Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa o zuby starať trošku inak (lepšie a viac)

  • Publikované:
Ako sa o zuby starať trošku inak (lepšie a viac)

Zuby sú pre každého z nás tak trošku strašiakom. No dobre, možno nie pre každého, ale pre tých, ktorí si zažili ich bolesť, rozhodne áno. A bohužiaľ, s pribúdajúcim vekom to nebude lepšie, takže je na nás, ako dobre sa o ne staráme. Áno, čistíme si ich. A... ďalej? Existuje veľa vecí, ktoré pre svoje zuby môžeme robiť. A väčšinou nerobíme.

Čo by každý zubár chcel, aby sme vedeli?

  • Nie je to len o zuboch. Čo všetko sa môže pokaziť v dutine ústnej? Je toho bohužiaľ veľa. A veľa toho môžeme ovplyvniť správnou hygienou. Dokonca si môžeme ignorovaním ťažkostí spôsobiť problémy väčšie a rozsiahlejšie, pokojne aj kardiovaskulárne ochorenia alebo napríklad cukrovku. Zubári sa nestarajú len o naše zuby, keď vynechávame pravidelné návštevy, nehrozí nám len zlý dych alebo kazy. Môžeme dospieť k vážnemu systémovému problému.
  • Musíme toho čistiť viac. Zuby nie sú to jediné, čo nám môže spôsobiť kaz alebo iné ťažkosti. Baktérie sa držia v celej ústnej dutine, takže je potrebné povolať na pomoc nielen normálnu, ale aj medzizubnú kefku, čistiť jazyk a ideálne aj podnebie. A to berieme frekvenciu čistenia zubov dvakrát denne ako minimálnu.
  • Možno by sme mali zubára navštevovať častejšie. Väčšina z nás chodí dvakrát ročne. Ale ak máme špecifickejšie a komplikovanejšie ťažkosti, ako sú napríklad citlivé zuby, možno by neboli od veci častejšie návštevy. Veľa liekov ovplyvňuje zmeny v našej ústnej dutine a má vplyv na naše orálne zdravie, preto, ak užívate pravidelne nejaké lieky, poraďte sa so svojím zubárom o početnosti návštev.
  • Nevyplachovať! Vyčistiť, vypľuť, vypláchnuť? Skúste to bez posledného kroku, alebo aspoň nie tak „poriadne“. Zubné pasty obsahujú minerály, ktoré pomáhajú liečiť mikroskopické začiatky zubných kazov. Keď zubnú pastu spláchneme vodou, nedáme im dosť času, aby zapôsobili. Nie je teda dôvod vyplachovať, ani ústnou vodou (ak vám zubár nepovie inak).
  • Rozmyslite si smoothies. Alebo sa nad nimi aspoň zamyslite a rovno pridajte aj ovocné šťavy. Rozmixované (alebo odsťavnené) ovocie síce pomôže nášmu tráveniu, ale rozhodne nie našim zubom. Je plné cukru a enzýmov, ktoré môžu výrazne narušiť zubnú sklovinu. Ale riešenie je napodiv veľmi jednoduché - proste ich pite slamkou.
  • ...i perlivé nápoje. Aj keď pijete tie bez cukru, samotná prítomnosť kyseliny uhličitej nie je pre zuby zrovna zdravá. Zuby kvôli nej slabnú a skracujú sa, perlivé nápoje nám ich akoby zmývajú.
  • A alkohol na večer. Zuby sú totiž cez noc chránené oveľa menej než cez deň. Produkujeme významne menej slín, ktoré za normálnych okolností neutralizujú baktérie v ústach, a ohrozené sú ako zuby, tak ďasná. Alkohol obsahuje veľa cukru a kyselín, ktoré zuby ohrozujú, to isté ale platí napríklad pre čaj alebo ovocné šťavy. Všetkému tomu by sme sa mali vyhnúť aspoň hodinu pred spaním.
  • Cukor nie sú len sladkosti. Sladké je pre zuby zlé, to vieme. A je to pravda - ale len jej časť. Cukor je totiž akýkoľvek karbohydrát, jeme ho v cestovinách, zemiakoch, pečive. Pijeme ho v nápojoch, a tak ďalej. Mali by sme sa vyvarovať vystavovaniu našich zubov cukru priebežne celý deň, takže ak je potrebné, mali by sme ho zjesť na posedenie. Ideálnou príležitostí je obed, kedy si môžeme dať všetko (vrátane dezertu, sladkého pitia a osladenej kávy) naraz. A zvyšok dňa dať zubom plus mínus od cukru pokoj.
  • Problém môže byť, aj keď nič nebolí! Je jasné, že keď nás začnú bolieť zuby, my začneme uvažovať, že by sme s tým mali niečo robiť (aj keď často je reakčná doba dlhšia, než by bolo vhodné). Veľa dentálnych ťažkostí ale začne ako niečo malé, čo je jednoduché opraviť (a väčšinou to ani nebolí). A preto je lepšie podchytiť to presne v tomto štádiu, než riešiť až veľký problém vzniknutý našou nevôľou k pravidelným návštevám zubárskeho kresla.
  • Zuby sa nenapravia samy od seba. S infekciu si telo občas poradí, boľavý kĺb tiež prejde, natiahnutý sval sa zahojí. Keď ale bolia zuby, samo sa to nenapraví, poškodenie je nezvratné a bude sa len prehlbovať. Ak teda opatrne žujete len na jednej strane úst alebo sa po studenom pití držíte za čeľusť a zmietate sa v agónii kvôli citlivým zubom, k tomu zubárovi jednoducho budete musieť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

LusGo 16. 1. 2020, 10:04
Mala som problémy so zubami spôsobené najmä nesprávnym čistením. Následne sa k tomu pridal aj zápal ďasien a z problémov ma vytrhla až sonická kefka.Mám doma č.6 stadialto https://www.rankito.sk/najlepsie-elektricke-kefky/ a myslim že funguje rovnako dobre, ako drahšia konkurencia