Zobraziť přihlasovací formulár

Čo nás k ostatným priťahuje?

  • Publikované:
Čo nás k ostatným priťahuje?

Keď k niekomu „zahoríme“, väčšinou to prisudzujeme jednoducho osudu. Lenže za tým môže byť trošku viac vedy, než by sme si chceli priznať. Je pekné myslieť si, že sme proste jeden pre druhého stvorení, pravdou ale je, že existujú určité atribúty, ktoré nás budú priťahovať, pretože sme jednoducho živočíchy. A s osudom to nemá až tak veľa spoločné. Čo nás teda tak priťahuje?

Symetria v tvári. Hoci na svete nenájdeme ideálne symetrickú tvár, čím viac sa jej blíži, tým viac sme atraktívni. A to platí ako pre mužov, tak pre ženy. Takže nabudúce, keď sa vám bude niekto tak páčiť, skúste sa zamerať na to, ako symetrickú má tvár!

Dĺžka nôh. U mužov a žien je to naopak. Zatiaľ čo u žien by sme asi tipovali, že čím dlhšie nohy, tým atraktívnejšia vizáž, u mužov je to práve naopak. Samozrejme do istej miery. Kratšie nohy dodávajú mužom muskulatúrnejší vzhľad (zvýrazňujú torzo), ktorý je samozrejme pre ženy veľmi žiaduci.

Tvar tváre. Estrogén u žien a testosterón u mužov majú vplyv na to, aký máme tvar tváre - tým pádom dávame svojou tvárou najavo svoju pripravenosť plniť prírodné záväzky, teda množiť sa. Žena s malou bradou, očami ďalej od seba, nevýraznými nadočnicovými oblúkmi je považovaná za vizuálne „plodnejšiu“. Rovnako tak muž sa širokými čeľusťami a výrazným obočím.

Sexy hlas. Výška hlasu je tiež niečo, čo ovplyvňujú naše hormóny. U žien je atraktívnejší vyšší hlas, u mužov nižší, ale je v tom rozdiel. Zatiaľ čo u mužov čím hlbší, tým lepšie, u žien neplatí, že čím vyšší, tým lepšie. Svoju úlohu hrá tiež farba hlasu, u oboch pohlaví sú považované za atraktívne hlasy mierne zastreté, nie prenikavé. Rovnako tak nás priťahuje skôr expresivita modulácie než monotónnosť.

Kompatibilná (a podobná!) genetika. Toto je veľmi zvláštne. Ľudia sú všeobecne priťahovaní tým, čo je im povedomé. A tak sa nám na ostatných páčia atribúty, ktoré sa nám páčia na nás samotných. Môže ísť o farbu očí, vlasov, tón farby kože, dokonca aj výšku. Možno to nie je to, čo sa nám páči na ten prvý, dravý pohľad, ale keď premýšľame o zakladaní rodiny, hrá to rolu. Naša genetická výbava je totiž kompatibilná.

Jazvy (nielen) na tvári. A tu budeme hovoriť o tom, čo priťahuje ženy na mužoch. Ak hľadajú krátkodobého partnera, sú priťahované mužmi, ktorí majú jazvy - je predpoklad, že sú agresívnejší a majú teda viac testosterónu. Keď ale príde na zakladanie rodiny, lákajú ich muži bez šrámov, pretože zbytočne neriskujú a skôr sa starajú, než aby bránili.

WHR index. Nebudeme sa teraz venovať hmotnosti, ale pomeru pása a bokov. Rozloženie tuku na tele je jeden zo sekundárnych pohlavných znakov. U žien je ako všeobecne najatraktívnejšie považovaná postava typu presýpacích hodín, u mužov by obvod pásu rozhodne nemal presiahnuť obvod bokov. Chcete sa o WHR indexu dozvedieť viac? Môžete napríklad tu.

  • Samozrejme nás nepriťahuje na potenciálnom partnerovi len telo. Sú to tiež vlastnosti a povaha, ktoré sa nám páčia. A sú aj také, ktoré si môžeme všimnúť na prvý pohľad. Patrí medzi ne predovšetkým láskavosť. Aj keď môžeme stokrát vykladať, ako sa nám páčia „zlí chlapci“ alebo „mrchy“, akonáhle narazíme na niekoho úprimne láskavého, dôjde nám, ako je tento náš názor bezdôvodný. Ďalším z atribútov je to, že nám niekto príde zaujímavý. To je pre každého iné. Každý potrebujeme neustále nové stimuly, ale aké, to už univerzálne nie je. A preto si volíme partnera aj podľa toho, ako veľmi nás zaujíma, čo robí, vie, v čom sa vyzná, ako rozmýšľa a čo má rád. Rovnako tak je pre nás dôležitá lojalita a dôveryhodnosť. Pretože to nám dáva aspoň nejakú záruku istoty, ktorú potrebujeme, aby sme mali vzťah a chceli založiť rodinu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku