Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si prácu hľadať a nájsť I.

  • Publikované:
Ako si prácu hľadať a nájsť I.

Život vie prichystať nejedno prekvapenie. Do situácie, že sa po rodičovskej dovolenke nemá kam vrátiť do práce, sa môže dostať skoro každá mamička. Či už z dôvodu, že pred nástupom na materskú nepracovala na takej pozícii, že by jej zamestnávateľ miesto držal, alebo sa napríklad zamestnávateľ jednoducho rozhodol, že je pre neho ekonomickejšie miesto zrušiť i s povinným odstupným. Mnoho rodín sa tak zrazu ocitne v situácii, kedy je otázka druhého príjmu pálčivá, ale odpoveď na ňu neistá. Aké využívať na hľadanie práce spôsoby? Ako nakladať s voľným časom? A ako sa z toho všetkého nezblázniť?

Keď som prvýkrát otehotnela, bolo mi 22 a končila som bakalára na ekonomickej fakulte. Porodila som tri mesiace po štátnici, po roku sme sa s vtedajším priateľom vzali. Keď boli Peťkovi dva, znovu som otehotnela. Rodičovská bola na 4 roky, takže som mala doma štvorročnú Klárku a prváčika Peťka, keď som si prvýkrát v živote začínala zháňať prácu. Bolo mi 28, bola som bez praxe, s deťmi a hypotékou. Prácu som hľadala dva roky, bola to veľmi krušná doba. S manželom nás to skoro stálo vzťah , nielen, že sme nemali toľko peňazí, koľko sme si predstavovali, ale ja sama som bola čím ďalej frustrovanejšia a protivnejšia. S každým ďalším tichom po odoslaní životopisu som strácala sebavedomie a ohľadom budúcnosti ma chytala obrovská panika. Ale úplne najhoršie bolo, že som si začala zvykať... Bude to znieť hrozne, ale v konečnej fáze sa mi do práce vlastne ani nechcelo. Našťastie sa smola zlomila, keď ma známy vzal do firmy ako asistentku. Rok práce mi otvoril oči a ja som sa začala viac a viac venovať obchodu . Dnes robím obchodnú zástupkyňu pre jednu stredne veľkú farmaceutickú firmu a som maximálne spokojná.„

Lada, 33

V príbehu pani Lady je vlastne popísané skoro všetko, s čím sa žena pri neúspešných pokusoch o nájdenie práce stretáva. Dlhodobá frustrácia, problémy v rodine, finančné problémy, ale aj zvyk, ustrnutie a takmer zmierenie sa so situáciou. V momentoch, ako sú tieto, je potrebné predovšetkým nestrácať nádej a byť aktívny. A to stále, aj keď celé snaženie vyzerá bezvýsledne.

Nestrácať sebavedomie

Nestrácať sebavedomie znie vo fáze dlhodobého hľadania práce dosť neuskutočniteľne. Keď počujete (čítate, vytušíte) toľkokrát nie, vôľa snažiť sa skôr alebo neskôr každého opúšťa. Ženy, ktoré pred rodičovskou dovolenkou pracovali, majú teoreticky výhodu - poznajú svoju hodnotu na trhu práce a môžu sa pre načerpanie potrebnej energie vracať k predchádzajúcim úspechom a skúsenostiam. Čo je na jednej strane výhoda, môže byť ale tiež problém - akonáhle je žena vo svojom odbore zakotvená a profilovaná, automaticky je menej otvorená novým možnostiam práce, príležitostiam a odborom.

Pozrite sa, ako rozdielne znejú vety: „Hľadám prácu.“ / „Nemám prácu.“ Aj v takej maličkosti sa zrkadlí prístup k problému. Prvá znamená aktivitu, druhá rezignáciu. A to je presne vec, ktorej je potrebné sa zubami nechtami brániť.

K strate pracovných návykov (ranné vstávanie, psychická i fyzická aktivita, zvládanie ostatných činností, ako sú nákupy, starostlivosť o deti a domácnosť a pod.) dochádza údajne už po treťom mesiaci nezamestnanosti. Rodičovská dovolenka je samozrejme niečo iné, ale akonáhle už máte deti v škole a škôlke a sami cítite, že druhý príjem do rodiny je potrebný, je potrebné sa do pravidelnej činnosti prinútiť, aj keď práca nie je.

Možno vaše ráno začína tým, že vypravíte deti do školy a manžela do práce, poupratujete, navaríte, mrknete na internet, či v ponukách práce nepribudol inzerát, alebo či vám neprišla odpoveď na nejaký odoslaný životopis... Ale aj keď je to únavné, chce to trošku pritlačiť. Stanovte si pevné hodiny a činnosti, ako by ste bola v práci. Naplánujte si pracovný harmonogram a dodržujte ho. Doma je vždy čo robiť, vždy čo vylepšovať, ale vašou ambíciou je tam práve v túto dobu nebyť - skúste to aspoň čiastočne nasimulovať.

Rozhoďte siete

K svojej sebarealizácii potrebujete nielen pracovnú náplň, ale aj kontakt s ostatnými ľuďmi. A naopak, je tiež pravdepodobné, že ostatní ľudia vám dopomôžu k pracovnej náplni. Stretávajte sa s kamarátkami, spolužiačkami a spolužiakmi, ktorých ste dlho nevidela, skúste dať okoliu najavo, že si hľadáte prácu. On totiž skoro vždy niekto pozná niekoho, kto pozná niekoho...

Na tomto mieste sa však musíme vrátiť k sebavedomiu. Pri hľadaní si práce je vedomie vlastných kvalít, hodnôt a požiadaviek veľmi dôležité. Akonáhle vyšlete okoliu správu, že vezmete akúkoľvek prácu, je veľmi pravdepodobné, že sa nájde niekto, kto vás bude chcieť zneužiť. Či už k práci načierno, k nevýhodným pracovným podmienkam, k podradnej práci nezodpovedajúcej vašej kvalifikácii a/alebo skúsenostiam. Poznajte svoju hodnotu!

Vzdelávanie, rekvalifikácia, podnikanie

Niekedy sa cesta, ktorá sa sprvu zdala ako najjednoduchšia, ukáže ako tá najmenej schodná. Ak sa vám nedarí nájsť prácu v odbore, v ktorom ste pracovala alebo vyštudovala, možno je tá správna chvíľa odbor zmeniť. Nič nezahadzuje, nie je to žiadna tragédia - naopak! Je to obrovská príležitosť. Porozhliadnite sa po ponuke rekvalifikačných, jazykových alebo počítačových kurzov, vysokých škôl, začnite podnikať v odbore, ktorý vás baví! Prestaňte selektovať pracovné ponuky podľa odboru, sústreďte sa len na lokalitu, trebárs vám padne do oka práca, o ktorej ste ani nevedela, že existuje. Zistite, čo je potrebné vedieť a skúste sa to naučiť. Pozrite sa, či by ste v rámci získavania pracovných skúseností nemohla využiť dopyt stáží vo firmách. Tie bývajú ako platené, tak neplatené, ale vždy užitočné.

Máte skúsenosti s dlhodobým zháňaním práce? Ako ste situáciu doma riešili vy? Máte nejaký tip, ako neprepadnúť beznádeji? Ako sa vám nakoniec podarilo prácu zohnať? Hrá podľa vás väčšiu úlohu kvalifikácia alebo kontakty? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku