Zobraziť přihlasovací formulár

Spôsobuje kokosový olej ešte suchšie vlasy?

  • Publikované:
Spôsobuje kokosový olej ešte suchšie vlasy?

Kokosový olej je právom jedným z najväčších kozmetických zázrakov posledných rokov. Je skvelý na pleť, na zuby, na vlasy, proste na všetko. Alebo nie? Ono bohužiaľ dosť záleží na tom, aký typ pleti alebo ako veľmi zdravé vlasy máme. Ako kokosový olej funguje? A pre koho nie je vhodný? Ak sa vám zdá, že aj cez všetky neuveriteľne pozitívne ohlasy na internete sú zrovna vaše vlasy kvôli kúram z kokosového oleja napodiv suchšie, nemusíte sa mýliť.

Veľmi podrobný prehľad aj s niekoľkými užitočnými tipmi a radami, ako kokosový olej využívať, sme vám priniesli v tomto článku. Kedy by sme ho však používať nemali, to sa zase dočítate tu. Dnes sa ale pozrieme na prípady, keď môže kokosový olej paradoxne vysúšať vlasy a čiastočne i pokožku.

Kokosový olej je vo svojom tekutom stave, kedy ho používame ako zábal na vlasy, pomerne riedky. To znamená, že preniká do hĺbky vlasov viac než iné oleje. Kokosový olej sa naozaj dostane hlboko do vlasu, čo by teoreticky mala byť výhoda - ale len teoreticky.

To, čo vlas udržuje pevným, zdravým a pružným, je predovšetkým vlhkosť, ktorá je v hĺbke vlasu uzamknutá pevnou vlasovou kutikulou. Tá, čím je pevnejšia, tým lepšie drží vlahu vo vlase. Ak sú naše vlasy pevné a nepoddajné, nemáme vysušené konce a vlasy sú pružné, mali by sme sa kokosovému oleju vyhnúť. Prečo? Pretože vo vlase zaberie miesto, ktoré by normálne patrilo práve vode, zamedzí jej do vlasu prirodzene vstupovať. A ako budeme postupne olej vymývať, vlasy budú stále suchšie a suchšie.

  • Tip Mimibazara: Pre relatívne zdravé a nepoddajné vlasy je teda kokosový olej ako starostlivosť pomerne nevhodný, pretože bude spôsobovať ich rýchlejšie vysúšanie. Pre takéto vlasy sa hodia iné oleje, ktoré sú tekuté pri izbovej teplote, ideálne sú napríklad jojobový alebo arganový.

U suchých a poškodených vlasoch je pórovitosť ich povrchu oveľa väčšia, tým pádom sa kokosového oleja dovnútra dostane oveľa viac. Analogicky by sme predpokladali, že je to teda zle, že tam predovšetkým potrebujeme dostať tú vodu, no nie? U suchých a poškodených vlasoch je však ten problém, že sa voda najmä do ich končekov dostáva moc rýchlo a spôsobuje niečo ako „opuchy“, zvlášť keď pri vysúšaní mení svoj objem, než sa vyparí. Tým ešte viac narušuje už tak namáhanú a popraskanú vlasovú kutikulu. Preto potrebujeme kokosový olej na to, aby sa tam tej vody nedostalo moc.

  • Tip Mimibazara: Kokosový olej ako starostlivosť o suché a poškodené vlasy je teda vhodný. Zamedzí veľkým zmenám objemu vlasov zapríčinených tým, že sa do nich dostane veľa vody.

Čarovný trik. Kokosový olej radi používame najmä na masáž vlasovej pokožky a vtieranie do dĺžky vlasov. Vlasy pri pokožke hlavy sú ale oveľa zdravšie než končeky (všetci s čo i len o trochu dlhšími vlasmi vedia, o čom je reč). Kokosový olej teda môžeme používať ako masku, ale len na poškodené časti - predovšetkým na končeky. Rozhodne by sme sa mali ale vyvarovať ponechávaniu masky cez noc, kedy sa aj z dajme tomu spodnej tretiny vlasov môže kokosový olej vzlínaním dostať viac hore.

Ako je to s pleťou? Ako už sme písali tu, kokosový olej nie je príliš vhodný na aknóznu pleť, môže spôsobovať väčší výskyt vriedkov. Ako je to možné, keď má antibakteriálne účinky? Rovnako, ako u vlasov, aj do pleti olej postupuje relatívne hlboko, môže upchávať póry a „biť sa“ s prirodzenou mastnotou pleti. A čo bolo u suchých vlasov výhodou, je nevýhodou pri suchej pleti - kokosový olej zabraňuje vstrebávaniu a zadržiavaniu vlhkosti, preto môže v niektorých prípadoch suchú pleť ešte viac vysušovať. Vhodný je teda pre normálnu až zmiešanú pleť, ideálne bezproblémovú.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku