Zobraziť přihlasovací formulár

Nomenologia a osud podľa mena

  • Publikované:
Nomenologia a osud podľa mena

Jednou z príjemných povinností, ktoré nás pri očakávaní nového potomka čakajú, je vybrať mu meno. Niektoré mamičky majú vysnívané mená pre deti už od svojho vlastného detstva, iní rodičia podliehajú módnym vplyvom, ďalší starostlivo študujú kalendáre. Ale existuje aj prístup ezoterickejší, aj keď stojaci na základoch niektorých vedných disciplín. Ako k výbere mena pristupuje nomenologia?

Nomenologia je u nás zatiaľ pomerne neznáma disciplína, na ktorú sa dá pozerať okom vnímavým aj skeptickým. Ideálne však kombináciou oboch. Vzhľadom na to, že Slovenská republika umožňuje dať dieťaťu ľubovoľné meno, ktoré je k nájdeniu v akomkoľvek svetovom kalendári, majú novopečení rodičia pri výbere pomerne voľnú ruku. Ale ako si z toľkých možností vybrať správne?

Čo je to nomenologia

Nomenologia je náuka o menách, a to ako krstných, tak priezviskách. Jazykovým pôvodom mien, ich vývojom, modifikáciami a gramatickými vlastnosťami sa zaoberá veda menom antroponomastika, teda lingvisticky náuka o pomenovaní osôb. Nomenologia ide vo svojom skúmaní mien trochu iným smerom. Skúma vplyv mena na svojho nositeľa, na jeho charakter, vlastnosti, povahu i životný úspech. A opiera sa o niektoré vedecké poznatky.

Vedecký základ nomenologie

Nomenologia pochádza údajne už z Antiky, najväčší rozmach zažila okolo 4. storočia pred naším letopočtom. Na odbornej báze sa nomenologia opiera o poznatky z vývojovej a sociálnej psychológie, z antropológie a tiež z vyššie spomínanej antroponomastiky. Spojením poznatkov týchto disciplín vzniká priestor na skúmanie, do akej miery nás naše meno dokáže ovplyvniť.

Svoje meno máme pridelené (viac menej) na doživotie. Stretávame sa s ním každý deň, počúvame ho, píšeme ho. Je teda pravdepodobné, že do istej miery nás ovplyvniť môže. Vplyvy môžu byť spoločenské (schválne, čo vás napadne ako prvé, keď stretnete niekoho menom Adolf?), nenápadne psychologické (niektoré hlásky môžu evokovať náladu, pocit sily, napríklad si porovnajte prostý dojem z mien Barbora a Eliška), ale napríklad aj historické ( mená ako Karol, Ľudovít, Václav a pod. v nás vyvolávajú historické asociácie a nevedomky si ich môžeme spojiť aj so súčasnými nositeľmi týchto kráľovských mien).

Nomenologia, numerológia a menná kabala

Podľa odborníkov na nomenologiu, nie je možné využívať jej poznatky samostatne. Ak sa chcete naozaj ponoriť do sveta hlbších významov mien, je potrebné objaviť tiež rolu, ktorú hrajú ďalšie nemenné prvky vašej osobnosti, teda dátum narodenia, postavenie Mesiaca, ascendent atď. V tejto kombinácii hrá nomenologia veľkú úlohu pri tvorbe osobného horoskopu.

Silné a slabé mená

Nomenologia rozlišuje mená na silné a slabé. Rozhodne tým ale nemyslí zlé a dobré. Každé meno si so sebou nesie svoj pôvodný význam, historickú súvislosť i zvukomalebnú zložku.
Silné mená sú podľa nomenologie také, ktoré majú veľký potenciál a energiu. Najľahšie si ich možno predstaviť ako mená bojovníkov, panovníkov a vojvodcov, prípadne mená s jasným posolstvom (napr. Viktor - víťazstvo). Slabé mená sú potom zase také, ktoré dopredu nič významného nekričia, teda teoreticky na svojich nositeľov nekladú vopred žiadne nároky. Nemajú žiadne posolstvo, len opisujú realitu.

Problémom je teda to, aby meno aj priezvisko boli v súlade s osobnosťou človeka. V skorších dobách, kedy nebolo meno toľko inštitucionalizované, ho človek dostával až v čase, keď prejavil nejaké vlastnosti, podľa ktorých sa hodilo ho pomenovať. Dnes je tento systém samozrejme nemožný, ale nezriedka sa stáva, že rodičia na poslednú chvíľu zmenia meno dieťaťa tesne pred narodením, alebo v momente, keď svojho drobčeka prvýkrát uvidia a strávia s ním nejakú dobu.

S manželom sme čakali dievčatko, meno sme mali vybraté okamžite, zhodli sme sa na Anne - po manželovej mamičke i babičke. Mám rada tradičné mená, preto sme vôbec ďalej nepátrali. Pôrod bol dosť komplikovaný a vysiľujúci, ale nádherný zážitok, manžel bol na sále so mnou. Akonáhle mi dcérku priniesli do náručia, okrem obrovskej radosti som veľmi intenzívne cítila, toto nie je žiadna Anička. A k môjmu obrovskému prekvapeniu, manžel mal rovnaký názor. Dali sme si chvíľu na rozmyslenie a nezávisle na sebe sme prišli s menom Lada. Neviem, kde sa to vzalo, ale ako by si to meno naša dcérka sama povedala.“


Klára H., 29, užívateľka Mimibazara

Podľa nomenologie malo dievčatko Lada šťastie, nie vždy sa stáva, že sú rodičia tak vnímaví k „želaniu“ svojho dieťaťa. V tomto prípade je pravdepodobné, že bude meno so svojou nositeľkou súznieť po celý život, respektíve do doby, než príde na rad zmena priezviska.

Ako prebiehal výber mena pre deti u vás? Snažili ste sa tiež počúvať „názor“ svojho dieťaťa? Skúšali ste niekedy metódu predčítania mien nahlas s pozorovaním odozvy dieťaťa v brušku? Prípadne inú? A máte vy sami radi svoje meno? Ak nie, viete prečo...? Povedzte nám svoj príbeh!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku