Zobraziť přihlasovací formulár

Aké látky chýbajú, keď nemôžeme spať

  • Publikované:
Aké látky chýbajú, keď nemôžeme spať

Ťažkosti so zaspávaním, s kvalitou spánku alebo s jeho dĺžkou sú väčšinou veľmi komplexné. Dôvody spánkových ťažkostí môžu byť psychické, fyzické, môžu sa týkať životného štýlu, ale tiež trebárs toho, čo jeme (alebo nejeme). Všetko z toho sa dá riešiť. Ale čo keď už sme vyriešili stres, okolité prostredie a predspánkovú rutinu, a spánok stále neprichádza?

Výživa a hydratácia je základom vlastne pre celé fungovanie nášho tela. A k tomu spánok neodmysliteľne patrí. K tomu, aby sme sa dobre vyspali, prispieva veľa vecí. O tých najdôležitejších z nich sme písali napríklad v tomto článku.

Niektoré minerály a vitamíny totiž hrajú nezastupiteľnú úlohu pri relaxácii nášho svalstva, majú vplyv na pokoj našej mysle a tým všetkým aj na kvalitu nášho spánku.

Horčík. Ten reguluje krvný obeh, dáva teda odpočinúť ako mozgu, tak srdcu. A poťažmo tiež svalom, ktoré sú v prípadnej tenzii. Priaznivo pôsobí na nervový systém, upravuje dráždivosť a relaxuje. Pomáha regulovať hladinu melatonínu, teda hormónu „na dobrú noc“. Ak teda máme nedostatok horčíka v tele, môže to ovplyvniť náš spánkový cyklus aj kvalitu spánku. Dostatok horčíka si môžete zaistiť napríklad potravinami, ako sú horká čokoláda, figy, avokádo, kešu orechy alebo mandle, dostupné sú ale tiež doplnky stravy alebo horčík na lekársky predpis - ako v tabletkách, tak v rozpustnej alebo injekčnej forme. Viac o horčíku si môžete prečítať v našom špeciálnom článku.

Vápnik. Ak si myslíte, že vápnik je zdravý len pre kosti, nemáte tak úplne pravdu. Pretože vápnik je tiež minerál, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervovej sústavy. Keď sme v strese, jeho množstvo sa rýchlo vyčerpá, čo spôsobuje spánkové ťažkosti. Najvyššiu hladinu vápnika máme pri REM fáze spánku, teda ak ho celkovo nemáme dostatok, spôsobuje nielen problém zaspať, ale aj s kvalitou (hĺbkou) spánku. Najlepším zdrojom vápnika sú samozrejme mliečne produkty, ale tiež napríklad brokolica, strukoviny alebo orechy.

Zinok. Zinok je veľmi dôležitý pre náš imunitný systém, zrážanlivosť krvi a správnu funkciu štítnej žľazy. A pretože všetko so všetkým súvisí, napríklad to, ako dobre funguje naša štítna žľaza, je pre spánok kľúčové. Zinok nájdeme napríklad v hovädzom mäse, v cíceru, šošovici, tekvicových semienkach alebo quinoi.

Draslík. Draslík nám pomáha k pravidelnému srdcovému rytmu, čo je rozhodne veľké pozitívum. A vôbec zabezpečuje, aby správne fungovala naša obehová aj nervová sústava. Je to relaxant, ktorý rozhodne prispieva k zdravému spánku - a nielen k nemu. Nedostatok draslíka sa prejavuje svalovými kŕčmi, únavou a ľahkou unaviteľnosťou, prerušovaným spánkom. A kde ho nájdeme? Napríklad v jogurtoch, zemiakoch, lososovi, repe, vodnom melóne, špenáte, repe...

Železo. Keď nemáme dosť železa, nemáme ani dosť zdravých červených buniek. Ale nedostatok železa si zaslúžil samostatný článok, pretože to nie je len tak hocijaký problém. Článok si môžete prečítať tu a dozviete sa, že málo železa v organizme sa prejavuje napríklad aj chuťou na hlinu.

Vitamín D. Ak ho máme málo, môže takýto stav spôsobovať zlú kvalitu spánku, spánkové apnoe, nespavosť a tak ďalej. Ale tento záhadný, ale maximálne dôležitý vitamín je tak trošku kumšt získavať. Aj on si zaslúžil špeciálne článok. A prečítať si ho môžete tu. Zima sa blíži a slniečka bude zase menej. A keď už sme pri vitamíne D, pridáme prídavkom aj vitamíny skupiny B. Pretože ich nedostatok vedie okrem nespavosti tiež napríklad k zlej nálade, až k depresiám.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku