Zobraziť přihlasovací formulár

Korále z cestovín alebo 9 vecí, ktoré sú pre deti dôležité

  • Publikované:
Korále z cestovín alebo 9 vecí, ktoré sú pre deti dôležité

Z detstva si to pamätá pravdepodobne väčšina z nás: vyrobili sme v škole fantastický obrázok z lepidla zvaného klovatina a otec povedal, že je to pekné, a potom si ho nezavesil nad stôl. Nechápal, ako veľmi by sme chceli, aby si ho tiež zavesil, ako to má kamarátov otec. Niektoré veci sú pre deti dôležitejšie, než na prvý pohľad vyzerajú.

Chceli ste si schovávať škatuľky od antiperiel, ale mama povedala, že sú to krámy a zaberá to miesto v šuplíku na školské veci. Pre ňu to bola hlúposť, pre vás nie. Z nepodareného pokusu o zbierku škatuliek pochopiteľne nikto nemá doživotnú traumu. Ale je fajn vedieť, že existujú veci, ktoré dospelí vnímajú ako maličkosť, ale pre deti môžu mať úplne iný význam. A niektoré ich môžu potešiť viac, než si dokážete predstaviť. Čo by ste mohli svojim deťom dopriať?

Noste ich výrobky

Skúste zobrať odvahu a vyjsť zo dverí s náhrdelníkom z cestovín. Vždy sa dá zložiť, až budete bezpečne mimo zorného poľa darcu.

Občas dajte deťom na desiatu aj niečo naviac

Nemáme ambíciu byť ako tie mamičky, ktoré v reklame dávajú deťom do desiatovej škatuľky láskyplné odkazy. Ale čas od času deti poteší, keď k tej superzdravej desiate dostanú aj malú čokoládku. Keby to malo byť každý deň, pochopiteľne by to stratilo svoje čaro.

Urobte si chvíľu len pre jedného súrodenca

Možno máte pocit, že vám chvíle osamote s každým zo súrodencov vychádzajú tak zhruba narovnako. Niečo iné ale je, keď si rodič urobí vyslovene na dieťa čas. A dohodnú sa, čo podniknú len spolu. Môže to byť návšteva cukrárne, kina, ale pokojne len spoločné čítanie, zatiaľ čo sa druhý rodič venuje ostatným deťom.

Obráťte si role

Určite dieťa pozná zo škôlky veľa nových hier. Alebo bolo s babičkou na výlete a chce vám to ukázať. Možno vám chce pripraviť raňajky alebo večeru. Obráťte si občas role, bude to nová skúsenosť pre dieťa i pre vás.

Ukážte mu svoje detstvo

Ukážte deťom niekedy fotografie alebo hračky z doby, kedy ste boli rovnako starí, ako sú ony teraz. Možno by ich zaujímalo prečítať si nejaké vaše zápisky, pozrieť sa na vaše žiacke alebo školské zošity. A rozhodne ich poteší, ak zistia, že aj vy ste mali trapasy - a akáže to presne boli!

Pochváľte ho za jeho chrbtom

Nie je nič lepšie ako počuť, že o vás niekto pekne hovorí aj za vašej (skoro) neprítomnosti. Určite nájdete chvíľu, keď je dieťa v blízkosti, ale ono si myslí, že o ňom neviete. Takéto láskyplné slova hrejú dvojnásobne.

Nechajte ho zbierať nezmysly

Chce zbierať krabičky od tictac, od sušienok alebo vnútrajšky bonboniér? Potrebuje mať doma na stolíku všetky kamene z prechádzky alebo všetky gaštany, ktorými si napchal vrecká? Jasne, že sa toho od tej doby nedotkne, ale MÁ TO! Naozaj to zaberá toľko miesta?

Občas urobte niečo inak

U televízie sa neje, o deviatej zhasíname, na stole sa nesedí a na posteli neskáče... Ale niekedy, niekedy výnimočne, keď sme napríklad všetci spolu, to môže byť fakt sranda.

 

(red)

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku