Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si prácu hľadať a nájsť II.

  • Publikované:
Ako si prácu hľadať a nájsť II.

A je to tu. Pracovný pohovor. Keď vás po dlhej dobe čaká pracovný pohovor, na ktorom závisí nielen vaša ďalšia kariéra, ale aj rodinný rozpočet, sú nervy napäté na prasknutie už týždne dopredu. Ako sa na pohovor dobre pripraviť? Na čo je dobré mať odpoveď už dopredu? Existuje niekoľko tradičných a účinných odporúčaní, ktoré, keď sa nimi budete riadiť, urobia dobrý dojem na každého personalistu.

Životopis, motivačný list

Máte životopis rovnaký už niekoľko rokov? Aktualizujte a prispôsobte ho. Skúste si svoj životopis prečítať a porovnať s požiadavkami firmy. Nebolo by dobré niektoré veci viac zdôrazniť? A iné prípadne vynechať...? Tiež sa oplatí dbať na starostlivú úpravu životopisu, a to ako po gramatickej a pravopisnej, tak po grafickej stránke. Niektorí personalisti pracujú denne so stovkami životopisov, ak to pracovná pozícia dovoľuje, buďte kreatívni.

Nezabudnite do životopisu pripojiť fotku. Tá vám môže významne pomôcť a teraz rozhodne nehovoríme o vašom osobnom vzhľade. Správna fotka pre životopis by nemala byť pasová, aj keď formátom zvádza. Na druhú stranu by nemala byť ani príliš neformálna (orezaná zo spoločnej fotografie, z party) alebo neaktuálna. Zaobstarajte si fotografiu v slušnom oblečení, na ktorej ste len vy nie v úplne formálnom prostredí. Čo je podstatné - na pasových fotografiách sa nesmiete usmievať, v životopise je ale úsmev skoro nutnosťou!

Dávajte si pozor na to, z akej emailovej adresy životopis posielate. Mnohí personalisti vopred vyraďujú uchádzačov s emailami typu jjjjahudka31@..., kacatko.osklive@... atď. Ak ste si zariaďovali emailovú adresu v rannej puberte, je načase zaobstarať si tiež jednu adresu serióznu. Použite svoje meno príp. iniciály, ale prezývky a vtipy vynechajte.

Motivačný list je stále častejšie bežnou súčasťou uchádzania o prácu. Nezabudnite, že motivačný list nie je o vašej motiváciu k práci všeobecne, ale ku konkrétnej práci, o ktorú sa uchádzate. Univerzálny motivačný list vám možno uľahčí korešpondenciu, ale rozhodne vám nepomôže prácu získať. Zistite si niečo o firme, zdôraznite, prečo ste presvedčení o tom, že sa pre túto prácu hodíte. Uveďte, odkiaľ ste sa o pracovnej pozícii dozvedeli, v úvode oslovujte menom (toho, ktorého meno je uvedené v inzeráte, príp. kto je uvedený ako kompetentná osoba), na záver uveďte na seba kontakt.

Príprava

Vždy si dopredu zistite čo možno najviac o firme, jej konkrétnom zameraní, hierarchiu. Rovnako tak si naštudujte, čo sa od vás pri výkone práce očakáva, aká je konkrétna náplň pozície. Dôležité sú nielen vedomosti odboru, ale tiež preukázateľná iniciatíva v záujme o konkrétnu pracovnú ponuku.

Dnes je veľmi ťažké odhadnúť, s akými personalistami sa na pohovore stretnete. Tradične kladené otázky bývajú napríklad - prečo sa na túto pozíciu hodíte práve vy, kde sám/a seba vidíte za päť rokov, aké sú vaše predstavy o plate. Je dobré si na klasické pohovkové otázky odpovedať dopredu a mať jasno (ohľadom platu je dobré si zistiť priemerný plat na obdobnej pozícii v regióne). Ak však narazíte na kreatívne typy, dopredu sa nepripravíte, pri pohovore vás môže kadečo prekvapiť. Ideálne je samozrejme nenechať sa vyviesť z konceptu, nevymýšľať si a byť v pokoji a prirodzení.

Prejav a vzhľad

Personalisti si všímajú viac vecí, nielen to, či ste prišli v kostýme alebo obleku. Sledujú, o koľkej ste sa dostavili, či ste prišli s dostatočným predstihom, tak tak, alebo dokonca s oneskorením. Samozrejme zhodnotia vašu vizáž v tom zmysle, ako moc beriete pracovný pohovor vážne. Úprava oblečenia, vlasov, nechtov a vôňa by mali byť pred pohovorom samozrejmosťou.

Slušné vystupovanie, podanie ruky každému zúčastnenému, poďakovanie za možnosť zúčastniť sa pohovoru, iniciatívne, ale nie príliš dominantné vystupovanie... to všetko vám môže zabezpečiť plusové body. Ale každá firma je iná, zďaleka nie všetky majú korporátne tendencie a využívajú tradičné personalistické metódy. Preto je úplne najdôležitejšie byť čo najviac v pokoji a prirodzení. Ľahko sa to povie, ale pre úspech na pohovore nemôžete vlastne asi urobiť nič lepšie.

Aké sú vaše skúsenosti z pracovných pohovorov? Stretli ste sa niekedy s typickými požiadavkami personalistov? Čo vás naopak prekvapilo? A hlavne - ako to dopadlo? Povedzte to ostatným na Mimibazari!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku