Zobraziť přihlasovací formulár

6 praktických tipov, ako skrotiť hračky v detskej izbe

  • Publikované:
6 praktických tipov, ako skrotiť hračky v detskej izbe

Začínali ste na jednej malej poličke, ale s pribúdajúcim vekom vášho dieťaťa a počtom hračiek si prestávate vedieť rady s tým, kam ich všetky dať? Máme pre vás pár tipov, ako opäť vniesť do hracieho arzenálu vášho potomka poriadok a systém.

Bojíte sa už pomaly vstúpiť do detskej izbičky, pretože viete, že vás tam čakajú haldy knižiek, bábik, transformers, mečov a jednorožcov - všetky nahádzané na kopu prípadne rozhádzané pod posteľou a nábytkom, keď by pritom mali byť... kde vlastne? Postupujte podľa našich vyskúšaných tipov a izbička vášho dieťaťa alebo hneď niekoľkých detí sa opäť premení na zónu pokoja a poriadku.

1. Budujte do výšky

Aby sa vám hračky dobre upratovali, musíte ich mať predovšetkým kam dať. Spodné poschodia skriniek a komôd v detskej izbičke by preto mali patriť výhradne im. Vyvarujte sa zbytočne dlhých a nízkych kusov nábytku, lebo vám jedine zaberú miesto pozdĺž stien a neponúknu príliš úložného priestoru hore.

Naopak čo najvyššie skrine (kľudne vstavané) majú výhodu extra úložného priestoru navyše, ktorý môžete využiť na veci určené mimo dosahu dieťaťa. Takže trebárs vyradené či sezónne oblečenie, oblečenie, do ktorého ešte len dorastú, plienky, kozmetické produkty, posteľná bielizeň. Uvoľníte si tak miesto na spodných policiach, ktoré môžu slúžiť ako izbičky pre bábiky, vlakové depa, garáže či knihovničky.

2. Obľúbeným hračkám dajte priestor

Nesnažte sa vtesnať príliš veľa do malého priestoru. Ak si vaše dieťa rado stavia z kociek, venujte im celú jednu poličku a nič iného už do nej nepchajte. Nesnažte sa za každú cenu využiť každý voľný centimeter, pretože to povedie len k neprehľadnosti a zakaždým, keď vaše dieťa bude chcieť vytiahnuť svoju obľúbenú hračku, zhodí pri tom desať ostatných.

3. Transparentné lepšie ako nepriehľadné

Úložné priestory nábytku vám ale aj tak stačiť nebudú. Košom, krabiciam a najrôznejším kontajnerom na hračky sa nevyhnete a ani sa o to nesnažte. Spoznáte, že sú veľmi praktické a v okamihu, keď byt vyzerajúci ako po výbuchu v piatich minútach premeníte na nepoznanie prostým nahádzaním hračiek do koša, ich naozaj oceníte.

Len si dajte pozor pri ich nákupe a voľte radšej transparentné materiály, cez ktoré budú mať deti hračky vnútri neustále na očiach. Zíde z očí, zíde z mysle, tu totiž platí dvojnásobne.

4. Čím jednoduchší systém nastavíte, tým lepšie

Určitý systém roztriedenia hračiek je nutný, ale neprekombinujte ho. Čím jednoduchší bude, tým lepšie sa bude vášmu dieťaťu - a samozrejme aj vám - udržiavať. Osvedčuje sa napríklad triedenie na hračky drevené, plastové a plyšáky. Prípadne je možné ešte použiť napríklad kategórie autá, bábiky a podobne.

5. Nechajte dostatok voľného priestoru uprostred izby na hranie

Stolček na kreslenie prisuňte radšej k stene a uprostred izby nechajte dieťaťu voľný priestor. Jednak ho potrebuje na hranie a jednak tým izbičku opticky zväčšíte. Nehovoriac o tom, že sa vám bude lepšie vysávať a vytierať.

6. Zabráňte premnoženiu populácie

Nehovoríme, aby ste s každou novou hračkou inú vyhodili či dali stranou na účely darovania či predania, ale nezabudnite váš hrací arzenál čas od času prejsť a kritickým okom posúdiť, ako veľmi si s danou hračkou vaše dieťa ešte hrá.

Toto robte vždy ak možno bez prítomnosti vášho dieťaťa, pretože inak sa nikdy nezbavíte ničoho. A než poputujú vybrané kúsky o dom ďalej, počkajte radšej vždy pár dní, či po nich náhodou nenastane akútna zhánka. Veľa šťastia!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku