Zobraziť přihlasovací formulár

Ako konečne pekne vyfotiť deti! Toto je cesta, ktorá funguje

  • Publikované:
Ako konečne pekne vyfotiť deti! Toto je cesta, ktorá funguje

Určite ich máte tiež. Fotky, na ktorých je dieťaťa len polovica, je rozmazané, prípadne niekde v ľavom hornom rohu fotky. Prípadne je fotka strojená ako od zlého školkového fotografa. Môžete mať pritom oveľa lepšie snímky, dokáže ich skoro každý mobil, len musíte vedieť ako na to. Tu máte pár tipov.

     1. Správne načasovanie je všetko!

Vám by sa asi tiež nechcelo fotiť sa o tretej ráno, kedy ste rozospatí, hladní a nepríjemní. To isté platí pre vaše dieťa, aj keď pre neho je takto šialených časov počas dňa viac. Snažte sa teda fotenie naplánovať na dobu, kedy bude vaše dieťatko odpočinuté, najedené, plné energie a tiež nálady sa hrať. Potom to pôjde samo.

    

     2. Znížte sa

Kdeže, žiadne ponižovanie sa pred niekým. Myslíme tým: znížte sa v kolenách! A k foteniu si kľaknite alebo rovno ľahnite. Pre správnu fotku je totiž dôležité pozerať sa na svet z rovnakej perspektívy ako vaša ratolesť. Ak fotíte batoľa, položte ho na bruško, aby sa mohlo opierať o ručičky. Vy zaujmite rovnakú polohu a uvidíte, že vám vzniknú čarovné zábery!

     3. Zabudnite na syr!

Fotky, kde dieťa sedí v pozore a má ústa od ucha k uchu v snahe vysloviť syr, sú trochu strojené. Môžete samozrejme zinscenovať fotografovanie, ale samotné robenie obrázkov by malo byť prirodzené. S dieťaťom sa hrajte, pretože tak z neho dostanete ten najúprimnejší úsmev. Ak ho fotíte na väčšiu zrkadlovku, pravdepodobne sa za ňu schová väčšina vašej tváre. Takže na svoju ratolesť môžete spoza foťáku bafať. Potom sa vám určite podarí zachytiť tie najkúzelnejšie úsmevy!

  

     4. Rozprávajte sa s nimi

Je jedno, či fotíte vlastné deti alebo cudzie. Skôr než stlačíte tlačidlo spúšte, dajte sa s nimi do rozhovoru. Pýtajte sa ich, čo ich baví, čo majú rady, čo robili v škôlke... Až vám začnú rozprávať o svojom svete fantázií, určite sa do toho natoľko ponoria, že sa začnú tváriť a správať ako ich superhrdinovia. A to je tá pravá chvíľa, kedy siahnuť po aparáte alebo mobile.

     5. Približujte

Najväčšie kúzlo tkvie vo fotografiách, ktoré boli urobené skutočne zblízka. Teda nemusíte robiť úplný detail, ale dieťa by malo zaberať väčšinu obrázku. Bez akýchkoľvek ďalších objektov v diaľke, ktoré by ho prerastali. Docielili by ste akurát to, že by všetka pozornosť pozorovateľa bola sústredená na ďalší objekt, a nie na vaše dieťa - ktoré by ale malo byť hlavným cieľom fotenia. Vôbec sa nebojte odfotiť napríklad len tvár zblízka!

     6. Pracujte v čistom prostredí

Neznamená to, že pred fotením musíte vygruntovať celú domácnosť. Ale fotografia by mala byť čistá, sčasti aj kvôli tomu, o čom bola reč v predchádzajúcom bode. Nie je príliš pekné, keď dieťaťu z hlavy rastie svietnik alebo je v pozadí nejaký objekt, ktorý rozptyľuje oko pozorovateľa. Ovšem dajte si pozor aj na rozptyľovanie z druhej strany! Postrážte si, aby za vašim chrbtom nebolo niečo, čo by upútalo pozornosť dieťaťa, takže by namiesto vás vnímalo trebárs zapnutú televíziu.

    

     7. Zahrajte sa na maškarný

Deti bude oveľa viac baviť, ak ich oblečiete do niečoho, čo nenosia každý deň. Neznamená to ale, že im dáte malý frak a kravatu. Aj to je pre nich síce neobvyklé, ale skôr sa spoliehajte na niečo farebné alebo na nejaký kostým, po ktorom prahne každý malý beťár, či už je to kovbojský klobúk alebo drsná pirátska páska cez oko. U dievčatiek väčšinou zabodujete s princeznami a rôznymi šatami. Ak sa v oblečení bude dieťa cítiť šťastné, potom vás obdaruje tými najfotogenickejšími úsmevmi, aké si len môžete priať!

     8. Športový režim

Fotky ale nemusia byť iba strojené niekde v ateliéri. Krásne zábery získate aj vonku, ak s dieťaťom budete robiť najrôznejšie nezbednosti. Len si tentokrát nastavte na fotoaparáte športový režim, ktorý má tak rýchlu uzávierku, že fotky v pohybe nebudú rozmazané, a vám sa tak podarí zachytiť každý detail. Ak to váš prístroj zvláda, vyskúšajte aj kontinuálne snímky, kedy vám na jedno cvaknutie vyjde niekoľko fotiek. Potom už len stačí vybrať tú najlepšiu.

(red)

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku