Zobraziť přihlasovací formulár

Čo nám peniaze neprinesú

  • Publikované:
Čo nám peniaze neprinesú

Ak ste čakali odpoveď „šťastie“, musíme vás sklamať. Možno ho peniaze neprinesú, ale rozhodne ho nepokazia. Prišli sme ale na ďalších desať vecí, ktoré sú často spájané s bohatstvom, ale rozhodne s ním neprichádzajú automaticky. Ak si myslíme, že keď zbohatneme, ostatní nás budú viac rešpektovať, mýlime sa. A ak si myslíme, že bohatý človek má automaticky dobré spôsoby, budeme určite tiež nemilo prekvapení.

Keď sa povie bohatstvo, mnohí z nás majú o ňom až aristokratickú predstavu. A bohatého človeka si predstavujeme takého, ktorý spĺňa aj iné kvality. Potom ale príde realita, v ktorej vidíme, že nie každý, kto má peniaze, je zároveň aj tak dobrý človek s tak vzácnymi vlastnosťami, ako by sme si priali.

Aké sú ľudské kvality, ktoré s peniazmi nemajú vôbec, ale vôbec nič spoločné?

Vychovanie. Dobré spôsoby, dodržiavanie etikety, zdvorilosť. V dnešnej dobe vec tak vzácna, až ju často považujeme za podozrivú. Keď potom ale narazíme na človeka, ktorý má dobré spôsoby, vie, ako sa ku komu a v akých situáciách správať, pochopíme, ako veľmi príjemné to je. A o čo by bol svet krajšie miesto, keby sme sa tak správali všetci.

Morálka. Aj morálka je v dnešnej dobe veľmi pružná. Vysoké morálne štandardy si údajne nikto už „nemôže dovoliť“, pretože by v obchode, vzťahoch a živote celkovo zostal osamotený. Cítite z toho ten smútok a bezvýchodiskovosť?

Rešpekt. Čím to je, že niekedy aj ten sociálne najslabší má medzi ostatnými rešpekt, ľudia k nemu prejavujú úctu a nedovolia si o ňom hovoriť zle? Väčšinou je to tým, že proste a jednoducho nemajú dôvod. Miera rešpektu, ktorú k niekomu prejavujeme, nie je zďaleka určená výškou jeho konta, ale jeho kvalitami, úprimnosťou, múdrosťou a tiež rešpektom, ktorý prejavuje k ostatným on.

Charakter. Pod slovo charakter sa schová kde čo. Všeobecne je to ale to, čo nás odlišuje od ostatných, ale tiež to, čo považujeme za svoje vlastné zásady a hodnoty. Skúste si porovnať slová charakterný a bezcharakterný; ten rozdiel cítite. Ak sa správame za každých okolností v súlade so svojimi zásadami a princípmi a nie podľa toho, čo sa práve hodí, nikto nás bezcharakterným nazvať nemôže. Ale… keď dôjde na naše vlastné činy, bývame najlepšími obhajcami. Kým keď dôjde na činy ostatných, bývame najlepšími sudcami.

Zdravý rozum. Sedliacky rozum je čím ďalej vzácnejšie komodita. Či už prevzdelanosťou, nedovzdelanosťou alebo ignoranciou, mnoho ľudí sa riadi pravidlami, ktoré ho proste popierajú. A často, keď zapojíme obyčajný sedliacky rozum, nestačíme sa diviť, aké úžasné výsledky môžeme dosiahnuť.

Dôvera. Spoločne s rešpektom je to niečo, čo si musíme zaslúžiť a udržať. A súvisí s každou maličkosťou, s tým, čo hovoríme, s tým, čo robíme, ale predovšetkým s tým, či to, čo hovoríme a robíme, k sebe navzájom pasuje. Ak sa riadime heslom „sľubom neurazíš“, moc dôvery za život od ľudí nepozbierame.

Trpezlivosť. Tá je výsadou človeka, ktorý vie, že všetko chce a má dostať svoj čas. Pretože veci môžeme tlačiť, môžeme seba aj ostatných do nich nútiť, ale niekedy stačí, keď im proste len nekladieme prekážky a vytrvalo pracujeme. Bohužiaľ, často sa stretávame skôr s „teraz, alebo nikdy“. Húževnatosť, vytrvalosť, presvedčenie a trpezlivosť akoby už tiež vyšli z módy.

Úroveň. Spoločný menovateľ pre vychovanie, rešpekt, charakter... a vlastne všetko, čo sme si spomenuli a ešte zmienime. Úroveň nie je v prezieravosti, milosti ani neslušnosti, jej základ je vo vedomí si vlastnej hodnoty, ale zároveň neupieraní ani nezmenšovaní hodnoty ostatných.

Integrita. Vnútorná integrita si zaslúžila samostatný článok. Ide o súlad nášho vnútorného a vonkajšieho ja. Je to stav, kedy sami seba poznáme dosť dobre a nemáme v pláne sa nijako popierať, sme skutoční, dôveryhodní, spoľahliví a lojálni vlastnému vnútru.

Láska. Pretože tá sa za peniaze naozaj kúpiť jednoducho nedá. A ako to zariadiť, aby peniaze neboli vo vzťahu problém? To si môžete prečítať tu. Pretože peniaze vedia narobiť paseku, nech už ich je veľa, málo alebo nevyrovnane.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku