Zobraziť přihlasovací formulár

Čo sa stane, keď prestaneme nosiť make-up

  • Publikované:
Čo sa stane, keď prestaneme nosiť make-up

Je to tak trochu kultúrna záležitosť. Od boja za prirodzenú krásu až po priehrštia tutoriálov, ako zo seba pomocou make-upu vlastne vytvoriť niekoho iného, nejakým spôsobom sa nás skrášľovanie proste týka, a to každodenne. Ale čo tak s tým úplne prestať? Ani nápad? No, možno to za zamyslenie stojí. Mnohé z nás ten pocit poznajú napríklad z dovolenky, kde proste máme pocit, že to „nie je potrebné“. A prečo teda doma áno? A čo sa stane nielen s naším telom, ale i napríklad so psychikou, keď prestaneme?

Prečo vlastne nosíme make-up? Väčšinou je to preto, že sa sami sebe s ním viac páčime. Máme výraznejšie kontúry, môžeme zakryť prípadné nedostatky, ako sú jazvy alebo akné, tiež máme dojem, že opačné pohlavie to ocení pretože jednoducho vyzeráme príťažlivejšie (ale naozaj vyzeráme, alebo sa len tak cítime? Nie nadarmo sa hovorí, že najkrajšími atribútmi každej ženy sú sebavedomie a úsmev...).

Oči nebudú toľko podráždené. Ak napríklad nosíte kontaktné šošovky alebo máte alergiu či inak citlivé oči, asi viete, že make-up zrovna nepomáha. Oči totiž nejakému podráždeniu, či už mechanickému alebo chemickému, vystavujeme vlastne denne - a to hneď niekoľkokrát. A ak sa nám oči často zapália, režú alebo sú suché, uvidíme, že bez make-upu o nich ani nebudeme vedieť. Proste prestanú byť na podráždenie tak náchylné.

  • To sa samozrejme netýka len očí. Ak máme akékoľvek kožné problémy, napríklad ekzém alebo máme citlivú pokožku, bez make-upu môže byť dobrý nápad. Aj ten najšetrnejší make-up môže spôsobovať podráždenie.

Menej akné. Je to trošku začarovaný kruh. Make-up nám akné zakryje, ale vzhľadom na to, že často upcháva póry, drží na našej pleti nečistoty a sem tam sa neodlíčime úplne precízne, tiež ho spôsobuje. A to nehovoríme o tom, ako často čistíme štetce, poprípade ako čistými prstami make-up nanášame, ako staré máme kozmetické prostriedky a tak ďalej. Keď sa toho vzdáme, bude oveľa jednoduchšie udržiavať pleť čistú a tým pádom bez akné.

Menšie póry. Áno, póry s make-upom vyzerajú menšie, ale v skutočnosti nie sú. Neustále ich totiž rozširujeme tým, že do nich vniká nielen make-up, ale správne „nedýchajú“. Preto sa bez make-upu čoskoro vrátia do pôvodného, oveľa menej viditeľného stavu.

Spomalíte starnutie pleti. A to už stojí za zváženie, no nie? Každodenné používanie make-upu, púdru, bronzeru, tieňov a boh vie, čoho ešte, zanáša ako póry, tak vrásky, v ktorých sa produkty usadzujú o to intenzívnejšie a spôsobujú tak väčšiu škodu. Ako ich viditeľnosť, tak prehlbovanie. A to nehovoríme o pôsobení nečistôt a voľných radikálov nachytaných cez deň vonku.

Lepšia hydratácia pleti. V momente, keď sa naša pleť má regenerovať (prevažne v noci), na ňu môžu pôsobiť zvyšky kozmetiky, poprípade aj nevhodne zvolené odličovacie a čistiace prostriedky. Tie potom spoločne bránia regenerácii, pleť vysušujú, pretože nedovolia odumretej koži odpadnúť a tak ďalej. Bez make-upu bude pleť vždy čistá a prirodzene regenerovaná.

Lepšie sa vyspíte. Teda... dlhšie. Už ste si niekedy zmerali, koľko času vám skrášľovacia rutina zaberie? 20, 30 minút? 10 minút večer? Mnohým aj dlhšie. A zrazu tu môžeme mať pokojne aj celú hodinku denne navyše.

Zlepšíte starostlivosť o pleť. Nie zakrývanie nedostatkov, ale ich skutočná prevencia. Je jednoduché sa vykašľať na nový vriedok, pretože ho ráno zakryjeme korektorom. A koniec koncov, prečo ho nerozvŕtať, keď máme dobre krycí make-up? A čo takto to nerobiť? Ak nebudeme spoliehať na to že nedostatky zakryjeme, budeme im oveľa lepšie predchádzať.

Narastie nám sebavedomie. Že sa vám to moc nezdá? Akonáhle si raz na svoju prirodzenú krásu zvyknete, uvedomíte si zásadnú vec - budete vždy vyzerať dobre, či už máte po ruke kozmetickú taštičku, alebo nie. A prestanete byť otrokom očných liniek a rozjasňovača, pretože vedomie, že to, ako si idete večer ľahnúť, je to isté, ako ráno vstanete, je úplne život meniace.

  • Ale pozor. Bez make-upu je naša pleť tiež nechránená pred slnečným žiarením - väčšina make-upov v sebe totiž má ochranný faktor. Nezabudnite si vždy na pleť naniesť ochranný krém, ideálne určený na tvár. A nevynechajte ani dekolt, paže, ruky alebo napríklad uši, všetko, čo je slnku vystavené.
  • Nie je nutné samozrejme sa make-upu vzdávať, to v žiadnom prípade. Len je to myšlienka, ktorá stojí za pozornosť. Obočie aj mihalnice si môžeme nechať šetrne nafarbiť henou a možno budeme prekvapené, že to úplne stačí.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

3nity3 24. 11. 2019, 17:29
Veruze bludy a velke !! Je dokazane, ze make up pleti neskodi,dnes su kvalitne !!!Plet zvonka chrania ! Aky demagog to pisal????! (nejdeto) (6) +o( :´(
KonecnaIda 28. 10. 2019, 18:05
to je pravda s tym akne, mne sa velmi zlepsila plet, ked som cez letonepouzivala make up, ale teraz uz pouzivam a citim to, ze mi to velmi upchava pory, ale na druhej strane mi to dviha sebavedomie
teleflex 29. 9. 2019, 22:52
+o( bludy :-S
michalaJ147 19. 9. 2019, 15:44
Pekný článok, na druhú stranu si myslím, že veľa z tých dôvodu neplatí, ak používame kvalitné makeup. Osobne milujem Estee Lauder Double Wear, ktorý odporúčajú na https://www.rankito.sk/najlepsie-make-upy/ aj blogerka. Alebo máte iný názor?
Danuta 17. 10. 2019, 16:37
@michalaJ147 Aj ja som prestala používať make up, tiež som mala potom viac akné. O príčinách akné píšu aj v tomto článku: https://lepsiden.sk/priciny-akne-a-ako-im-predchadzat/ Ale asi jediné riešenie je chodiť na pravidelné čistenie ku kozmetičke.