chceme, môžeme investovať do domácej čističky vzduchu so špeciálnymi filtrami. Ale obyčajné otvorené okno tiež odvedie svoju prácu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku